Szül(et)ésmese

2017.már.20.
Írta: CsLKati Szólj hozzá!

Elvérezhetek vagy elvérezhet a babám a köldökzsinóron keresztül?

A köldökzsinór kérdések többször előjönnek, egy másik oldalról közelítem most meg a friss, ámde örökzöld kérdést körbejárva.

Veszélyes, ha nem vágják el rögtön a köldökzsinórt és áramlik bennünk oda-vissza a vér a babám és közöttem?

12187743_10156181346210553_6785877814414760280_n.jpg

Ha ez a vér oda-visszaáramlás igaz lenne, akkor a várandósság kezdete óta folyamatosan áramlana a vér az anya és baba között és életveszélyes lenne - nem csak szülés után. Az anyai és a baba vérkeringése NEM keverednek sohasem. Nincs közvetlen összeköttetés közöttük.

Az áramlás a köldökzsinóron keresztül folyamatos - ez biztosítja a kisbaba túlélését, táplálását és kiválasztott anyagainak leadását a méhlepényen keresztül. Születés után a köldökzsinórban lévő Wharton-kocsonya biztosítja a köldökzsinórban lévő erek összezáródását, miután a kisbabába átkerült a méhlepényben éppen dolgozó vérmennyiség is, amire a babának szüksége van. Így ez a keringés is megszűnik, és nem tud kifolyni semmilyen vér a babából. Van még egy biztonsági szelep beépítve a rendszerbe, és ez a kisbaba első légvételével lép életbe, amikor beindul a kisvérkör, és elzáródnak a köldökerek.

Kivérezhetek vagy elvérezhet a babám az elvágott köldökzsinóron keresztül születés után?

A magzatban a máj kapja a v. portae útján a leginkább oxigenizált vért, és utána a v. cava inf. a bal pitvar, a bal kamra, az aortaív kezdete és a felső testfél nagy arteriái révén elsősorban a fej. Érthető ebből az is, hogy a bal és a jobb kamra falvastagsága közt újszülöttben még alig van különbség, az eltérés csak később alakul ki.

Születéskor a légzés megindulásával az alveolusok megnyílnak, és a tüdő megtelik levegővel. Ennek következtében a kisvérkör ellenállása nagymértékben lecsökken, és a vér a ductus arteriosus (Botalli) helyett inkább a tüdőarteriák felé folyhat el. Ez a vv. pulmonales útján a bal pitvarba befolyó vér mennyiségének hirtelen sokszorosára való felemelésével a bal pitvarban megemeli a nyomást, és a bal pitvar felé nyílt ajtószárny módjára belógó valvula foraminis ovalist hozzászorítja a limbus fossae ovalishoz. Ezzel és a ductus Botalli fokozatos elzáródásával a kis és a nagy vérkör elválasztása gyakorlatilag megtörtént. A légzés megindulása oly radikális változást okoz a nyomásviszonyokban, hogy a köldökzsinór elvágása (állatokban az anya elrágja) közvetlenül a születés után sem okozna vérzést.

Az anya, mivel az ő vérkeringése nincs közvetlenül rákapcsolódva a méhlepényre, nem tud kivérezni a köldökzsinóron keresztül. Ha a méhlepényt erőszakkal letépik, az tud életveszélyes sebet okozni az anyaméhen.

Amíg a köldökzsinór pulzál, és nem záródtak el benne az erek, addig tart az áramlás. Ha már összeesett, hideg és fehér, akkor már a kisbabába átjutott az a vér, amire szüksége van a placentából.

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. március 21.

Forrás:
Funkcionális anatómia - 6.6. A magzati vérkeringés és annak születés körüli átalakulása, Funkcionális anatómia II. János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006), Medicina Könyvkiadó Zrt.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus

Fotó: Emma Kwasnica

Himnuszt fogok írni a csendhez…

Himnuszt fogok írni a csendhez, Hozzád, csend, aki a gyümölcsök hegedőse vagy. Hozzád, aki a pincék, présházak és csűrök lakója, a méhek szorgalmának mézesbödöne vagy, a tenger nyugalma vizeinek bősége felett.

Hozzád, csend, amelybe a hegyek csúcsáról letekintve bezárom a várost. Amikor elcsendesül szekereinek zöreje, lakóinak zajongása, üllőinek csengése. Amikor már minden elhallgatott az alkony szent edényében. Hozzád, Isten éber őrködése lázunk felett, Istennek az emberek háborgására borított köpenye.623.jpg

Hozzád, asszonyok csendje, akik immár nem egyebek, mint gyümölcsét érlelő eleven test. Asszonyok csendje, elnehezült kebleik védelme alatt. Asszonyok csendje, a nap és az élet minden hiúságának csendje, az életé, amely a napok kévéje. Asszonyok csendje, szentély és örök folytatás. Csend, amelyben azt az egyetlen versenyt futják a holnap felé, amely valami célhoz vezet. Az asszonyé, aki hallja méhét feszítő magzatát. Csend, hűséges őrzője belézárt becsületemnek és véremnek.

Hozzád, a férfi csendjéhez, aki fejét könyökére hajtva töpreng, és erejének pocsékolása nélkül kapja és gyártja gondolatai nedvét. Csend, amelynek segítségével tanulhat, de feledhet is, mert jó néha nem tudni. Csend, a férgek, az élősdik és az ártalmas füvek elutasítása. Csend, amely védelmez gondolataid gomolygása közben.

Gondolatok csendje. Méhek nyugalma, mert elkészült a méz, és immár elrejtett kinccsé kell válnia. És érlelődnie. Szárnyaikat bontogató gondolatok csendje, mert nem jó dolog, ha nyugtalankodsz elmédben vagy szívedben.

Szívek csendje. Érzékek csendje. Ki nem mondott szavak csendje, mert jó dolog újra meglelned Istent, aki csend az örökkévalóságban. Mert minden megmondatott és minden elvégeztetett.

Isten csendje, amely olyan, mint a pásztor álma, mert nincsen annál édesebb álom, még ha látszólag veszély fenyegeti is a juhok bárányait, amikor nincs többé sem pásztor, sem nyáj, hiszen ki tudná megkülönböztetni egyiket a másiktól a csillagos ég alatt, mikor minden álom, mikor minden gyapjúpuha álom?

Antoine de Saint-Exupéry: Citadella, XXXIX

A csecsemők és kisgyermekek táplálása szükséghelyzetben - tápszert, csak ha elkerülhetetlen!

Együttérzésemet fejezem ki a szeretteiket elvesztetteknek, a katasztrófavédelemnek, segítőknek, mentősöknek, önkénteseknek sok erőt, kitartást és Feltétel Nélküli Szeretet ölelését és 
 
"Közlemény
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa megrendülten értesült a ma hajnalban Olaszországban történt földrengésről. Együttérzését fejezi ki a természeti katasztrófa sújtotta területen élőknek és az elhunytak hozzátartozóinak. Egyúttal döntött arról, hogy a Püspöki Konferencia katasztrófa alapjából 20 millió forint gyorssegélyt utal az Olasz Püspöki Konferencia részére a rászorulók megsegítésére.
Budapest, 2016. augusztus 24."
"

Súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét – FRISSÍTVE

2016. augusztus 24. szerda 18:23

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét augusztus 24-én, szerdán hajnalban. A földrengés epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. Több mint húszan meghaltak, az áldozatok száma folyamatosan nő. 

A csecsemők és kisgyermekek táplálása szükséghelyzetben - tápszert, csak ha elkerülhetetlen!


Nil nocere! – áll az orvosi esküben. Ne árts!

Ha menekült családot látunk kisgyerekkel, az első reakciónk: táplálni kell a piciket, ne éhezzenek. A csecsemők kiszolgáltatottak, életük, egészségük törékeny, enniük kell. És elindul a jó szándékú gyűjtés: cumisüveget, tápszert vásárolnak, gyűjtenek a jóakarók.

Azt azonban tudni kell, hogy tápszeres kiegészítés mellett könnyen elapadhat az anya teje. Ez sajnos kisbabák életébe kerülhet.
Annak az anyának, aki elkezdi a babáját tápszerrel etetni, bár eddig képes volt valamilyen szinten anyatejjel táplálni, könnyen elapadhat a teje. Ezután sokkal kiszolgáltatottabb lesz a csecsemő és az édesanya is a környezetének. A baba ezután már csak akkor kaphat biztonságos táplálékot, ha rendelkezésre áll:

  • tápszer
  • sterilizálási lehetőség
  • forralt, megfelelő hőmérsékletű tiszta víz.

Ha bármelyik hiányzik, vagy takarékoskodni kell vele, a baba kiszáradhat, megbetegedhet!
Míg, ha az anya tovább tudná szoptatni, a baba bármikor, bármilyen helyzetben biztonságos táplálékhoz juthatna, ha nem választják el édesanyjától.
Ezért fontos, hogy tápszer felajánlása előtt pontos információnk legyen arról, hogy valóban nem elég az anyatej!


Kép forrása: Budapest seen

Mitől apad el a tej?

Az anyatej a közhiedelemmel ellentétben nem apad el könnyen attól, hogy az anya táplálkozása nem kielégítő, és attól sem, ha az anyát stressz éri. Ezek a tényezők némiképp hathatnak a tej mennyiségére és minőségére, de a jelenség nem általános és nem számottevő. A tej attól apad el, ha az anya ritkábban szoptat, mint ahogy a baba igényelné, illetve ha egy szoptatás rövidebb ideig tart, mint ameddig a baba magától szopna. Az anyatej mennyisége attól függ, hogy mennyi tej ürül a mellből. Minél több tej ürül, annál több tej termelődik. Ha a kisbaba szoptatás helyett tápszert kap, akkor a mell kevesebb tejet fog termelni, hiszen a baba nem szopik, a tej nem ürül a mellből! Ha a kisbaba cumisüvegből kap tápszert, könnyen lehet, hogy a mellet el fogja utasítani! Cumisüvegből tápszert csak akkor kapjon, ha nincs más megoldás!

Mitől lesz több tej?

A nagyon gyakori szoptatástól, attól, hogy az anya nagyobb biztonságban érzi magát. Valójában tehát az anyát kell támogatni, őt ellátni biztonságos élelmiszerrel, és segíteni abban, hogy minél többször mellre tudja tenni a kisbabát.
A gyakori szoptatás hosszú órákon át tartó gyaloglás, vonatozás, teherautóban utazás során is lehetséges. A tápszeres táplálás nem!

Fontos segítség a hordozókendő!

A kisbabát újszülött korától kezdve el lehet helyezni úgy az anya testén hordozókendőben, hogy bármikor hozzáférhessen a mellhez. Nem létszükséglet drága hordozókendőt vásárolni. Elég egy három méter hosszú, hetven centiméter széles, beszegett textilia, amelyet az anya a testére köthet, az egyik vállán átvetve, úgy, hogy a baba az ellenoldali csípője fölött helyezkedjen el, az anyával szemben, a hasa az anya mellkasa felé fordul. Meg lehet kötni a kendőt úgy is, hogy az anya testének középvonalán helyezkedjen el a baba, és megbillenteni az egyik mell felé. Így az anya keze szabad marad a csomagoknak, vagy a másik gyerek számára, a baba pedig akkor szopik, amikor igényli.

Cumizavar

Sajnos vannak olyan kisbabák, akik néhány cumisüveges etetés után is elutasítják az anyamellet. Ezt megelőzendő, ha a tápszeres kiegészítés elengedhetetlen a szoptatott babánál, etessük a kicsit kispohárból, vagy a cumisüveg kupakjából. Így elkerülhető a mell elutasítása.

Bízzunk az anyában!

A nyugati kultúrterületeken nagyon sok anyának kevés a teje, sokan nem tudnak szoptatni. Ez nem természetes, és nem sorsszerű. A szoptatási problémák túlnyomó többsége „civilizációs betegség”, a rossz tanácsokból, a napirendre való kényszerítésből, a túl hamar adott tápszeres pótlásból fakad. A világ számtalan területén ezek a kulturális hatások nem érvényesülnek, szinte mindegyik anya tudja szoptatni gyermekét. Könnyen lehet, hogy a menekültek is ilyen régiókból érkeznek hozzánk. Tekintsük náluk a szoptatási nehézséget különleges problémának. Ne az általunk ismert európai tapasztalatokból induljunk ki, ne feltételezzük eleve, hogy az anyának nincs elég teje!

Mikor kínáljunk tápszert?

Ha egy baba csak anyatejet kap, és naponta öt-hat pisis pelenkája van, akkor több mint valószínű, hogy elegendő folyadékhoz és táplálékhoz jut. Akkor van szükség tápszerre, ha a baba a kiszáradás jeleit mutatja (ezt gyermekorvos tudja megállapítani – a beesett kutacs nem elégséges jel!), és az anyáról biztonságosan megállapítható, hogy a melle nem termel tejet. Ez utóbbi a kulturális különbségek miatt nem biztos, hogy megoldható. Ha van rá lehetőség, kövessük figyelemmel az anya-baba párost, valószínű, hogy néhány alkalommal való tápszeres kiegészítés, és a gyakori mellre tétel fokozza annyira a tejtermelést, hogy a pótlás elhagyható. Fordítsunk figyelmet az anya táplálására, és megnyugtatására. Ha elkerülhetetlen a tápszer adása, lássuk el az anyát több napra való tápszerrel, és babavízzel. A legmegbízhatóbb az eleve oldott állapotban kapható likvid tápszer, biztonságos, steril csomagolásban.

Írta:Sződy Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó
Az írást a szerző engedélyével közöljük. Forrás

A WHO összefoglalója a témáról itt olvasható: Szoptatás – vészhelyzetben életet ment!

Telefonos segítséget itt lehet kérni: www.lll.hu; www.ibclc.hu
Hordozáshoz segítség: www.hordozo.hu; Beli Buba Babahordozó Iskola
Ezen a honlapon egyszerű szoptatási tájékoztatókat találunk, különböző nyelveken:https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/languages/breastfeeding.html

Kérdezhetsz a PAF alapítvány szakértőitől is: mail@nemfogfajni.eu

További források:

Európai Bizottság: Csecsemő- és kisgyermek táplálás szükséghelyzetben - útmutató a tervezéshez (angol)
Infant and Young Child Feeding Practices: Standard Operating Procedures for the Handling of Breastmilk Substitutes (BMS) in Refugee Situations for Children 0 - 23 months
Operational Guidance on Infant and Young Child Feeding in Emergencies
WHO guiding principles for feeding infants and young children during emergencies
Infant Feeding in Emergencies (IYCF-E) orientation package (2010) (oktatóanyag)
Infant Feeding in Emergencies (IFE) Module 2 (oktatóanyag)

Önálló mellhez kúszás - küzdelem?

Új életre kelt a bonding videó:

Különböző fórumokon "Az újszülött küzdelme az anyatejért" címet kapta.

KÜZDELEM szó jelentése
Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint KÜZDELEM szó jelentése, értelmezése:
(küz-d-el-em) fn. tt. küzdelmet, harm. szr. ~e.
1) Tulajd. ért. egymásnak ellenszegülő erők azon törekvése, hogy egymást legyőzzék.
2) Átv. ért. az észnek, és érzékiségnek egymással való ütközése. Mindkét értelemben a viszonyos ellenhatásnak tartós, folytonos, és nagyobb állapotát jelenti.

Mit látunk valójában a videón?
Az újszülött természetes, egészséges folyamatait látjuk közvetlenül születése után, illetve az édesanya természetes, egészséges reakcióit.
Mivel nekünk újszülöttként ez nem adatott meg és a legtöbb édesanyának anyaként sem, ezért nehezen tudunk mit kezdeni az itt látottakkal. Az újszülött nem küzd, hanem teszi azt, ami ösztönösen benne van. Szeretik egymást és minden porcikájukkal egymást erősítik és támogatják.

Ha tehetitek, nézzétek minél többen ezt a videót úgy, hogy közben elképzelitek, hogy a kisbaba a Ti kisbabátok, akinek sikerült ezt az utat megtennie. Gyógyító ereje van. Sok erőt hozzá!

A baba közvetlenül születése után kerüljön az édesanya hasára, és semmilyen módon ne válasszák el őket. Semmilyen beavatkozásra, vizsgálatra, méricskélésre ebben a nagyon érzékeny időszakban nincs szükség. Az újszülöttről ne mossák le a magzatmázat és ne öltöztessék, bugyolálják semmibe.

Szülőknek (ezt kérjétek) és szakdolgozóknak segítséget nyújtó 10 lépés. Szívesen segítünk abban, hogy meg tudjon valósulni:

Korai bőrkontaktus támogatása családoknak, szakembereknek

Csomóné Lindmayer Katalin

Sajtómegjelenés: Új Ember Hetilap - 2013.06.09.

Köszönjük a megjelenést az Új Embernek!

"A szülői kompetenciák kibontakozását, az anya-gyermek kapcsolat alapjainak megerősítését, a családdá válás folyamatát segíti, ha a bőrkontaktus az újszülött és az édesanya között folyamatos és közvetlen lehet. Az előadás hallgatói példákat láthattak arra, hogy az édesanya testén bármilyen beavatkozás – akár az újraélesztés is – elvégezhető anélkül, hogy a babát el kellene választani az anyától. Császármetszésnél például már a műtőben az anya mellkasára kerülhet a kisbaba. Ezeknek az alapvető feltételeknek a megvalósulását biztosítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira épülő AnyaBababarát gondoskodás."

Az életvédő fórum ülésén Csomóné Lindmayer Katalin A szülés-születés utáni traumák és az eugenika, valamint a gyógyulás útjai a korai kötődés támogatása által címmel tartott előadást. Beszámolt az AnyaBaba-barát szülészet magyarországi meghonosítása érdekében végzett eddigi munkáról, valamint ismertette az anya- és újszülött- központú szülészeti ellátás alapelveit. Ezek között szerepel, hogy az anya és a gyermek a várandósság, a szülés és a kisgyermekkor ideje alatt eggyé forrott egységet képeznek, érdekeik nem ütköztethetők, és nem választhatók szét.


Az életvédő fórum ülésén Csomóné Lindmayer Katalin a posztabortusz- szindrómával kapcsolatos általános félreértésként említette, hogy az anyát elkövetőnek tekintik, holott, ha az anya és a gyermek duális egysége felől tekintünk rá, akkor ő maga is sokkal inkább áldozat. A magzat elvesztése utáni tünetek számos tekintetben megegyeznek a háborús veteránoknál, a megerőszakoltaknál, a rablások áldozatainál tapasztalható poszttraumás stressz-szindróma tüneteivel, amelyek normális válasznak tekinthetők egy intenzív félelemmel és kontrollvesztéssel járó, szélsőségesen traumatikus helyzetre. Az abortusz ugyanakkor a kritikus mértéket átlépve immár kollektív traumává lett. Beépült a társadalom normarendszerébe, több nemzedék alatt általánosan elfogadottá vált, így transzgenerációs traumáról is beszélhetünk, amely – mivel a gyermekkel kapcsolatos – az apákat is érinti.

A várandósság alatt végzett genetikai vizsgálatoknál a fejlődési rendellenesség gyanúja esetén sok esetben rutinszerűen abortuszt javasolnak a családnak. Ez az eljárás az eugenika tárgykörébe sorolható módszer, hiszen arra irányul, hogy a várhatóan nem teljesen egészséges „egyedeket” már magzati állapotukban elpusztítsák. Csomóné Lindmayer Katalin nem ért egyet azzal a szemlélettel, amely elvárásként fogalmazza meg, hogy csak testileg egészséges emberek alkossák a társadalmat. A várandósgondozás jogszabályi módosításával kapcsolatos társadalmi egyeztetés keretében a genetikai vizsgálatok kritikája is megfogalmazódott. A módosítások után a rutinszerűen végzett, ma még kötelező genetikai vizsgálatok várhatóan elkerülhetők lesznek.

A szülés-születés utáni lelki traumák okai között szerepel az is, hogy a magyar kórházak nagy részében szülést követően az újszülöttet elválasztják az édesanyjától, aki csak bizonyos időközönként kaphatja meg a kisbabáját. Ez a szeparáció az anya és a gyermek duális egységének megbontását eredményezi. Születéskor a szeretetért, a szerelembe esésért felelős úgynevezett centrális oxitocin hormon szintje rendkívül magas mind az anya, mind pedig az újszülött csecsemő szervezetében. Ha a gyermeket külön szobában helyezik el, s ezért az anya és a kicsi nem lehetnek fizikai közelségben, azaz nem látják, érzik, tapintják, szagolják egymást, akkor más hormonok veszik át a szerepet, amelyek a kisbabánál erős félelem, az anyánál gyászreakció kialakulását váltják ki. Ez a „saját élet, illetve a közeli hozzátartozó életének veszélye” miatt létrejövő félelemérzés és a kontrollvesztés idézi elő azután a poszttraumás stressz tüneteit. Ilyen tünet lehet például a depresszió is, amelyet sajnos sokszor nem ismernek fel, vagy rosszul, nem a gyökereinél kezelnek.

A szülői kompetenciák kibontakozását, az anya-gyermek kapcsolat alapjainak megerősítését, a családdá válás folyamatát segíti, ha a bőrkontaktus az újszülött és az édesanya között folyamatos és közvetlen lehet. Az előadás hallgatói példákat láthattak arra, hogy az édesanya testén bármilyen beavatkozás – akár az újraélesztés is – elvégezhető anélkül, hogy a babát el kellene választani az anyától. Császármetszésnél például már a műtőben az anya mellkasára kerülhet a kisbaba. Ezeknek az alapvető feltételeknek a megvalósulását biztosítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira épülő AnyaBababarát gondoskodás. A résztvevők videót láthattak az újszülött első perceiről – arról az egészséges, természetes mozdulatsorról, amelyet a csecsemő akkor tud elvégezni, ha az édesanya testén ősi ösztönöktől vezérelve megtalálhatja a táplálék forrását, amely évmilliók óta a túlélés esélyét jelenti minden újszülött számára. Egy thaiföldi anonim szülészeten, ahová többnyire azért mennek a nők, mert le akarnak mondani gyermekükről, az újszülöttek immunrendszerét erősítendő, a szülést követően rögtön ráhelyezték a babákat az anyák testére. Azt tapasztalták, hogy a szülés utáni közvetlen bőrkontaktus eredményeképpen negyven százalékkal nőtt a hazavitt gyerekek aránya, és hatvan százalékkal emelkedett azoknak a nőknek a száma, akik szoptatni kezdték gyermeküket. Az anyává váláshoz elengedhetetlen, hogy a nő anyaként tarthassa kezében a gyermekét.

Hazánkban az AnyaBaba-barát szülészet elindításához referenciaintézményre lenne szükség; keresik azt a kórházat, amely befogadná a kezdeményezést. Csomóné Lindmayer Katalin úgy fogalmazott: „Nagyon biztatóak a Budai Irgalmasrendi Kórházzal folytatott tárgyalások.”

http://ujember.hu/eletvedok-foruma/

szerző: Agonás Szonja

Új Ember Hetilap - Hetilap 2013.06.09.

Szoptatás és ... a hőség. És mi van a többiekkel?

Hőségriadó van, az utcákat hűtik, vizeket osztogatnak és erős fizikai munkától óvnak minket. Ez a forróság és szél nagyjából erre jó:

ruhaszaritas.jpg

Mit tegyünk a pici babákkal? 

Kizárólag szoptatott baba esetén:

Vízre sem!

Az első hat hónapban, vagy ameddig kizárólag anyatejet kap a baba, és igény szerint - tehát korlátozás nélkül, akárhányszor akármennyi ideig mellre kerülhet a baba és így életkorának, igényeinek megfelelő mennyiségű anyatejhez juthat szoptatáson keresztül, semmilyen pótlásra nincs szüksége!
Szüksége van viszont arra a biztonságra, amit édesanyja nyújthat, a bőrére és jelenlétére. Lehet a baba testét finom, nedves kendőcskével törölgetni. A jéghideget hagyjuk meg a felnőtteknek, akik ennek felelősségét vállalják.
Az anyatej a folyadékon kívül ásványi anyagokat, sókat, cukrot is tartalmaz, ami a babára személyre szabottan képes biztosítani a hidratálását. Ha a baba már kóstolgat, eszeget mást is - érdemes őt időnként felforralt és szobahőmérsékletre lehűtött vízzel időnként kínálgatni. Ha közbe/mellette lehetősége van mellre kerülni korlátozás nélkül, akkor ez az anyatej elég lehet neki.
Ilyen melegben az anyatej összetétele változik, hígabb lesz, hogy képes legyen a baba hidratálását ellátni.
Mivel a baba szomjasabb mint máskor, többször mellre kéredzkedhet, hogy igyon - sokszor kevesebbet. Van, olyan baba, aki viszont sokat és utána inkább alszik és ha hűvösebb lesz, akkor ébren van, pl. éjszaka.
Ezért a mérés semmilyen információval nem szolgál. Ha mindenképpen szeretnéd mérni a babádat, akkor hetente egyszer figyeld meg a gyarapodását.
Tápszeres, vagy korlátozottan szoptatott
Ha a baba tápszeres, vagy korlátozva van a szoptatása - akár időben, akár mennyiségben, akár gyakoriságban, akkor, de csakis ilyenkor lehet a vízre gondolni. Lehetőleg felforralt és szobahőmérsékletre lehűtött vizet vagy babavizet. Soha ne nagyon hideget.
Minden esetben érdemes a lehető leginkább a kisbaba természetes igényeihez leginkább alkalmazkodó testhelyzetet, táplálási módot, alapanyagokat átadni neki. A testközelségre ilyen esetben is szüksége van.
Ami bemegy, annak ki is kell jönnie!
Ez részben igaz, a legtöbb esetben így van. Viszont ahogy a felnőttek, a babák is izzadnak. A pisis és kakis pelenkák azért így is információval szolgálnak. Támaszkodjunk a józan észre, és figyeljük a baba egészét - hogy viselkedik, mennyire fáradékony, mennyit ürít. Ha azt látjuk, hogy nagy eltérések vannak, érdemes segítséget kérni. 
De mindig felébred, nem alszik éjszaka!
A felnőttek nagy része sem bírja ezt a hőséget, hiába hűtik a szobát. Mindannyiunk számára embert próbáló időszak. Lesz másképp is, lesz jobb is. Megéri azt a néhány napot rááldozni.
"Anya aludjon, amikor a baba alszik és vasaljon, amikor a baba vasal. "(Vekerdy után szabadon)
Pihenjetek, és ha valaki segíteni akar, akkor téged kényeztessen ;)
download-70sm.png
501486283.jpgbeach.jpgaugust-2013-0172.jpg

 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu