Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus II.
2014. szeptember 09. írta: CsLKati

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus II.

A baba megérkezik a nagyvilágba, és a vére szépen, finoman, lassan átpulzál a méhlepényből a testébe. A köldökzsinór anyagát képző Wharton-kocsonya a levegő hatására cseppfolyósból kocsonyás állagúvá válik és finoman, lassan elzárja a köldökzsinór ereit. Addig a baba vére továbbra is szállítja az oxigéndús vért az anya teste felől és az időt biztosít, hogy a tüdeje finoman, puhán, lágyan töltődjön meg levegővel, és készüljön fel az egész életen át tartó igénybevételre.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus I.

ikrek_kzsvér.JPG

 

 

A iker (baloldalon) köldökzsinórját születése után rögtön elvágták.

B iker (jobboldali) köldökét csak a pulzálás befejeztével.

 

Szemmel látható a bőrükön, az egész testükön a különbség, és hogy a baloldali babának hiányzik az a vérmennyiség, amit nem kaphatott meg.

A késői köldökellátás hozzájárul az újszülött egészségéhez, az anyai és gyermeki korai kötődés alapvető lépése, ez pedig az anya és gyermek egészséges, természetes reakcióit és viselkedését, egész-ségét támogatja.

A köldökzsinór idő előtti elvágása azt eredményezi, hogy az újszülöttet megfosztják a vértérfogatának 30-50 %-ától. Az ehhez hasonló masszív változás soha a későbbi életben nem fordulhat elő komoly következmények nélkül. A köldökzsinór korai elvágása meggátolhatja a születés utáni megfelelő adaptációt és hipovolémiás illetve hipoxiás károsodást okozhat az erre érzékeny csecsemőknél.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus I.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus II.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus III.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus IV.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus V.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus VI.

Csomóné Lindmayer Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr626682771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása