Szent Miklós ünnep
2015. december 06. írta: CsLKati

Szent Miklós ünnep

Ki volt szent Miklós?

szent-miklos1.jpg

Szent Miklós a 3. században élt, Myra (ma Demre, Törökország) városának püspöke volt. Életéről kevés dokumentált adat maradt fenn, halála napját tudjuk csak pontosan, ami 343 december 6-án volt. Miklós jómódú család korán árván maradt sarja volt, aki felnőve a papi hivatást választotta és tekintélyes vagyonát arra áldozta, hogy segítsen a rászorulókon. 

Számos legenda maradt fenn vele kapcsolatban: már születésekor csoda történt, első nap felállt a fürdőkádjában, csecsemőként pedig a böjti napokon csak egyszer szopizott. Az egyik legismertebb történet már püspökké választása után történt: Miklós megtudta, hogy az egyik szomszédja nagy szegénysége miatt nyilvánosházba akarja adni három lányát.  Éjszaka elment hozzájuk, a nyitott ablakon át bedobott egy erszényt tele pénzzel, majd a következő két éjszakán is így tett.  Az ajándéknak köszönhetően a három lányt már tisztességgel férjhez tudta adni apjuk.

Megszámlálhatatlan azoknak a történeteknek a száma, amelyek a segíteni siető Miklósról szólnak, különösen gyermekek esetében. Az egyik ilyen kissé hátborzongató történet szerint, egy gonosz kocsmáros elrabolt három iskolás korú fiút, majd megölte őket és mint a húst szokás, só közé egy hordóba rejtette a holttestüket. Miklóst egy angyal figyelmeztette az esetre, mire ő elment a kocsmároshoz, föltámasztotta a gyermekeket és megbüntette a bűnöst. Ebből a történetből írt darabot többször eljátszották az európai, középkori Szent Miklós ünnepeken.

Halála után ő lett a tengerészek, kereskedők, illatszerészek, gyógyszerészek, zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje. Oroszországban, Görögországban és Szerbiában a pálinkafőzők védőszentje, hazánkban pedig Kecskemét város védőszentje.

(Akit további történetek is érdekelnek, a Wikipédián olvashatnak életéről további részleteket:http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Mikl%C3%B3s )

Szent Miklós hagyománya

snicolas.jpg

A keleti egyházban (és országaiban) Szent Miklós már elég korán - a 6. század körül -  tisztelt alak volt. Oroszországban egyenesen az ország fő patrónusa lett. A latin egyház viszont csak később a 9-10. század környékén vette át a szent tiszteletét. 1087-ben Szent Miklós myrai sírját tengerészek feltörték, kirabolták, és a csontjait Bari városába vitték, ahol ma is nyugszik. (Az olasz kereskedők rengeteg hajót veszítettek ebben az évben, úgy érezték Szent Miklós elpártolt tőlük, és így akarták visszaszerezni a támogatását.) A késő középkorban Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolták.
A XI században alakultak ki a halála napjának előestéjén tartott ünnepi játékok, aminek része volt a gyermekek meglátogatása, kikérdezése és megjutalmazása.

A piros ruhába öltözött Télapó a Coca Cola gyár reklámjához készült figura.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr868144414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása