Elvérezhetek vagy elvérezhet a babám a köldökzsinóron keresztül?
2017. március 20. írta: CsLKati

Elvérezhetek vagy elvérezhet a babám a köldökzsinóron keresztül?

A köldökzsinór kérdések többször előjönnek, egy másik oldalról közelítem most meg a friss, ámde örökzöld kérdést körbejárva.

Veszélyes, ha nem vágják el rögtön a köldökzsinórt és áramlik bennünk oda-vissza a vér a babám és közöttem?

12187743_10156181346210553_6785877814414760280_n.jpg

Ha ez a vér oda-visszaáramlás igaz lenne, akkor a várandósság kezdete óta folyamatosan áramlana a vér az anya és baba között és életveszélyes lenne - nem csak szülés után. Az anyai és a baba vérkeringése NEM keverednek sohasem. Nincs közvetlen összeköttetés közöttük.

Az áramlás a köldökzsinóron keresztül folyamatos - ez biztosítja a kisbaba túlélését, táplálását és kiválasztott anyagainak leadását a méhlepényen keresztül. Születés után a köldökzsinórban lévő Wharton-kocsonya biztosítja a köldökzsinórban lévő erek összezáródását, miután a kisbabába átkerült a méhlepényben éppen dolgozó vérmennyiség is, amire a babának szüksége van. Így ez a keringés is megszűnik, és nem tud kifolyni semmilyen vér a babából. Van még egy biztonsági szelep beépítve a rendszerbe, és ez a kisbaba első légvételével lép életbe, amikor beindul a kisvérkör, és elzáródnak a köldökerek.

Kivérezhetek vagy elvérezhet a babám az elvágott köldökzsinóron keresztül születés után?

A magzatban a máj kapja a v. portae útján a leginkább oxigenizált vért, és utána a v. cava inf. a bal pitvar, a bal kamra, az aortaív kezdete és a felső testfél nagy arteriái révén elsősorban a fej. Érthető ebből az is, hogy a bal és a jobb kamra falvastagsága közt újszülöttben még alig van különbség, az eltérés csak később alakul ki.

Születéskor a légzés megindulásával az alveolusok megnyílnak, és a tüdő megtelik levegővel. Ennek következtében a kisvérkör ellenállása nagymértékben lecsökken, és a vér a ductus arteriosus (Botalli) helyett inkább a tüdőarteriák felé folyhat el. Ez a vv. pulmonales útján a bal pitvarba befolyó vér mennyiségének hirtelen sokszorosára való felemelésével a bal pitvarban megemeli a nyomást, és a bal pitvar felé nyílt ajtószárny módjára belógó valvula foraminis ovalist hozzászorítja a limbus fossae ovalishoz. Ezzel és a ductus Botalli fokozatos elzáródásával a kis és a nagy vérkör elválasztása gyakorlatilag megtörtént. A légzés megindulása oly radikális változást okoz a nyomásviszonyokban, hogy a köldökzsinór elvágása (állatokban az anya elrágja) közvetlenül a születés után sem okozna vérzést.

Az anya, mivel az ő vérkeringése nincs közvetlenül rákapcsolódva a méhlepényre, nem tud kivérezni a köldökzsinóron keresztül. Ha a méhlepényt erőszakkal letépik, az tud életveszélyes sebet okozni az anyaméhen.

Amíg a köldökzsinór pulzál, és nem záródtak el benne az erek, addig tart az áramlás. Ha már összeesett, hideg és fehér, akkor már a kisbabába átjutott az a vér, amire szüksége van a placentából.

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. március 21.

Forrás:
Funkcionális anatómia - 6.6. A magzati vérkeringés és annak születés körüli átalakulása, Funkcionális anatómia II. János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006), Medicina Könyvkiadó Zrt.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus

Fotó: Emma Kwasnica

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr1712356099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása