Anyaméhutánzó plüssök
2016. október 10. írta: CsLKati

Anyaméhutánzó plüssök

A kisbabának születése után nem az anyaméhre van szüksége, hanem anyára - méhen kívüli valójában. A szülei gondoskodására, védelmére és az általuk megadható biztonságra.

Az anyaméhutánzó plüssök azon játékszerek, amiknek megnyerő a külsejűek - főleg a felnőtt vásárlók számára  - és olyan hangot adnak, amiről egy felnőtt azt gondolja, hogy jó a babának.

"Alapfunkciójában ugyan azt a hangot adja, melyet a baba 9 hónapon át a pocakban hallott.

Az audió három perc után kikapcsol, de ha az újszülött sírni kezd, vagy, ha a játékszert megmozdítjuk, újra bekapcsol."

Semmilyen funkciójában nem hallhatja ugyanazt a hangot a baba - mivel méhen belül a saját édesanyja hangjait hallja és érzékeli: szívdobogását, ereiben áramló vért, az emésztés és légvétel hangjait, illetve saját édesanyja hangját hallotta leginkább. Majd kezdtek beszűrődni felé a külvilág zajai, kissé megszűrten és tompítva, de ezeket érezte a bőrén keresztül is. Ezek a hangok számára ismerősek, megnyugtatóak és bizalmat keltenek.

A hangszóróból kijövő hang ezt semmilyen formában nem képes reprodukálni.

"nagyon jól jön, ha nem ölben ringatva, hanem az ágyikójában tud elaludni, mert hosszú távon a baba és a család számára is nagyon fontos, hogy ne egy kimerítő tortúra legyen az elalvás. ... 

Tehát, ha teheted, vidd magaddal már a szülészetre, hogy hoszzú távon megoldódjon az altatás problémája, és derüsen ébredjen a család."

A kisbaba és szülei számára alapvető fontosságú, hogy felismerjék egymás jelzéseit, és erre adekvát módon legyenek képesek reagálni. Ha a kisbaba sír, ez valóban lehet, hogy fárasztó és kimerítő az első időkben, de lehetőség arra, hogy az üzeneteit eljuttassa, a külvilág ezeket a jelzéseket értelmezze, ezekre megfelelő módon választ adjon, és így a kisbabában megerősödik az önbizalom és ráhagyatkozás az ősbizalomra.

Egy idő után a kisbaba tudni fogja, hogyan jelezzen és a szülők tudni fogják, hogy mit reagáljanak. A géphang ettől a lehetőségtől fosztja meg a családot.

Alvás csecsemőkorban

Az embergyerek agyában az önálló elalvásért felelős terület 5-6 éves korra alakul ki teljesen.

"Az éjszakai szülői gondoskodás első leckéje: A csecsemőknek szülői segítségre van szükségük az elalváshoz, nem arra, hogy egyszerűen letegyék őket aludni. Néhány kisbabát le lehet tenni, amikor már elálmosodott, de még ébren van, és magától elalszik, míg másoknak szülői segítség: dajkálás, szoptatás kell az elalváshoz.elaltatas.jpg

Ringatod a babádat, sétálgatsz vele vagy megszoptatod, miközben a babának le-lecsukódik a szeme, és elszunnyad a karjaidban. Szemét teljesen becsukja, de a szemhéja továbbra is mozog és a légzése még rendszertelen. A keze és a tagjai még feszesek, riadtan felsóhajthat és arcán mosoly suhanhat át, amit alvási vigyornak hívnak. Akár remegés-szerű szopó mozgásokat is végezhet. Abban a pillanatban, ahogy „alvó" gyermekedet beteszed a rácsos ágyba, és megpróbálsz csöndben elosonni, a baba fölébred és sír. Most próbáld meg ismét végigcsinálni a bevált esti rituálét, de ezúttal folytasd hosszabban (kb. 20 perccel tovább)! Észre fogod venni, hogy a baba grimaszolása és mozgolódása megszűnik, légzése egyenletessé válik és elmélyül, izmai elernyednek. Ökölbe szorított kezét kinyitja, karja és tagjai súlytalanul lógnak. A csecsemő most már mélyebb álomban van, most már leteheted és elosonhatsz abban a kielégítő tudatban, hogy gyermeked végre kényelmesen pihen.

alvastrening510.jpg

Tanuld meg felismerni gyermeked alvási periódusait! Várd meg, amíg a baba mély álomba merül, mielőtt átvinnéd őt egyik alvóhelyéről a másikra, például a Te ágyadból a kiságyba, vagy az autósülésből a kiságyba vagy az ágyba!" (Forrás: Nyolc tény a csecsemők alvásáról >>)

Amikor egy kisbaba már megszületett, akkor a méhen kívüli életre kell megérkeznie, itt van feladata. Itt kell megtanulnia létezni és ebben vár támogatást. Ha vissza akarjuk őt tenni az anyaméhbe, az regresszió (visszaesés, hanyatlás, visszafelé mozgás, visszavezetés) és hátráltatja őt ebben. Nem az anyaméhre van szüksége, hanem anyára, apára, a világra - a méhen kívüli valóságban.

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. október 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr8711786101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása