Szül(et)ésmese

2017.nov.05.
Írta: CsLKati Szólj hozzá!

Otthontanulás - napirend kérdések

Sokszor kérdezitek, hogy mégis hogy néz ki egy otthontanuló gyerek napirendje.

Ez a személyre szabott, egyéni tanulási programban családonként, gyerekenként eltérő lehet.

A tapasztalásaink, megéléseink alapján tanulunk. A tanulást nehéz szétválasztani a hétköznapoktól.
Mint ahogy a kisbaba sem köti órarendhez, hogy mikor tanulja meg mozgatni a kezét, növelni a fogát, vagy a járást, ugyanígy nálunk is a tanulás a mindennapok része.

Nekünk szülőknek kell megfejteni, hogy pl. az őszi levél nézegetése, majd összefűzése, lerajzolása, az erezet vizsgálata melyik tantárgyba hogyan illeszthető be. Ebben remekül tudnak segíteni a tanulókísérők. Persze azért vannak ennél egyértelműbb tanulások is, azokat ennél könnyebb elhelyezni. Mondjuk a nyelvtanulás vagy szakkörök, ezek megkönnyítik a beszámolós munkákat. Vagy az olvasás, múzeumozás, kísérletezés.

Ti hogy csináljátok?

 #clonlara #szabadontanulás #otthontanulás

Gyógyulj örömmel! 

Szeretnéd, ha az influenza teljesen elkerülne, vagy csak éppen bekukkantson hozzád, de már szalad is el? http://www.xlife-axxa.com/cslkati/product/hu.htm

bigstock-young-girl-examining-a-leaf-wi-59722553.jpg

Mondj nemet?! Mondj igent?!

climbing-mountain-backlit-background_1048-1039.jpg
Kapcsolódástól Kapcsolódásig!
Sokan mondják, hogy az agy nem tudja értelmezni a NEM-et, ezért azt nem tudja végrehajtani.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az agy képes végrehajtani a nemet, de ehhez szüksége van egy másik kapcsolódási pontra, különben valóban képtelen rá.
Ha teljesen képtelen lenne elengedni, akkor mozdulatlanul állnánk egy pontban, ami magát az életet kérdőjelezi meg.
A kérdése, hogy hova kapcsolódjon utána. Akkor képes végrehajtani a nemet, ha tudja, hogy mit tegyen utána.

http-coresites-cdn_factorymedia_com-mpora_new-wp-content-uploads-2015-12-istock_000052710440_medium.jpg

Ha egy kisgyerek a kezébe vesz egy almát, mert éhes és csak annyit mondasz neki, hogy nem - pityeregni kezd és bizonytalan, keresi, hogy jó, de akkor mit?

Ha állsz egy kereszteződésben és csak annyit hallasz, hogy nem, akkor bizonytalanság fog el, hogy jó, értem én, hogy nem erre, de akkor merre?
A nem helyett mondd, hogy merre és mit vársz/kínálsz helyette.
making_the_leap_out_of_the_military.jpg 

TEDD AZT AMIT AKARSZ ...

... hiszen ez azt jelenti, hogy mindent tehetek, amihez csak kedvem van, nem gondolod?

Szörszörény arca ijesztően komoly lett, és szeme villogni kezdett.

- Nem - mondta azon a mély, morgó hangon -, azt jelenti, hogy a Valódi Vágyadat kell követned. És ennél semmi sem nehezebb.
- A Valódi Vágyamat? - ismételte Barnabás megilletődve. - Hát az mi?
- Az a saját legmélyebb titkod, amelyről nem tudsz.
- De hogyan ismerek rá?
- Azáltal, hogy a kívánságaid útján haladsz, egyiktől a másikig és a legvégsőig. Ez az út vezet a Valódi Vágyadhoz.
- Tulajdonképpen nem is tűnik olyan nehéznek - vélte Barnabás.
- Ez minden utak legveszélyesebbike - mondta az oroszlán.
- Miért? - kérdezte Barnabás - Én nem félek.
- Nem erről van szó - morogta Szörszörény -, igen nagyfokú igazságszeretet és figyelem kell hozzá, mert nincs még egy út, amelyen ilyen könnyű végérvényesen eltévedni.

(A Végtelen Történet)

Magzatgyermek veszteségek - abortusz, vetélés

Személy szerint az AnyaBaba egységet támogatom és ebben a kontextusban is hiszem és vallom, hogy az ő egységük megbonthatatlan.

Az élet a fogantatás pillanatától haláláig méltóságot és tiszteletet érdemel. Mind az anyáé, mind a magzatgyermeké.

A megemlékezés lehetőséget nyújt arra, hogy megjelenítsük, kimondjuk és elhatárolódjunk attól, ami a fájdalom gyökere, és egyben segítséget és támaszt nyújthatunk azoknak, akik erőt tudnak ebből meríteni. Felkészülhetnek egy újabb gyermek fogadására a fájdalom újraélése nélkül.

Számomra nagy tanulság volt egy veszteségfeldolgozó csoporton annak az édesanyának a vallomása, aki épp második gyermekét várta, több évvel első gyermekének abortálása után. Elmondta, hogy számára a legfájdalmasabb az, hogy azt a babát egy picit sem tudta szeretni és mindent megtett azért, hogy ne emberként gondoljon rá. Az éppen zajló, második várandóssága hozta elő ezt az élményt, és fájdalmat okozott a lelkében.

- Az Örökkévalóság, az örök Jelen és a Van tere, a Feltétel nélküli Szeretet felől közelítve, ezt a babát is előhozhatja és megadhatja neki azt, amit akkor nem tudott. Szeretheti. Néven nevezheti. Elbúcsúzhat tőle, megköszönheti, hogy együtt töltöttek egy időt, és gyermekeinek számába beleszámíthatja azt a lelket is, akivel az úton egy darabig ebben a földi valóságban kísérték egymást.

Ezt szeretném átadni, és ezzel a szeretettel és lehetőséggel fogadni azokat, akiket a gyermekük hiánya megérintett. Legyen az akár édesanya, édesapa, nagyszülő vagy szakember. Legyen ez a tapasztalás önként választott, avagy mások által erőltetett döntés, ami után megnyugvásra vágyik a lélek.Szeretném megmutatni, hogy van más megoldás, mint krízishelyzetben a gyermekvárás megszűntetése. Ha éhezik az anya, nem az a baja, hogy gyerek nő a hasában, hanem az, hogy éhes. Ha a gyerekét eltávolítjuk, attól ő még továbbra is éhezni fog. Ha erőszak áldozata (akár családon belüli, akár külső), nem az a legnagyobb baja, hogy gyerek nő a hasában, hanem az, hogy erőszak áldozata lett.

Ha a gyerekét eltávolítjuk, attól még az erőszak nyomait a testén és lelkében fogja hordani, amíg ebben segítséget nem kap. Ha genetikai vizsgálatok szerint beteg vagy életképtelen gyermekre számíthat, nem az a baja, hogy gyermek nő a hasában, hanem az, hogy kétségbe van esve, fél, retteg és elképzelni sem tudja, hogy mi fog történni. Ha a gyerekét eltávolítjuk, attól még a rettegése megmarad.
- mindezt csak megtetézem még egy sokkal nagyobb traumával, ha megfosztom a gyermekétől.

Ha csak az anyával foglalkozom és kizárólag az ő szempontjait figyelem, cserbenhagyom a magzatgyermeket.
Ha elfordulok tőle és csak a magzatgyermekkel foglalkozom, cserbenhagyom az anyát.

A várandós nőnek más megoldásai vannak, mint az anyának. Ha nem engedjük, hogy anyaként reagáljon, megfosztjuk a megoldás megtalálásának lehetőségétől. Ha kizárólag az anyára hárítjuk a felelősséget - bagatelizáljuk a fájdalmát, és a saját felelősségünktől látszólag megszabadítjuk magunkat. Sokszor a döntéshez csak az kell, hogy valaki a döntést fontolgató mellett álljon akármerre is vezet az útja, és gondja legyen rá, hogy minden információt és támogatást megkapjon, akárhogy is dönt. A döntés súlya innentől kezdve az övé, a nőé. Annak a súlya, hogy mindent megtettem-e azért, hogy szeretetben amellett álljak, aki segítséget és támogatást kért tőlem - az enyém.

Senkit nem oldozok fel a felelősség alól. Mindenkinek felelőssége van abban, ha az anyát egyedül hagyta, belehajszolta, fals vagy hiányos információval látta el, vagy nem állt mellé, amikor szüksége lett volna rá. Senkit nem oldozok fel annak a súlya alól, hogy az abortusz egy induló élet kioltása, aki ebben részt vett - akár tettel, akár mulasztással, annak ebben felelőssége van. Senkit sem oldozok fel annak a súlya alól, ha az anya fájdalmát - akár testit, akár lelkit - semmibe vette, vagy akár megvetéssel tekintett rá.

Ha azt a nőt, aki egy gyermek édesanyja volt egy darabig megfosztom a gyógyulás és kiengesztelődés lehetőségétől, azzal a fájdalmát erősítem, mélyítem, és erősítem a kollektív traumát. Minden tiszteletem azé, akinek egy nehéz, vagy az adott pillanatban feloldhatatlannak látszó helyzetben, döntést kellett hoznia, és ebben egyedül maradt, vagy olyan döntést hozattak vele, ami számára erőszak volt.

A veszteség feldolgozásában, biztonságos, szeretetteljes légkörben, csoportban várlak szeretettel:
Milyen volt ... csoportokon vagy egyéni alkalmakon. KATT IDE >>> 

Csomóné Lindmayer Katalin
2017.07.09.

A számok trükkjében

. “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”
Egy remek összeállítás a hazai szülészetekről Dittáéktól a Zsebiben
istock_000047510640_large.jpg
Nézegetem a szülészetek önbevallásán alapuló válaszokat. Többedszer üti meg a szemem egy furcsaság, amit nem igazán tudok értelmezni.
  • Hány esetben végeznek gátmetszést? 60%
  • Hány százalékban végeznek császármetszést? 53%
Ez összesen = 113%
Egyezzünk meg abban, hogy jelen esetben a 100% lehetne a legtöbb.
 
Csak úgy a vicc kedvéért: matematikailag, csupán tisztán a számok tükrében:
Előfordulhat, hogy egy anyának van gátmetszése (amit elvileg akkor kell eldönteni = nem rutinszerűen végezni, hogy szükséges-e egyáltalán, amikor a baba feje már erősen kint van a hüvelybemenetnél.
Ebben az esetben, hogyan sikerül mégis megcsászározni az anyát? 
Azt értem, hogy senki nem úszhatja meg nyisszantás nélkül - akár hasban, akár gátban, mert valahol jelezni kell a rendszernek is, hogy hozzátette a magáét, ámbár szükségtelen és annál inkább káros eljárással, de mégis ...
Csomóné Lindmayer Katalin
2017. 07. 06.
Videók forrása: http://blausen.com/hu
Kép forrása: iStock

Házasság első látásra

"merjük fölvállalni, hogy mi képesek vagyunk profilokat létrehozni, és a tudomány szempontjai szerint eldönteni, kik illeszkednek egymáshoz." (a műsor szakpszichológusának nyilatkozatából)

Merjük felvállalni, hogy az ember sokkal összetettebb, csodálatosabb, mint amit a tudomány éppen aktuális ismerete képes lefedni, és szabad akarattal rendelkező önálló lény, akinek az önértékelését, önbecsülését saját döntései, választásai erősítik. A szabad akaratból hozott döntés a manipulációmentes szabadság. A tudomány álcája mögé bújt kereskedelmi célú manipuláció a résztvevők és a tudomány arculcsapása. Ráül az egyén félelmeire, kétségbeesésére és látszólag biztos, kellemes megoldást kínál = döntök helyetted, ha már te nem vagy képes rá, és mellesleg közben megalázlak.

"ez a műsor egy nagyon érdekes kísérlet. Ugye valójában arról van szó, hogy leteszteljük, hogy a pszichológia tudománya hol tart most, hogy mire vagyunk képesek a pszichológia segítségével. ... Mi mondjuk meg, hogy ki illeszkedik hozzá, hiszen lehet, hogy a traumája miatt menekül." (a műsor pszichológusának nyilatkozatából)

A terápiás munka célja soha, semmilyen körülmények között nem lehet az, hogy a másik embert a kísérletem céljaira, igazolására felhasználjam és a terápiás eszközöket úgy forgassam ki, hogy az én - terapeuta, kereskedelmi csatorna - érdekeit szolgálja, igazolja.

"Az extremitását ennek a helyzetnek az adja, hogy ott fognak először találkozni, ugye a házasságkötés szituációjában, hogy ezt az érzést, ezt az első benyomást zárójelbe tudják rakni, és egy picit hátrébb lépni és adni egymásnak teret, hogy kiismerjék hogyan tudnak egymáshoz kapcsolódni(a műsor szakpszichológusának nyilatkozatából)

Támogatásomat az emberek önállósága, méltósága felé úgy fejezem ki, hogy távol tartom magam és elhatárolódom ettől a műsortól (is).

Felvetődött kérdéseim még:
1, a szakmai szervezetek hol és mióta tartják etikusnak az emberkísérletet?
2, klinikai szakpszichológia, szexuálpszichológia a tudomány jelen állása szerint melyik eszközt tartja elfogadhatónak a műsorban használtak közül arra, hogy kísérlet céljára manipulatív módon fel legyen használja?
3, párterápia mióta használandó arra, hogy két idegen embert, akik mások döntése alapján kerültek össze egymáshoz béklyózzon? Ráadásul úgy, hogy azok a párterapeuták, akik a pár helyett az együttélésükről a döntést meghozták!
4, a traumák mióta használhatók fel arra, hogy terapeutaként (=kísérletvezetőként) ráépítsem a manipulációmat kereskedelmi érdekeim kiszolgálására ahelyett, hogy a trauma feldolgoztatására vetném be a szakmai tudásom legjavát - viszont ennek a következménye lehet az én kereskedelmi bukásom?
5, mennyire OK az, hogy bár a házasságkötéskor - az ismereteim szerint mindegyik esetben - felteszik a kérdést, hogy "Akarod-e az itt jelenlévő xy-t házastársadul ...?" amire a válasz igen/nem lehet - jelen esetben csak egy válasz lehetséges egy idegennel - hol van a választás szabadsága?
6, idegen emberrel létesített, szerződésre épülő, kereskedelmi érdeket kiszolgáló szexuális kapcsolatnak mi is a neve? Aki a másik embert erre tudatosan rábírja ...
7, ha pedig ez csak egy emberkísérlet arra, hogy a társadalom hogy fog reagálni, akkor ki fizeti a révészt?

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. április 26.

Sajtó

Feltöltés alatt ... addig is szemezgethető

2015

2015. november 17.

http://www.montazsmagazin.hu/vendegsarok-csomone-lindmayer-katalin/

Trauma és bonding - 2015. november 13 és 14.

ELTE PPK FB oldal

https://www.facebook.com/elteppk/posts/870548699681138

http://www.ppk.elte.hu/2015/11/12/az-egeszseges-eletkezdet/

Talita (nov.11.)

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2410:te-hogyan-szuelettel-hogyan-szueltel-es-hogyan-szerettel-volna&catid=52:egyuett&Itemid=79

Várpalota (nov.17.)

http://www.montazsmagazin.hu/vendegsarok-csomone-lindmayer-katalin/

Imami (nov.19.)

http://imami.hu/varandossag-orszagos-hirek/az-egeszseges-eletkezdet-transzgeneracios-traumakon-innen-es-tul

Kossuth Rádió (december 8.)

Támogatók:

http://kavefuggovagyok.dxn.hu/blog-2015-11-15-Rendezvenyt_szponzoraltam

2015. március 14.

http://www.anyacsavar.com/a-gyermek-az-anyahoz-tartozik/

2010

2010. május 24. 18,00

Hatos - Wahorn Andrással a Klub Rádión 2010. május 24. 18,00
Menteni vagy temetni a családot? Miért jutott válságba a család intézménye?
Lindmayer Katalin, a Családvár Alapítvány vezetője;
Farkas Erzsébet, ezoterikus pszichológus; Balaci Adrián, a Társadalom és Környezettudatos Üzlet és Vállalkozásfejlesztési Kft. kreatív igazgatója, meleg aktivista; Komáromi Zsombor, muszlim felekezetű fordító, a Kangadesign cég vezetője; Ötvös Dani, egri kórházi hullaszállító

Elvérezhetek vagy elvérezhet a babám a köldökzsinóron keresztül?

A köldökzsinór kérdések többször előjönnek, egy másik oldalról közelítem most meg a friss, ámde örökzöld kérdést körbejárva.

Veszélyes, ha nem vágják el rögtön a köldökzsinórt és áramlik bennünk oda-vissza a vér a babám és közöttem?

12187743_10156181346210553_6785877814414760280_n.jpg

Ha ez a vér oda-visszaáramlás igaz lenne, akkor a várandósság kezdete óta folyamatosan áramlana a vér az anya és baba között és életveszélyes lenne - nem csak szülés után. Az anyai és a baba vérkeringése NEM keverednek sohasem. Nincs közvetlen összeköttetés közöttük.

Az áramlás a köldökzsinóron keresztül folyamatos - ez biztosítja a kisbaba túlélését, táplálását és kiválasztott anyagainak leadását a méhlepényen keresztül. Születés után a köldökzsinórban lévő Wharton-kocsonya biztosítja a köldökzsinórban lévő erek összezáródását, miután a kisbabába átkerült a méhlepényben éppen dolgozó vérmennyiség is, amire a babának szüksége van. Így ez a keringés is megszűnik, és nem tud kifolyni semmilyen vér a babából. Van még egy biztonsági szelep beépítve a rendszerbe, és ez a kisbaba első légvételével lép életbe, amikor beindul a kisvérkör, és elzáródnak a köldökerek.

Kivérezhetek vagy elvérezhet a babám az elvágott köldökzsinóron keresztül születés után?

A magzatban a máj kapja a v. portae útján a leginkább oxigenizált vért, és utána a v. cava inf. a bal pitvar, a bal kamra, az aortaív kezdete és a felső testfél nagy arteriái révén elsősorban a fej. Érthető ebből az is, hogy a bal és a jobb kamra falvastagsága közt újszülöttben még alig van különbség, az eltérés csak később alakul ki.

Születéskor a légzés megindulásával az alveolusok megnyílnak, és a tüdő megtelik levegővel. Ennek következtében a kisvérkör ellenállása nagymértékben lecsökken, és a vér a ductus arteriosus (Botalli) helyett inkább a tüdőarteriák felé folyhat el. Ez a vv. pulmonales útján a bal pitvarba befolyó vér mennyiségének hirtelen sokszorosára való felemelésével a bal pitvarban megemeli a nyomást, és a bal pitvar felé nyílt ajtószárny módjára belógó valvula foraminis ovalist hozzászorítja a limbus fossae ovalishoz. Ezzel és a ductus Botalli fokozatos elzáródásával a kis és a nagy vérkör elválasztása gyakorlatilag megtörtént. A légzés megindulása oly radikális változást okoz a nyomásviszonyokban, hogy a köldökzsinór elvágása (állatokban az anya elrágja) közvetlenül a születés után sem okozna vérzést.

Az anya, mivel az ő vérkeringése nincs közvetlenül rákapcsolódva a méhlepényre, nem tud kivérezni a köldökzsinóron keresztül. Ha a méhlepényt erőszakkal letépik, az tud életveszélyes sebet okozni az anyaméhen.

Amíg a köldökzsinór pulzál, és nem záródtak el benne az erek, addig tart az áramlás. Ha már összeesett, hideg és fehér, akkor már a kisbabába átjutott az a vér, amire szüksége van a placentából.

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. március 21.

Forrás:
Funkcionális anatómia - 6.6. A magzati vérkeringés és annak születés körüli átalakulása, Funkcionális anatómia II. János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006), Medicina Könyvkiadó Zrt.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus

Fotó: Emma Kwasnica