Melyik a jobb: anyatej vagy tápszer? Cumi vagy szoptatás?
2014. november 19. írta: CsLKati

Melyik a jobb: anyatej vagy tápszer? Cumi vagy szoptatás?

Nem jobb, mert összehasonlíthatatlan.

szoptatas_1.jpg

Mintha a körtét és a villamost hasonlítanánk össze, mert mindkettő sárga.

Ez egyik egy élő anyag, a másik mesterséges. Az egyik a biológiai norma, ami évmilliók óta segít életben maradni az emberiségnek, a másik ezt igyekszik pótolni mesterségesen. Egyéb kérdés?

Nem a szoptatásnak vannak jótékony hatásai a tápszerrel szemben, hanem a tápszerrel táplált babák működnek másképp, másfajta élettani folyamatok zajlanak bennük, amik nem a természetes, egészséges folyamatok, hanem azok felé törekszik. Lehet, hogy eléri, de sokkal több energiájába telik. Nem lesz tőle rosszabb, mint egy szoptatott baba, de a szervezetének több munkáját emészti fel. Lehet, hogy ebben a munkában károsodik, lehet, hogy csak később derül ki a hiátus, de az is lehet, hogy nem.

Az anyának is több energiáját veszi el. Nem tud a baba természetes szükségleteire reagálni, mert a baba mesterségesen előidézett környezetre, életvitelre reagál. Ez okozhat mindkettőjükben frusztrációt. Ettől még a tápszeres baba édesanyja is megtesz minden tőle telhetőt és a lehetőségeihez mérten a legtökéletesebbet nyújtja a babájának, aki ugyanúgy szereti őt, mint az anyatejjel táplált anyababa esetében.

Más lesz a kapcsolatuk, más lesz a működésük. De nem jobb vagy rosszabb. Számolni kell azzal, hogy másképp jutunk el egy úton, ha sima felületen megyünk, saját utunkon, saját ütemünkben, kényelmes megállókkal, frissítőkkel és igényünknek megfelelő kiszolgálással vagy pedig göröngyös úton arra, amit számunkra mások készítettek elő és állítottak össze, és ebben csak magunk maradunk, mások által lerakott csomagokra hagyatkozva.

Károlyi Natália szavait idézem: "Számomra ez a biológiai norma kifejezés azt jelenti, hogy teljesen ésszerűtlen amiatt aggódni, hogy "elég jó-e" az anyatej, "bírja-e az anyai szervezet" a szoptatás, vagy szegény anyák tönkremennek tőle, lesz-e valami devianciája annak a gyereknek aki igény szerint szopik 3 hetes vagy éppen 3 éves korában. Vagy egészséges, normális anyababa páros esetében, ahol mindkét fél örömmel vesz részt a szoptatásban feltenni azt a kérdést, hogy esetleg adjunk tápszert és válasszuk őket el. A szoptatás az "alapértelmezett beállítás" az anya testében is és a babáéban is. Az anyatej az "alapértelmezett táplálék", amire a baba számít. Ha valami miatt nincs elég anyatej, és nincs elég hozzáférhető donortej, akkor a tápszer még mindig közelebb áll a baba eredeti igényeihez, mintha valami egészen más ételféleséget adnának neki. De nagyon is sokban különbözik attól a tápláléktól, mint amire számít a teste.
A biológiai jelző számomra arra is utal, hogy itt egy élettani dologról van szó, nem arról, hogy mennyire jó anya valaki vagy mennyire szereti a gyerekét. Attól, hogy valaki valami miatt nem a biológiai norma szerint a lehető legoptimálisabb táplálékkal táplálja a kisbabáját, ugyanúgy lehet a lehető legoptimálisabb anyukája a kisbabájának, mintha igény szerint szoptatná őt."

Saját döntés?

Írta: Csomóné Lindmayer Katalin
2014. november 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr966915083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Navarone 2017.10.01. 20:07:54

Mekkora ökörség....
süti beállítások módosítása