Szül(et)ésmese

2017.sze.22.
Írta: CsLKati Szólj hozzá!

Apa és a szülés I.

Az apukák attól lesznek apukák, hogy gyerekeik vannak. Legalább egy.

A férfiak, akik apák - az esetek legnagyobb részében - szeretnek apák lenni.

child-support.jpg

Sok szülés körüli támogatói körben elterjedt az a nézet, hogy a szüléshez nem kell férfi, semmi keresnivalója ott. A természetes, egészséges szülésnél női energiák kiteljesedésére van szükség. Semmi keresnivalója ott a férfinek.

Mégis akkor ki az apa ebben a helyzetben? Az apa ilyenkor ezekbe a női energiákba be tud lépni, és ugyanúgy jelen tud lenni, támogatólag, jelenlétével, erejével.

A férfiből apa lesz, az x gyerekes apából x+n gyerekes apa lesz. Az az ő Útja is, az ő belső megélése, átalakulása, transzformálódása. Az apának helye van ebben a folyamatban. Akár az elejétől kezdve, akár a végén, amikor a kisbabához kapcsolódhat. Köszöntve őt az új életben.

bd15df655ff3f0d980c6aacb14c04dc3--birth-photography-photography-blogs.jpg

Manapság divat az apás szülés. Az apa tud jól is ott lenni a szülésnél. A világtörténelem során nagy valószínűséggel sokszor voltak jelen apák a szülésnél.

Az apa, amikor jól van ott a szülésnél, az nem csak az információk átadásáról szól. Az agynak, a tudatos énünknek megadhatjuk a tudást, de a mélyben lakozó félelmeknek, fájdalmaknak másra van szüksége.

Mire számíthat egy férfi a szülés körüli ellátás részeként?
1. a szaksegítség levegőnek nézi az apát, leginkább egy útban lévő bútordarab, amit nem lehet kivitetni a helyiségből. 
2. "mi férfiak fogjunk össze" és az anya feje fölött a férfi orvos az apának címez minden információt, lehetőleg latinul,
3. kellemetlen jelenlévő, aki akár tanúja is lehet valaminek, amire nem igazán van szükség

A jelenlegi rendszerben a legtöbb esetben a következő forgatókönyv zajlik: Az ösztönök szintjén, a kódolt biológiai norma szerint -  A férfi a vadász, az erős, akiben a mélyben ott lakozik a vágy és eltökéltség, hogy a szeretett nőt és a gyermeket megvédje. Ehhez jön a 21. századi ellentmondás, hogy az intézménnyel együtt kell működni, mert ők jelentik a biztonságot.

A modern szülészeti rendszer sok biztonságot kínál vészhelyzetek esetén, de ha ezt rutinszerűen, szükségtelenül alkalmazzák, az erőszaknak számít. A férfi azt látja, érzékeli, hogy a szeretett nőnek fájdalmai vannak, csöveket dugdosnak bele, gyógyszerekkel tömik, lekötözik, magatehetetlen, kiszolgáltatott és kimerült. Az intim testrészeit idegenek érintik, sokszor szükségtelenül és fájdalmat okozva. A kisbabáját elszakítják az anyukájától, az apukájától.

Az apának is rettentően fáj, amikor ezt átéli. Az ő szívét is kitépik ilyenkor.

58f085716b5b1c52fbb6de9230cb690c.jpg

A férfit rengetegszer megkérik, hogy ebben a helyzetben legyen a rendszer része, olvadjon bele, és működjön együtt ezzel az intézményesített erőszakkal. Az apa is érzi, hogy valami nincs rendben, érzi, hogy a természetes, egészséges folyamatokat az ő közreműködésével cserben hagyták, és más mederbe terelték. Kollaboráns lett az erőszaktevésben.

Ez beleégett a tudatalattijába - a feleségének és a gyermekének szemében látva önmagát, szembejön az az érzés, hogy cserbenhagyta őket, férfiként, férjként, apaként kudarcot vallott, nem állt ki értük, beállt az erőszaktevők közé és ráadásul még fizeti is őket. Hozzájárul még az a régi emlék is, amikor ő kisbabaként, újszülöttként el volt szakítva az anyukájától, apukájától. A szülés ettől lesz számára félelmetes és rémisztő.

Ez az élmény sok férfi számára csak úgy oldható meg, hogy kilép ebből a feszítő helyzetből - kilép a családjából.

Van más megoldás is. Ki lehet ebből lépni, az emléket átírni.

Az apák szeretik a gyerekeiket. Szeretnek apák lenni.

child-parent-bonding.png

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. szeptember 21.

 

TEDD AZT AMIT AKARSZ ...

... hiszen ez azt jelenti, hogy mindent tehetek, amihez csak kedvem van, nem gondolod?

Szörszörény arca ijesztően komoly lett, és szeme villogni kezdett.

- Nem - mondta azon a mély, morgó hangon -, azt jelenti, hogy a Valódi Vágyadat kell követned. És ennél semmi sem nehezebb.
- A Valódi Vágyamat? - ismételte Barnabás megilletődve. - Hát az mi?
- Az a saját legmélyebb titkod, amelyről nem tudsz.
- De hogyan ismerek rá?
- Azáltal, hogy a kívánságaid útján haladsz, egyiktől a másikig és a legvégsőig. Ez az út vezet a Valódi Vágyadhoz.
- Tulajdonképpen nem is tűnik olyan nehéznek - vélte Barnabás.
- Ez minden utak legveszélyesebbike - mondta az oroszlán.
- Miért? - kérdezte Barnabás - Én nem félek.
- Nem erről van szó - morogta Szörszörény -, igen nagyfokú igazságszeretet és figyelem kell hozzá, mert nincs még egy út, amelyen ilyen könnyű végérvényesen eltévedni.

(A Végtelen Történet)

Köldökzsinór és a baba vérmennyisége

Az örök téma:

A késleltetett köldökellátás (=amikor a köldökzsinórt hagyják pulzálni és a méhlepényből a kisbaba vére át tud jutni a baba szervezetébe) hatása teljesen szemmel láthatóan megjelenik a születés után azonnal. Ennek a legszemléletesebb módja, ha ikreket figyelünk meg :)

Egészséges, érett újszülöttek színe, amikor a vérmennyiségük megérekezett a testükbe (a köldökzsinórt békén hagyták addig, amíg el nem végezte a munkáját, kifehéredik, leáll a pulzálás, kihül)

(bingó kérdés, melyikük bújt ki előbb? :) és miért)

ikrek_egeszseges.jpg

Kép forrása: pregnancyvideo.net

  • Ők is egészséges, érett újszülöttek, ám szembetűnő a kölönbség:

ikrek_kzsvér.JPG

 

A iker (baloldalon) köldökzsinórját születése után rögtön elvágták, bőre fehér, vérszegény.

B iker (jobboldalon) köldözsinórját csak a pulzálás befejeztével.

 

A késői köldökellátás hozzájárul az újszülött egészségéhez, az anyai és gyermeki korai kötődés alapvető lépése, ez pedig az anya és gyermek egészséges, természetes reakcióit és viselkedését, egész-ségét támogatja.

 

A köldökzsinór idő előtti elvágása azt eredményezi, hogy az újszülöttet megfosztják a vértérfogatának 30-50 %-ától. Az ehhez hasonló masszív változás soha a későbbi életben nem fordulhat elő komoly következmények nélkül. A köldökzsinór korai elvágása meggátolhatja a születés utáni megfelelő adaptációt és hipovolémiás illetve hipoxiás károsodást okozhat az erre érzékeny csecsemőknél.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus I.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus III.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus IV.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus V.

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. június 8.

Házasság első látásra

"merjük fölvállalni, hogy mi képesek vagyunk profilokat létrehozni, és a tudomány szempontjai szerint eldönteni, kik illeszkednek egymáshoz." (a műsor szakpszichológusának nyilatkozatából)

Merjük felvállalni, hogy az ember sokkal összetettebb, csodálatosabb, mint amit a tudomány éppen aktuális ismerete képes lefedni, és szabad akarattal rendelkező önálló lény, akinek az önértékelését, önbecsülését saját döntései, választásai erősítik. A szabad akaratból hozott döntés a manipulációmentes szabadság. A tudomány álcája mögé bújt kereskedelmi célú manipuláció a résztvevők és a tudomány arculcsapása. Ráül az egyén félelmeire, kétségbeesésére és látszólag biztos, kellemes megoldást kínál = döntök helyetted, ha már te nem vagy képes rá, és mellesleg közben megalázlak.

"ez a műsor egy nagyon érdekes kísérlet. Ugye valójában arról van szó, hogy leteszteljük, hogy a pszichológia tudománya hol tart most, hogy mire vagyunk képesek a pszichológia segítségével. ... Mi mondjuk meg, hogy ki illeszkedik hozzá, hiszen lehet, hogy a traumája miatt menekül." (a műsor pszichológusának nyilatkozatából)

A terápiás munka célja soha, semmilyen körülmények között nem lehet az, hogy a másik embert a kísérletem céljaira, igazolására felhasználjam és a terápiás eszközöket úgy forgassam ki, hogy az én - terapeuta, kereskedelmi csatorna - érdekeit szolgálja, igazolja.

"Az extremitását ennek a helyzetnek az adja, hogy ott fognak először találkozni, ugye a házasságkötés szituációjában, hogy ezt az érzést, ezt az első benyomást zárójelbe tudják rakni, és egy picit hátrébb lépni és adni egymásnak teret, hogy kiismerjék hogyan tudnak egymáshoz kapcsolódni(a műsor szakpszichológusának nyilatkozatából)

Támogatásomat az emberek önállósága, méltósága felé úgy fejezem ki, hogy távol tartom magam és elhatárolódom ettől a műsortól (is).

Felvetődött kérdéseim még:
1, a szakmai szervezetek hol és mióta tartják etikusnak az emberkísérletet?
2, klinikai szakpszichológia, szexuálpszichológia a tudomány jelen állása szerint melyik eszközt tartja elfogadhatónak a műsorban használtak közül arra, hogy kísérlet céljára manipulatív módon fel legyen használja?
3, párterápia mióta használandó arra, hogy két idegen embert, akik mások döntése alapján kerültek össze egymáshoz béklyózzon? Ráadásul úgy, hogy azok a párterapeuták, akik a pár helyett az együttélésükről a döntést meghozták!
4, a traumák mióta használhatók fel arra, hogy terapeutaként (=kísérletvezetőként) ráépítsem a manipulációmat kereskedelmi érdekeim kiszolgálására ahelyett, hogy a trauma feldolgoztatására vetném be a szakmai tudásom legjavát - viszont ennek a következménye lehet az én kereskedelmi bukásom?
5, mennyire OK az, hogy bár a házasságkötéskor - az ismereteim szerint mindegyik esetben - felteszik a kérdést, hogy "Akarod-e az itt jelenlévő xy-t házastársadul ...?" amire a válasz igen/nem lehet - jelen esetben csak egy válasz lehetséges egy idegennel - hol van a választás szabadsága?
6, idegen emberrel létesített, szerződésre épülő, kereskedelmi érdeket kiszolgáló szexuális kapcsolatnak mi is a neve? Aki a másik embert erre tudatosan rábírja ...
7, ha pedig ez csak egy emberkísérlet arra, hogy a társadalom hogy fog reagálni, akkor ki fizeti a révészt?

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. április 26.

Sajtó

Feltöltés alatt ... addig is szemezgethető

2015

2015. november 17.

http://www.montazsmagazin.hu/vendegsarok-csomone-lindmayer-katalin/

Trauma és bonding - 2015. november 13 és 14.

ELTE PPK FB oldal

https://www.facebook.com/elteppk/posts/870548699681138

http://www.ppk.elte.hu/2015/11/12/az-egeszseges-eletkezdet/

Talita (nov.11.)

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2410:te-hogyan-szuelettel-hogyan-szueltel-es-hogyan-szerettel-volna&catid=52:egyuett&Itemid=79

Várpalota (nov.17.)

http://www.montazsmagazin.hu/vendegsarok-csomone-lindmayer-katalin/

Imami (nov.19.)

http://imami.hu/varandossag-orszagos-hirek/az-egeszseges-eletkezdet-transzgeneracios-traumakon-innen-es-tul

Kossuth Rádió (december 8.)

Támogatók:

http://kavefuggovagyok.dxn.hu/blog-2015-11-15-Rendezvenyt_szponzoraltam

2015. március 14.

http://www.anyacsavar.com/a-gyermek-az-anyahoz-tartozik/

2010

2010. május 24. 18,00

Hatos - Wahorn Andrással a Klub Rádión 2010. május 24. 18,00
Menteni vagy temetni a családot? Miért jutott válságba a család intézménye?
Lindmayer Katalin, a Családvár Alapítvány vezetője;
Farkas Erzsébet, ezoterikus pszichológus; Balaci Adrián, a Társadalom és Környezettudatos Üzlet és Vállalkozásfejlesztési Kft. kreatív igazgatója, meleg aktivista; Komáromi Zsombor, muszlim felekezetű fordító, a Kangadesign cég vezetője; Ötvös Dani, egri kórházi hullaszállító

Himnuszt fogok írni a csendhez…

Himnuszt fogok írni a csendhez, Hozzád, csend, aki a gyümölcsök hegedőse vagy. Hozzád, aki a pincék, présházak és csűrök lakója, a méhek szorgalmának mézesbödöne vagy, a tenger nyugalma vizeinek bősége felett.

Hozzád, csend, amelybe a hegyek csúcsáról letekintve bezárom a várost. Amikor elcsendesül szekereinek zöreje, lakóinak zajongása, üllőinek csengése. Amikor már minden elhallgatott az alkony szent edényében. Hozzád, Isten éber őrködése lázunk felett, Istennek az emberek háborgására borított köpenye.623.jpg

Hozzád, asszonyok csendje, akik immár nem egyebek, mint gyümölcsét érlelő eleven test. Asszonyok csendje, elnehezült kebleik védelme alatt. Asszonyok csendje, a nap és az élet minden hiúságának csendje, az életé, amely a napok kévéje. Asszonyok csendje, szentély és örök folytatás. Csend, amelyben azt az egyetlen versenyt futják a holnap felé, amely valami célhoz vezet. Az asszonyé, aki hallja méhét feszítő magzatát. Csend, hűséges őrzője belézárt becsületemnek és véremnek.

Hozzád, a férfi csendjéhez, aki fejét könyökére hajtva töpreng, és erejének pocsékolása nélkül kapja és gyártja gondolatai nedvét. Csend, amelynek segítségével tanulhat, de feledhet is, mert jó néha nem tudni. Csend, a férgek, az élősdik és az ártalmas füvek elutasítása. Csend, amely védelmez gondolataid gomolygása közben.

Gondolatok csendje. Méhek nyugalma, mert elkészült a méz, és immár elrejtett kinccsé kell válnia. És érlelődnie. Szárnyaikat bontogató gondolatok csendje, mert nem jó dolog, ha nyugtalankodsz elmédben vagy szívedben.

Szívek csendje. Érzékek csendje. Ki nem mondott szavak csendje, mert jó dolog újra meglelned Istent, aki csend az örökkévalóságban. Mert minden megmondatott és minden elvégeztetett.

Isten csendje, amely olyan, mint a pásztor álma, mert nincsen annál édesebb álom, még ha látszólag veszély fenyegeti is a juhok bárányait, amikor nincs többé sem pásztor, sem nyáj, hiszen ki tudná megkülönböztetni egyiket a másiktól a csillagos ég alatt, mikor minden álom, mikor minden gyapjúpuha álom?

Antoine de Saint-Exupéry: Citadella, XXXIX

A csecsemők és kisgyermekek táplálása szükséghelyzetben - tápszert, csak ha elkerülhetetlen!

Együttérzésemet fejezem ki a szeretteiket elvesztetteknek, a katasztrófavédelemnek, segítőknek, mentősöknek, önkénteseknek sok erőt, kitartást és Feltétel Nélküli Szeretet ölelését és 
 
"Közlemény
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa megrendülten értesült a ma hajnalban Olaszországban történt földrengésről. Együttérzését fejezi ki a természeti katasztrófa sújtotta területen élőknek és az elhunytak hozzátartozóinak. Egyúttal döntött arról, hogy a Püspöki Konferencia katasztrófa alapjából 20 millió forint gyorssegélyt utal az Olasz Püspöki Konferencia részére a rászorulók megsegítésére.
Budapest, 2016. augusztus 24."
"

Súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét – FRISSÍTVE

2016. augusztus 24. szerda 18:23

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét augusztus 24-én, szerdán hajnalban. A földrengés epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. Több mint húszan meghaltak, az áldozatok száma folyamatosan nő. 

A csecsemők és kisgyermekek táplálása szükséghelyzetben - tápszert, csak ha elkerülhetetlen!


Nil nocere! – áll az orvosi esküben. Ne árts!

Ha menekült családot látunk kisgyerekkel, az első reakciónk: táplálni kell a piciket, ne éhezzenek. A csecsemők kiszolgáltatottak, életük, egészségük törékeny, enniük kell. És elindul a jó szándékú gyűjtés: cumisüveget, tápszert vásárolnak, gyűjtenek a jóakarók.

Azt azonban tudni kell, hogy tápszeres kiegészítés mellett könnyen elapadhat az anya teje. Ez sajnos kisbabák életébe kerülhet.
Annak az anyának, aki elkezdi a babáját tápszerrel etetni, bár eddig képes volt valamilyen szinten anyatejjel táplálni, könnyen elapadhat a teje. Ezután sokkal kiszolgáltatottabb lesz a csecsemő és az édesanya is a környezetének. A baba ezután már csak akkor kaphat biztonságos táplálékot, ha rendelkezésre áll:

  • tápszer
  • sterilizálási lehetőség
  • forralt, megfelelő hőmérsékletű tiszta víz.

Ha bármelyik hiányzik, vagy takarékoskodni kell vele, a baba kiszáradhat, megbetegedhet!
Míg, ha az anya tovább tudná szoptatni, a baba bármikor, bármilyen helyzetben biztonságos táplálékhoz juthatna, ha nem választják el édesanyjától.
Ezért fontos, hogy tápszer felajánlása előtt pontos információnk legyen arról, hogy valóban nem elég az anyatej!


Kép forrása: Budapest seen

Mitől apad el a tej?

Az anyatej a közhiedelemmel ellentétben nem apad el könnyen attól, hogy az anya táplálkozása nem kielégítő, és attól sem, ha az anyát stressz éri. Ezek a tényezők némiképp hathatnak a tej mennyiségére és minőségére, de a jelenség nem általános és nem számottevő. A tej attól apad el, ha az anya ritkábban szoptat, mint ahogy a baba igényelné, illetve ha egy szoptatás rövidebb ideig tart, mint ameddig a baba magától szopna. Az anyatej mennyisége attól függ, hogy mennyi tej ürül a mellből. Minél több tej ürül, annál több tej termelődik. Ha a kisbaba szoptatás helyett tápszert kap, akkor a mell kevesebb tejet fog termelni, hiszen a baba nem szopik, a tej nem ürül a mellből! Ha a kisbaba cumisüvegből kap tápszert, könnyen lehet, hogy a mellet el fogja utasítani! Cumisüvegből tápszert csak akkor kapjon, ha nincs más megoldás!

Mitől lesz több tej?

A nagyon gyakori szoptatástól, attól, hogy az anya nagyobb biztonságban érzi magát. Valójában tehát az anyát kell támogatni, őt ellátni biztonságos élelmiszerrel, és segíteni abban, hogy minél többször mellre tudja tenni a kisbabát.
A gyakori szoptatás hosszú órákon át tartó gyaloglás, vonatozás, teherautóban utazás során is lehetséges. A tápszeres táplálás nem!

Fontos segítség a hordozókendő!

A kisbabát újszülött korától kezdve el lehet helyezni úgy az anya testén hordozókendőben, hogy bármikor hozzáférhessen a mellhez. Nem létszükséglet drága hordozókendőt vásárolni. Elég egy három méter hosszú, hetven centiméter széles, beszegett textilia, amelyet az anya a testére köthet, az egyik vállán átvetve, úgy, hogy a baba az ellenoldali csípője fölött helyezkedjen el, az anyával szemben, a hasa az anya mellkasa felé fordul. Meg lehet kötni a kendőt úgy is, hogy az anya testének középvonalán helyezkedjen el a baba, és megbillenteni az egyik mell felé. Így az anya keze szabad marad a csomagoknak, vagy a másik gyerek számára, a baba pedig akkor szopik, amikor igényli.

Cumizavar

Sajnos vannak olyan kisbabák, akik néhány cumisüveges etetés után is elutasítják az anyamellet. Ezt megelőzendő, ha a tápszeres kiegészítés elengedhetetlen a szoptatott babánál, etessük a kicsit kispohárból, vagy a cumisüveg kupakjából. Így elkerülhető a mell elutasítása.

Bízzunk az anyában!

A nyugati kultúrterületeken nagyon sok anyának kevés a teje, sokan nem tudnak szoptatni. Ez nem természetes, és nem sorsszerű. A szoptatási problémák túlnyomó többsége „civilizációs betegség”, a rossz tanácsokból, a napirendre való kényszerítésből, a túl hamar adott tápszeres pótlásból fakad. A világ számtalan területén ezek a kulturális hatások nem érvényesülnek, szinte mindegyik anya tudja szoptatni gyermekét. Könnyen lehet, hogy a menekültek is ilyen régiókból érkeznek hozzánk. Tekintsük náluk a szoptatási nehézséget különleges problémának. Ne az általunk ismert európai tapasztalatokból induljunk ki, ne feltételezzük eleve, hogy az anyának nincs elég teje!

Mikor kínáljunk tápszert?

Ha egy baba csak anyatejet kap, és naponta öt-hat pisis pelenkája van, akkor több mint valószínű, hogy elegendő folyadékhoz és táplálékhoz jut. Akkor van szükség tápszerre, ha a baba a kiszáradás jeleit mutatja (ezt gyermekorvos tudja megállapítani – a beesett kutacs nem elégséges jel!), és az anyáról biztonságosan megállapítható, hogy a melle nem termel tejet. Ez utóbbi a kulturális különbségek miatt nem biztos, hogy megoldható. Ha van rá lehetőség, kövessük figyelemmel az anya-baba párost, valószínű, hogy néhány alkalommal való tápszeres kiegészítés, és a gyakori mellre tétel fokozza annyira a tejtermelést, hogy a pótlás elhagyható. Fordítsunk figyelmet az anya táplálására, és megnyugtatására. Ha elkerülhetetlen a tápszer adása, lássuk el az anyát több napra való tápszerrel, és babavízzel. A legmegbízhatóbb az eleve oldott állapotban kapható likvid tápszer, biztonságos, steril csomagolásban.

Írta:Sződy Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó
Az írást a szerző engedélyével közöljük. Forrás

A WHO összefoglalója a témáról itt olvasható: Szoptatás – vészhelyzetben életet ment!

Telefonos segítséget itt lehet kérni: www.lll.hu; www.ibclc.hu
Hordozáshoz segítség: www.hordozo.hu; Beli Buba Babahordozó Iskola
Ezen a honlapon egyszerű szoptatási tájékoztatókat találunk, különböző nyelveken:https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/languages/breastfeeding.html

Kérdezhetsz a PAF alapítvány szakértőitől is: mail@nemfogfajni.eu

További források:

Európai Bizottság: Csecsemő- és kisgyermek táplálás szükséghelyzetben - útmutató a tervezéshez (angol)
Infant and Young Child Feeding Practices: Standard Operating Procedures for the Handling of Breastmilk Substitutes (BMS) in Refugee Situations for Children 0 - 23 months
Operational Guidance on Infant and Young Child Feeding in Emergencies
WHO guiding principles for feeding infants and young children during emergencies
Infant Feeding in Emergencies (IYCF-E) orientation package (2010) (oktatóanyag)
Infant Feeding in Emergencies (IFE) Module 2 (oktatóanyag)

A komfortzóna

Hű ... de félelmetesen hangzik!

Nap, mint nap hallgatjuk, hogy az a jó (ember), aki kilép, széttépi, átlépi, megfeszül ... leginkább már nem komfort vele, mert az nagyon gáz. Mintha jól érezni magam valami szégyellnivaló, megvetni való tevékenység lenne. Mintha a jól érzem magam a bőrömben, az életemben elvetendő lenne, miközben lépjünk ki azért, hogy majd jól érezzük magunkat? Megtagadva önmagam, és rögtön létrehozva azt a helyzetet, hogy onnantól kezdve megint csak ki kell lépni, mert az a trendi.

Folyamatosan megteremtem magamnak a szégyent és a "rosszul érzem magam a bőrömben" állapotot azért, hogy majd egyszer boldog legyek, de ha az vagyok, akkor kezdhetem előről, mert akkor megrekedek a komfortzónámban ... eléggé sántít. Mindezt spiri mázzal leöntve.

Miért?

Mi történik, ha ...?

- egyszerűen csak kitágítom a komfortzónámat, és magamhoz ölelem a világot kényelmesen, annyira, amennyire egészségesen biztonságos
- megismerem, hogy mi van a mostani látóhatáromon túl
- anélkül, hogy el kéne veszítenem saját magamat
- anélkül, hogy ki kéne dobni mindent, ami eddig történt
- anélkül, hogy meg kéne tagadni eddigi önmagamat
- megengedem magamnak azt az állapotot, hogy rendben, egyensúlyban és harmóniában vagyok önmagammal és a világegyetemmel
- megengedem magamnak a kapcsolódást a Teremtőhöz és részese vagyok a bőségnek, amire meghívott

Mint a totyogó, járni tanuló kisgyerek, ahogy finoman és szeretetteljes biztonságban egyre távolabb merészkedik és fedezi fel a világot, hogy megismerje és egyre nagyobb részét tanulja meg, tegye magáévá.

alpy_ze_umavy.jpg

Van kedved kipróbálni?

Ami már nem szolgált, azt köszönettel elhagyjuk, és ami szolgál megtartjuk és megerősítjük. Megtisztítva és feltöltődve.

Mennyivel jobban hangzik? Neked is?

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. szeptember 20.

Kép: svetem.net