Császármetszés és a maratoni futás
2015. január 17. írta: CsLKati

Császármetszés és a maratoni futás

Az elejére egy kis anatómia:

"Az emberi méh (uterus), nem szült állapotban formára nézve némileg körtéhez hasonlítható; homlokirányban lapult, körülbelül 1 centiméter vastag erős, tömöttsimaizomsejtekből alkotott fala van, mely az aránylag igen szűk, háromszögletű, haránt irányba résszerűen ellaposodott, méhüreget (cavum uteri) fogja közre. Megkülönböztetjük rajta a felfelé domború méhfenéket (fundus uteri), egy alsó keskenyebb részt méhnyak (cervix uteri) és az ezek között fekvő méhtestet (corpus uteri). A nem szült méh átlagosan 7 centiméter hosszú, szülés után 1 cm-el hosszabb marad, fenekén 4 cm, nyakánál 2,5 cm széles; a kis medencében a húgyhólyag és végbél között fekszik, a kismedence oldalfalához a számos fontos képződményt tartalmazó hashártyaszalag, a széles méhszalag (ligamentum latum uteri) rögzíti. Üregének három nyílása van: kettő oldalt és fent a méh fenekénél, amelyekbe a két oldalról jövő petevezetékek (tuba uterina) nyílnak, alsó részében pedig a méh nyakánál az ún. belső méhszáj,(orificium internum uteri) mely a nyakcsatornán (canalis cervicis) át a hüvelybe (vagina) nyílik. A méh nyaka körülbelül 3 cm hosszú, ürege az előbb említett nyíláson a méh üregével, másik nyílásával, az ún. külső méhszáj (ostium uteri) útján a hüvellyel közlekedik. A méh nyakának alsó vége a külső méhszájjal egy rövid darabon szabadon benyúlik a hüvely üregébe, ez a méhnyak hüvelyi része (portio vaginalis uteri). Az egész uterus a hüvely tengelyéhez viszonyítottan előredőlt helyzetben van (anteversio), ezen túlmenően a méhnyak hossztengelyéhez képest a méhtest előrehajlik (anteflexio). Ebből adódik a méh jellegzetes anteverziós-flexiós helyzete, aminek következtében a méh ürege közel a vízszintes síkban helyezkedik el. (Normál húgyhólyagteltség mellett.)" Forrás: wikipedia

Egy kis összefoglalás a méretek tekintetében:

átlagos méhméret

cm magzatgyermek mérete
nem szült nő (szült nő) 7(8) x 4 x 2,5
1. hónap várandósság 8,75 x 6,25 x 6,25  0-1 cm hosszú
5. hónap (20. hét) 17,5 x 15 x 12,5 18 - 27 cm hosszú
9. hónap (36. hét) 32,5 x 23,75 x 21,25 42 - 48 cm

Dr. J. Clifton Edgar, The Practice of Obstetrics, 1916

A méh a várandósság alatt hordozza a kisbabát, a magzatvizet és a magzatgyermek súlyának kb 1/3-át kitevő súlyú méhlepényt. Ez egy átlagos érett újszülött esetében átlagosan 5-7 kg közötti súly összesen.

Akkor még egyszer összefoglalva: a méh kb. 7,5-9x-ére nőtt, a kisbaba, a magzatvíz, a méhlepény gyarapodó súlyát is megtartja. A kisbaba izmai gyakorolnak, rugdal, mozgatja a fejét, lábát, kezecskéit. időnként megfeszíti magát. A méh izmai dolgoznak, gyakorolnak, készülnek. Ezek az izmok mozgásban vannak kifejlődésüktől halálunkig, hiszen ugyanúgy működnek, mint bármelyik másik szervünk. Ha nem használjuk, elsorvad. Szüksége van rá, hogy mozgásban legyen, akár magzatgyermekként, míg édesanyánk méhében fejlődünk, akár kislányként, akár idős asszonyként, ugyanígy a várandósság idején.

Mindeközben az anya éli a mindennapjait: alszik, sétál, szalad, nagyobb gyerekét emelgeti, bevásárol, cipekedik, hurcol, tereget, lehajol, guggol, feláll, főz, mosogat, ablakot pucol, lépcsőzik, dolgozik, hegyet mászik, pihen, ül, szeretkezik, és még folytathatnám a sort, ki-ki találja ki, hogy mi mindent végez. Eközben a méh alkalmazkodik, szalagjai igyekeznek megtartani a helyén, hogy kényelmet és biztonságot nyújtsanak a kisbabának.

Ehhez a 9 hónaphoz képest a szülés már csak ujjgyakorlat.

columbusmarathon_eq_02-web.jpg

A maratoni futó is igyekszik megtenni az utat. Az edzések legeslegelején csak aprókat, majd egyre hosszabb távokat, egyre erőteljesebben, egyre könnyebben, egyre határozottabban és kisujjbólkirázósan, majd már majdnem csukott szemmel is végig a távon.

Egyetlen egyszer nem jut senki eszébe, hogy az edzésen lévő futót lebeszélje arról, hogy ne folytassa, mert izzad, mert vízhólyagos lett a sarka, vagy mert éppen éhes vagy szomjas. Drukkolunk és biztatjuk, hogy ne adja fel, hanem dolgozzon, bízzon magában, a testében, az ösztöneiben. Ha valaki műtét, betegség után vág bele, azt még inkább becsüljük és még inkább szorítunk neki. Senki nem tiltja meg egy futónak, hogy bokaficam, sípcsonttörés, vakbélgyulladás vagy mandulaműtét után ne is gondoljon a futásra, mert fel fog szakadni a heg vagy kiújul a vízhólyagja. Mindemellett egy olyan versenyszámról van szó, ahol az első ember - a legendárium szerint - ebbe a távba belehalt. Mindig hallani, hogy a verseny alatt valaki rosszul lett, elesett, megsérült, meghalt, vagy feladta. Mégis emberek milliói indulnak neki évente többször is a világ minden táján a maratoni futásnak, és még ennél is többször edzenek rá nap mint nap. 

A császármetszés utáni hüvelyi szülés nem próbálkozás kérdése, ez a szülés természetes módja, amiről kutatások, tanulmányok bizonyítják, hogy mind az anya, mind a baba számára biztonságosabb, mint az újabb császármetszés. A hegszétválással való riogatás olyan, mintha a maratoni futót azzal riogatnánk, hogy ne fusson, mert a műtött bokáján szét fog válni a heg. Igen, lehetséges - de megbízunk azokban az orvosokban, akik tudásuk legjavát adva varrták össze a szöveteket, és ezért tökéletesen összeforrt minden.

A császármetszés utáni hegszétválás esélye 0,5-1,5%. Ilyen csekély esélyszám miatt egy újabb nagyhasi műtétet javasolni megelőzésképpen, már a várandósság kezdeti időszakában ezt az egyedüli lehetőséget felvázolni a szülésre erősen kockázatos és etikailag is megkérdőjelezhető, főleg, ha a további mellékhatásokat, a testi és lelki tényezőket, következményeket is figyelembe vesszük anyánál és babánál.

Szeretettel várunk, ha segíteni tudunk Neked, vagy csatlakoznál más édesanyákhoz:
https://www.facebook.com/groups/semmelweismozgalom/
https://www.facebook.com/groups/568408639940350/

A császármetszés egy életmentő beavatkozás, a hangsúly az életmentőn van.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy előre honnan lehet tudni, hogy életmentő beavatkozásra lesz szükség ...

vbac3.jpg

 

http://szuletesmese.blog.hu/2015/01/18/csaszarmetszes_utan_szules

Írta: Csomóné Lindmayer Katalin (katalin kukac lindmayer.hu)
2015. január 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr927055689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása