Az emberi jogok és a szülészet
2015. február 01. írta: CsLKati

Az emberi jogok és a szülészet

Az anya és a baba jogai

(A Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezésből levezetve)

a teljes dokumentum ide kattintva érhető el

1. Joguk van ahhoz, hogy tisztelettel és méltósággal kezeljék Önöket.

2. Joga van ahhoz, hogy teljes körűen tájékoztassák és bevonják Önt az ellátásukat érintő döntésekbe.

3. Joguk van ahhoz, hogy olyan nyelven és szókinccsel kommunikáljanak Önnel, amit megért.

4. Joga van a tájékozott beleegyezésre vagy tájékozott elutasításra mindkettőjük bármely kezelésével, bármely folyamattal vagy más ellátási formával kapcsolatban.

5. Joguk van ahhoz, hogy olyan ellátást kapjanak, amely támogatja és optimalizálja a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak normális folyamatait az úgynevezett bábai (vagy AnyaBaba-barát) ellátási modell szerint.

6. Joguk van ahhoz, hogy folyamatos támogatást kapjanak a vajúdás és a szülés alatt az Ön által választott személyektől.

7. Joga van ahhoz, hogy nem-gyógyszeres fájdalomcsillapítást és kényelmi szolgáltatásokat ajánljanak fel a vajúdás alatt, hogy előnye származzon ezekből, és hogy elmagyarázzák Önnek és kísérőinek a fájdalomcsillapítás módját.

8. Joguk van ahhoz, hogy olyan tudományos bizonyítékokon alapuló ellátást kapjanak, amely bizonyítottan jótékonyan támogatja a vajúdás, a szülés és a gyermekágyas idő normális fiziológiáját.

9. Joguk van ahhoz, hogy olyan ellátást kapjanak, amely megpróbálja elkerülni a potenciálisan káros gyakorlatokat és eljárásokat.

10. Joga van ahhoz, hogy tájékoztassák az egészséges környezetet és betegségmegelőzést illetően.

11. Joga van ahhoz, hogy tájékoztassák a felelős szexuális életről, családtervezésről és a nők reproduktív jogairól, és hogy lehetősége legyen a családtervezésre.

12. Joguk van ahhoz, hogy olyan támogató ellátást kapjanak a szülés előtt, közben és után, amely az Önök testi és lelki jólétét szolgálja az Önök családi kapcsolatai és társadalmi környezete kontextusában.

13. Joguk van ahhoz, hogy életveszélyes komplikációk esetén bizonyítékokon alapuló sürgősségi ellátást kapjanak.

14. Joguk van ahhoz, hogy kis számú személyzet lássa el Önöket, amelynek tagjai tudományterületek, kultúrák és intézmények határait átlépve működnek együtt, tanácsadást biztosítanak és szükség esetén elősegítik az ellátás áthelyezését a megfelelő intézményhez vagy szakemberhez.

15. Joga van ahhoz, hogy felhívják figyelmét és megmutassák, hogyan élhet az Önnek és csecsemőjének elérhető állami szolgáltatásokkal.

16. Joguk van ahhoz, hogy a szoptatástámogatást ismerő és abban jártas orvos lássa el Önöket.

17. Joga van ahhoz, hogy tájékoztassák a szoptatás előnyeiről és módjáról, hogy megmutassák, hogyan szoptasson és tartsa fenn a tejtermelést akkor is, ha Önt és csecsemőjét egészségügyi okokból el kell választani egymástól.

18. Joguk van megkezdeni a szoptatást a születés utáni 30 percen belül, bőrkontaktusban együtt maradni legalább az első óra folyamán, együtt maradni 24 órában és igény szerint szoptatni.

19. A babának joga van ahhoz, hogy ne adjanak neki cumisüveget, cumit, és ne kapjon az anyatejen kívül más enni- és innivalót, csak ha orvosilag indokolt.

20. Joga van ahhoz, hogy a szülészeti intézményből való elbocsátáskor szoptatástámogató csoporthoz irányítsák, ha van ilyen a közelben.

0829labour-birth.jpg

 (Kép forrása: Birth Photography by Adore Pictures Studio)

Szerkesztette: Csomóné Lindmayer Katalin
+36 20 9527358

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr717130587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása