Szül(et)ésmese

Utolsó kommentek:

BigPi 2017.09.23. 21:21:55

A bevezetőhöz annyit fűznék, hogy az apasàg döntés ès vállalás kèrdèse nem, pedig biológiai.

Bejegyzés: Apa és a szülés I.

Alick 2017.09.22. 21:37:36

A nagyeszű szülők ezzel a számmal kezdhetik a "koncertezést":
www.youtube.com/watch?v=YPpql_-vz_Y&list=RDYPpql_-vz_Y#t=54

Bejegyzés: Zenei élmény a mélyben ... vagy valahol

toportyánféreg 2017.09.22. 21:37:35

hátha még kép is lenne, a szóljon hangosan az énektől a csemete mint egy kis alien törne elő

Bejegyzés: Zenei élmény a mélyben ... vagy valahol

Figyel Castro 2017.09.22. 21:37:31

Nekem nagyon jó volt, hogy ott volt a férjem, különösen a külföldi SOS császárnál. De: azok a nők vannak előnyben, akiknél az apa az az igazi “kiállok a másikért” típus (a sógornőmnek kiraly lesz). Az én férjem nem ilyen sajnos, ennek ellenére tényleg szuper volt, hogy ott volt. Ja, még egy: apák, ha az anyuka kér valamit, azt hozzatok! Ha lett volna erőm, kiabáltam volna mikor a HIDEG borogatás helyett langyosat kaptam a kitolás alatt...:(

Bejegyzés: Apa és a szülés I.

Poniloo 2017.09.22. 21:37:20

Tényleg van olyan férfi, aki egy traumás szülés miatt hagyja el a családját?

Bejegyzés: Apa és a szülés I.

Skylis 2017.09.22. 21:37:14

Szerintem érdemes lenne legalább az idevonatkozó fejezetet elolvasnod. Vagy legalább azt, ahol kifakad a tervezett etetés ellen. inkább arra bíztat, hogy ismerjük fel a gyerekein igényeit, az abban fellelhető rendszert. 3 gyerekemnél használtam a könyvet. Volt olyan időszak amikor, így ettek, volt hogy rögtön bealudtak alvás után. Ez a rendszer nem a diktatórikus nevelésről, csak a következetességről és megfigyelésről szól.
A legjobb az volt, hogy megtanultam felismerni a testbeszédét az első gyereknek, így tudtam tervezni a családi napokat, kirándulást, tudtam mikor kell megfordítani az Ő alváspoziciójába, ahol magátol elaludt. Persze ha pocakja fájt, vagy nött a foga, jött a vihar, ez mind borult. De a könyv jó tanácsokat adott.

Bejegyzés: Dr. Bob - Napi Friss: Suttogó? Miért nem inkább Éheztető…?

BiG74 Bodri 2017.09.22. 21:36:46

Én semmi negatívat nem tapasztaltam, hihetelen korrekt volt az egész, pedig császáros szülés volt.

Bejegyzés: Apa és a szülés I.

Jankove 2017.09.22. 21:36:43

Szülőszoba kulisszatitkai. Mint mindennek, van ennek is jó, meg rossz oldala. Fantasztikus dolog a kisbabát elsőként kézbe venni. De nem túl felemelő átélni férfiként az előzményeket, főleg a szülést magát. Persze mondhatják a nők, hogy ez nekik fáj jobban. Fizikailag igen, de lelkileg nem. Én azt mondom, a legjobb megoldás az, hogy kismama bemegy az ajtón, ajtó kulcsra bezár. Később kijön, karjában a babóval. Nem szükséges az apának látni, mi történik a köztes időben.

Bejegyzés: Apa és a szülés I.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2016.05.14. 23:29:26

@josno: Sajnálom, hogy elválasztottak titeket. Azért dolgozunk (AnyaBaba Mozgalom), hogy ez ne történhessen meg. Sehol. Szívesen megyünk bárhova és tanítjuk, hogy lehet ezt megoldani. Minél több család igényli, annál hamarabb lesz változás.

Bejegyzés: Korababa hol a helyed?

josno 2016.05.14. 23:08:47

Én azt nem értem, hogy már annyi helyen ezt hirdetik, kimutatták ezerszer a jótékony hatásait, akkor egy olyan nívós, elismert helyen, mint az I.sz női klinika, mért napi 2x20 percre mehet be (csak) anya és apa?? Bőrkontaktus, szoptatás fel se merült nálunk, pedig 9/9 es apgar értéke volt a babánknak 1600 grammal született, és nem volt semmi komplikáció...mellre sem tehettem, azt mondták gyenge hozzá...(majd néhány nap múlva már másik kórházban ez volt az első és magához képest nagyon ügyesen szopott) Lehet valamit tenni, hogy ott is legyen szemlélet váltás? Mi csak egy hétig voltunk de ez is elég volt..

Bejegyzés: Korababa hol a helyed?

Rébusz 2016.03.22. 08:51:58

@Mj: "Csak nekem furcsa, hogy a kommentek között ennyire aránytalan eltolódás van a császármetszéspártiak irányába?" Én nem vagyok császármetszéspárti. Csak nem ellenzem, nem tiltom, nem bélyegzem meg azokat a nőket, akik ezt válasszák, nem ijesztgetem őket, nem állítok valótlant róla. Egy babának joga van így születnie, ha ez az ő és az anyja egészségét szolgálja. Nem csak végszükségben, hanem más megítélés alapján is, bármikor, bárhol. Nem statisztikai számolgatás alapján. De mint ahogy írta is valaki, az indexen az utóbbi időben rendszeresen jelennek meg császármetszés ellenes cikkek, amikkel nem feltétlenül ért egyet mindenki. Közben pedig már tőlünk nyugatabbra is (ahol a "bababarátnak" nevezett szülés már régóta "divat") egyre többször szólalnak meg az "érintettek", a saját tapasztalattal rendelkező apukák, anyukák, hogy van létjogosultsága a császármetszésnek, spontán is, nem csak életveszélyben, elutasítva ezzel a világszerte tapasztalható "rigorózus" hozzáállást. Nekem már több hozzáfűznivalóm a cikkhez nincsen.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

Rébusz 2016.03.21. 04:22:40

@Mj: Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "kérdés nélkül csinálnak gátmetszést". Kit kellene a szülésért felelős orvosnak megkérdeznie? Csak nem egy laikus anyukát? Ha pedig repedés lesz a vége, akkor járhat a bíróságra az orvos. Az anyuka kálváriájáról inkább ne is beszéljünk.
Az szülés nem olyan, hogy megmondom, milyen lesz és az orvos majd levezényli nekem. Lehet gátvédelmet kérni, de lehet, hogy mégis szükség lesz a gátmetszésre. De nem értem, hogy miért kell ennek ekkora jelentőséget tulajdonítani, ha tisztában vagyok vele, hogy a gyerek kibújását segítik ezzel elő és nem céltalan vagdalkozásról van szó. "AZ orvosokat" úgy értettem én is, hogy AZ orvosra bízzuk. De éppen az, amit írtál igazolja azt, hogy a kisebbik rossz az, ha rutinszerűen végzik a gátmetszést, mint az, ha magára hagyják a nőt szülés közben és akár repedni fog. Mások anyaságát pedig éppen nem én minősítgetem, én másokról beszéltem, akik ezt teszik. Azokról az előítéletekről, amikkel a császármetszéssel szült nőket illetik, sértik és riogatják. Ide tartozik az is, amit te írtál, miszerint a hüvelyi úton született gyerekek jobb koncentrációval rendelkeznek. Ezt és az ehhez hasonló kijelentéseket csak egy szóval illetném: nonszensz. Az, hogy a szülés szavaiddal élve "jó emlék maradjon", a te szavaddal élve: divat. Divat azt mondani, hogy fantasztikus volt, csodálatos, de ettől még az igazság az marad, hogy egy borzalmas, elementáris, máshoz nem hasonlítható fájdalomról, közben pedig egy a saját testnek való totális kiszolgáltatottságról van szó. De ezt nem divat bevallani. A gátmetszés, a beöntés is (ezt is divat ellenezni) mind a baba javát szolgálja, de ezek a "csodás szülés" elképzelésébe természetesen nem férnek bele, ezért mellőzendő, megvetendő. Én nem gondolom azt, hogy a császármetszést csak végszükségben kellene alkalmazni. Az általad említett anya esetéhez egyetlen gondolatom van. Az orvos azért tehette meg ezt az anyával, mert az anya ragaszkodott hozzá, őt akarta. Az anyának meg kellett volna elégednie az időpontjára kiírt ügyeletes orvossal. Miért azt írod, hogy az orvos akarta a pénzt, miért az orvos a hibás? Ha az anya helyébe képzelem magam, akkor nem hagyom megindítani a szülést, csak azért, mert egy bizonyos orvost már előre kiválasztottam. Leegyszerűsítve: az anya az orvos mellett döntött, nem a gyereke mellett. Az még "hab a tortán", hogy még a császármetszés sem sikerült, ez nyilván nem maradhatott ki a példádból. Én több anyukát, kollégát ismerek, de valahogy még egy komplikációs, szövődményes császármetszéssel sem futottam össze. A gyerekek is szuperek, de ezt gondolom, felesleges is írnom, biztos hihetetlennek hangzik sokaknak. Abban viszont egyetértünk, hogy valószínűleg kevesebb orvosi hibából lesz per, mint lehetne, ezen a szülészet kapcsán érthető okokból nem is csodálkozom.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

Hórukk 2016.03.20. 19:34:13

Mellesleg ha a szerző által hivatkozott anyai halálozásba beleszámítjuk a baleseteket is, (esetleg az egyébe betegségek miatti halálozást is?), akkor jó volna tudni, mekkora az adott korosztály halálozása szülészeti esemény nélkül. Mert ha mondjuk 18/100.000 akkor kiderülhet, hogy a szülészet véd.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

Lilli_Csiribiri 2016.03.20. 19:00:50

@Mj: Persze senkinek sem kell a pokolra jutnia azért mert ő 0 orvosi végzettséggel felállítja a diagnózist és valahogy valamit akar. Bánom is én. Nem az én és az én gyerekem élete. De az nem tetszik, hogy a tüntetésekkel meg a satöbbivel a teljes lakosságnak megpróbálják kiharcolni a 10-15%-os császármetszés rátát. Na ez az ami zavar. Mert nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni hogy ezt nekem is kiharcolják.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

Lilli_Csiribiri 2016.03.20. 18:59:43

@Mj: Nekem meg volt az életre szóló jó élmény köszi és mint írtam egyáltalán nem volt hosszú a felépülés. Ma már nem az a császármetszés ami 20 éve volt ezért kár a nőket a császárral riogatni.

Amit a koncentrációról írtál, illetve amire célozgatni próbáltál hogy a természetesen született gyerekeke okosabbak az egy ma nagyon divatos áltudomány és szégyelheted magad érte hogy egyáltalán ide írta.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

[c] 2016.03.20. 15:28:55

@[c]: "előfordul, hogy épp az orvos ragaszkodik hozzá túlzottan" - mármint a hüvelyi szüléshez.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

[c] 2016.03.20. 15:28:24

@Mj: Nagyrészt egyetértek, de:
"A császármetszés ugyanakkor divat, és akkor is alkalmazzák fű-fa-virágon, amikor semmi sem indokolná, pusztán azért, mert az anya ezt kéri, és olyan orvost választ, aki hajlandó rá akkor is, ha nincs is rá szükség."
Én nem látom ördögtől valónak, ha az anya kéri; természetesen abban az esetben, ha nincs egészségügyi ellenjavallata. Bizonyára megvan az oka, és nem feltétlenül az, hogy félti a "perselyt".

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

[c] 2016.03.20. 15:11:00

@Rébusz: Nekem sem tetszik a mozgalom császárellenes felhangja - bár nem ez volt az eredeti célja, csak megszállták a császárellenesek, a mozgalom elindítói pedig próbálják ezt tompítani, ellensúlyozni -, és abban is egyetértünk, hogy nincs ideális arányszám. De: igenis túl sok a rutinszerű, indokolatlan beavatkozás, ami hatással lehet a szülés későbbi menetére; sok szülészeten rutinszerűen nyomják az oxitocint, és akkor már persze, hogy vágni kell, hiszen a női test nem képes a felgyorsított folyamathoz alkalmazkodni.
Nem csak a császár erőltetése okozhat bajt, ebben is egyetértünk, de: előfordul, hogy épp az orvos ragaszkodik hozzá túlzottan, mert ők "a természetes szülést támogató" intézmény, aztán passzírozhatják kifele a gyereket - annak minden biológiai-fizikai következményével.

Bejegyzés: Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma