Szoptatás - mennyit, mikor, hogyan?
2015. január 14. írta: CsLKati

Szoptatás - mennyit, mikor, hogyan?

Nézzétek meg, hogy egy felnőtt mennyit eszik, iszik, nasizik, kortyolgat vizet, beszél, kontaktál más emberrel, rámosolyog, telefonál, puszit ad, megölel, stb. és ezek között mennyi idő telik el.

= EZ A BABÁNAK A SZOPTATÁS!

Csak összehasonlításképpen, csinálj egy napi összehasonlító táblázatot.

breastfeeding-outdoors_kicsi.jpg

(Kép forrása: http://urbanmoms.ca)

A szopás az újszülött számára a túlélést jelenti.

Ilyen egyszerűen. Nem többet, nem kevesebbet.

Amennyiben azt gondoljuk, hogy a szoptatás csupán az étel átadása a kisbaba számára, akkor valóban pótolható. Ebben a kontextusban étel=étel.

Ha megnézzük, hogy a szoptatás mi minden egyéb is, akkor újabb fejezetek nyílnak meg számunkra, és értelmezhetetlenné válik az egyenlőségjel.

A szoptatás interakció anya és babája között. 9 hónapon keresztül ezt az anyaméh biztosította.

Szoptatás alatt a bimbóudvar sejtjei és a kisbaba szájának sejtjei kommunikálnak egymással, ezért az anya szervezete folyamatosan a kisbaba igényeihez igazodik, és mint egy hihetetlen érzékeny műszer kalibrálja a hozzávalókat, dobálja bele vagy veszi ki az éppen aktuálisan szükségessé, vagy feleslegessé vált elemeket az anyatej készítéséhez.

Az anyatej összetételénél fogva: étel, ital, védőoltás, immunerősítő, gyógyszer, fájdalomcsillapító, szerveket, testet, idegpályákat, agyat fejlesztő, építő szuperkoncentrátum, aminek megemésztéséhez a kisbaba tökéletesen fel van készítve, amit képes időkorlát és mennyiségkorlát nélkül magához venni, hasznosítani és beépíteni a szervezetébe pont oda, ahol éppen az adott fejlődési szakaszában szüksége van rá

A testkontaktusból fakadóan: relaxáló, izomlazító, feszültségoldó, biztonságot adó

Anya öleléséből és közelségéből fakadóan: pszichés védettség, teljes ráhagyatkozás, átengedés, örömforrás, egészséges személyiségfejlődés alapjait megadó hely, simogatás, ölelés

Szocializáció szempontjából: ránézek anyára és ő visszanéz - megtanulom a kapcsolatteremtést és jutalmat kapok érte - azonnali válasz

Fordítsuk ezt le felnőttre: étel, ital, interakció, kommunikáció, testi érintés, testbeszéd

Szülésfelkészítőn, szoptatásra készülőn szoktam javasolni az alábbi megfigyelést:

  • Végy egy lapot, és kezdd el feljegyezni, hogy napjában hányszor ettél, ittál, beszélgettél, csevegtél, cseteltél, telefonáltál, olvastál, blogoltál, kommunikáltál, végeztél valamilyen interakciót egy másik emberrel. Ölelted, pusziltad, simogattad a másikat. Vagy valaki felhívott, megölelt, rád mosolygott, ... Ne felejtsd ki a nasikat sem, a pohár vizeket, innivalót, a jaj, csak bekaptam egy kocka csokikát, ezcsakegyminimandarinvolt, stb.

    Nézd meg, ez kb. mennyi idő lehetett és mennyi idő telt el köztük. Ez mind-mind a szoptatásnak nevezett alkalom a baba számára. Ő így kommunikál, csak így tud.
  • Majd másnap vegyél egy másik lapot és írd be, hogy egy csecsemőnek a könyvek szerint 3 óránként 1x max. 15 percet szabad szoptatással tölteni anya ölében. Azaz: 8x15=120 perc. Összességében napi 2 óra
  • Majd vesd össze a két lapon lévőket ...

... és most engedd meg magadnak, hogy azt tedd, amit belsődből fakadóan úgy érzel, hogy tenned kell. Sok erőt hozzá!

"..... Maga adta nékem édessége teljét,
úgy ajándékozta anyasága tejét,
hogy egyszer földnek bennem kedve teljék. ... 
                     Mécs László: A királyfi három bánata (részlet)"

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr267072361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása