Gátmasszázs - gátmetszés - gátvédelem
2018. február 24. írta: CsLKati

Gátmasszázs - gátmetszés - gátvédelem

Ami a szülés alatt leginkább segíteni fog neked, az az, hogy van időd, testi és lelki támogatásod, mozogsz, te magad választod meg a testhelyzetedet, így a tested a kisbabádra reagálva képes kinyílni. Ez összhangban van a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásaival és az AnyaBaba szülészeti ellátásért kezdeményezés ajánlásaival is.

A gátmetszést a fent leírt technikákkal lehet megelőzni leginkább. Háton fekvő testhelyzetben a kisbaba nagy nyomást gyakorol a gátra, így az nehezen védhető és hajlamosabb szakadásra, amit sokszor rutinszerűen, indokolatlanul, gátmetszéssel igyekeznek megelőzni. 

glen-canyon-gat.jpg

Kép forrása: Glen canyon (Utah, USA) 

A kerülendő műfogások közé sorolt Kristeller-féle műfogás (az orvos az anya hasára könyököl vagy térdel, és így nyomással erőlteti a babát) a még elő nem készült szövetekre gyakorol hatalmas nyomást, amire az anya szövetei szakadással válaszolnak. Nagy sérüléseket képes okozni, rengeteg utólagos mellékhatással, fájdalommal és heggel. Ebben az esetben szinte biztosan nem lehet megúszni a gátmetszést.

A szülés alatt végzett gátvédelem a gát szöveteinek lazítását szolgálja - szigorúan kívülről, melegítéssel (pl. meleg vizes vattás borogatás) és orbáncfűolajjal, ami kiváló sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságú, miközben segíti a szövetek lazulását.

A gátat nem nagyon kell vagy lehet előre felkészíteni, mivel a baba a születése alatt a legtöbb időt a csontos medencén való áthaladáshoz használja el. Amikor onnan már kibújóban van, akkor jön a puha szövetekből álló gát. Ennek a védelmére leginkább az idő az, ami a megoldást hozni fogja.

Ha úgy érzed, hogy a szülést megelőző gátmasszázs kellemes érzéssel tölt el téged (is, és ha ő végzi, akkor a férjedet is), akkor csináljátok. Ha kellemetlen, akkor nem lényeges annyira, hogy muszáj legyen.

A gát a hüvely és a végbél közötti területet szokta jelenteni a szülészeti köznyelvben. Mivel a technikák között, illetve a gát megnevezések között sincs egységesítés, ezért nehezen válaszolható meg a kérdés, hogy mit is jelent valójában a technika.

section_3_the_perineum_female_obstetrical_perineum_1.jpg

  • A szövetek fellazítását segítheti, ha kívülről a jelzett (megtisztított) területre masszázsolajat (szerintem: Primavera gátmasszázsolaj) kensz. Magas E-vitamintartalmú olajat keress, pl. búzacsíra olaj (Grapoila)
    A masszázs felmelegíti, és ez által lazítja a szöveteket. Az olaj pedig táplálja őket.

  • A másik módszer szerint a hüvelykujjad első percéig masszírozd be a hüvely belső falába az olajat (szerintem: Primavera gátmasszázsolaj), csak az alsó részen - ha a hüvelybemenetet egy óralapnak képzeljük el, akkor 2 óra és 10 óra között - ha a csikló, húgycsőnyílás felé esik a 12 óra és a végbélnyílás felé a 6 óra. Itt finoman, nagyon-nagyon finoman lehet a masszírozást nyomással is ötvözni. De nem szabad fájnia, sem húzódnia.

Ne legyen semennyire kellemetlen. Sem lelkileg, sem testileg.

Ha sebesedést tapasztalsz, gyulladást vagy vérzést, keresd fel a kezelőorvosodat.

És még egyszer szeretném megerősíteni - a testhelyzet lesz az, ami a gátadat megvédi!

Csomóné Lindmayer Katalin
2018. február 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr3913694294
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása