Császármetszés után ... szülés
2015. január 18. írta: CsLKati

Császármetszés után ... szülés

Császármetszés - nagy hasi műtét - melynek aránya a modern világban jelentősen emelkedik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az orvosilag indokolható a 7-15%, miközben egyes klinikákon eléri a 90%-ot is. Sokszor az orvosilag nem alátámasztott szeparáció okaként jegyzik.

A reprodukcióval kapcsolatos traumák gyógyításának pszichoterápiájában találkozom olyan nőkkel, akiknek a második vagy harmadik császármetszésük után felajánlják a sterilizálást. Sokszor manipulatív módon, sokszor közvetlenül a műtőben, amikor a nő nem a teljes pszichés és fizikai egészségében dönt, és az élete további részében pszichoterápiás kezelésre szorul, hogy reprodukciójának lerombolását feldolgozza.

Van elképzelésük arról, hogy hány gyermeket képes egy asszony világra hozni úgy, hogy közben egészséges maradjon és képes legyen a gyermekeiről gondoskodni? Lehetséges császármetszés után gyermeket szülni egészségesen?

A témában az utóbbi időben két téma fogott meg (azokon az asszonyokon kívül, akiket személyesen ismertem meg a saját munkám során, akik általában két-három gyermeket szülnek).

bonding_c-sec.jpg

A magyarországi Katalin asszony története abból a szempontból izgalmas nagyon, hogy hány operációt képes egy nő egészségesen túlélni, és hány gyermeket képes császármetszéssel megszülni, illetve mennyire motivált a szülészorvosa rekordot tartani.

Katalin 15 gyermeket hozott a világra császármetszéssel. 15 gyermeknek adott életet a debreceni klinikán. Az orvosok szerint az eset annyira egyedi, hogy még a szakirodalomban sem olvastak eddig ilyesmiről. A mostani szülést Póka Róbert egyetemi tanár vezette le, aki 30 éve praktizál, de még nem találkozott olyan anyával, aki ennyire sokszor szövődménymentesen szült volna császárral.  Szerinte szakmailag és emberileg is különleges teljesítmény az asszonyé. Orvosilag azonban mindenképpen kockázatos.

A hat fiú mellé a Frank családba március 31-én érkezett a kilencedik kislány, a kis Rebeka 46 cm és 2680 g. A gyermek 35 hétre született és jelenleg inkubátorban tartózkodik. A nagylétszámú család Berettyóújfaluban él. Eddig 14 gyermekük volt és mindegyik császármetszéssel jött világra, ami az orvosi gyakorlatban is egyedülálló - mondta Pórka Róbert professzor, aki segített megszülni az asszony gyermekét.

Az asszony erős hitére hagyatkozva, közösen férjével nyitottak a gyermekáldásra és elutasítanak mindenféle családtervezési módszert. Angoltanárnőként dolgozott és 28 évesen szülte az első gyermekét, majd évente nőtt egy fővel a család, néha a gyermekáldás kétszer érkezett.

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/04/02/15-gyereket-szult-csaszarral-a-berettyoujfalui-no/

A második Kiny asszony esete az USÁ-ból, aki 10 gyermeket szült:

1. vészhelyzeti császármetszés (USA) - 2. programozott császármetszés - 3. orvosilag vezetett, oxitocinnal támogatott hüvelyi szülés (VBA2C Németország) - 4-8. további 4 programozott császármetszés - 9. hüvelyi szülés kórházban (VBA7C) - 10. hüvelyi szülés otthon (HBA7C)

http://www.plus-size-pregnancy.org/CSANDVBAC/VBA2Cstories.htm#Kiny%27s%20Story

A nőknek és a gyerekeknek is hatalmas lehetőségeik vannak, amennyiben egészségesen támogatják őket. Mindkét nő esete felborítja az eddigi nem alátámasztott rengeteg ajánlást és hipotézist. A szoptatás - mint a reprodukció és a normális étkezési szokások része - támogatása is valószínűleg másképp alakulhatna.

vbac4.jpg

Szerző: Michaela Mrowetz
https://www.facebook.com/notes/michaela-mrowetz/c%C3%ADsa%C5%99sk%C3%BD-%C5%99ez-mo%C5%BEnost-dal%C5%A1%C3%AD-reprodukce/505274639598649

Fordította: Csomóné Lindmayer Katalin
2014. május 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr387084511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása