Faros baba érkezése, szülés II.

Faros baba, szülés I.

2009-ben a Kanadai Szülészek és Nőgyógyászok Tárasasága (SOGC - Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada) új közleményt adott ki, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a császármetszés NEM biztonságosabb a hüvelyi szülésnél medencevégű fekvés esetén.

A szülészorvosok nem ajánlhatják fel automatikusan a császármetszést medencevégű fekvés esetén.

Az egész országra kiterjedő (tovább)képzési javaslat szerint, minden szülést kísérő szakembernek el kell sajátítania a medencevégű elhelyezkedésű gyermek esetében a természetes, hüvelyi szülés műfogásait.

A szülések 3-4%-a esetén várható faros baba születése.

Dr. André Lalonde, a szervezet vezetője szerint meg kell oldani, hogy a nők a hüvelyi szülést is választhassák, hiszen annyira eluralkodott a kizárólagos császármetszés felkínálása, hogy a nők el sem jutnak odáig, hogy a gyermeküket megszüljék, és egyre kevesebb olyan szakember van, aki ezen készségek tudatában és birtokában van.

A nők csalódottak.

A kutatások azt mutatják, hogy NINCS különbség a hüvelyi úton vagy császármetszéssel világra hozott farfekvéses szülések esetén jelentkező komplikációk számát tekintve.

"A szülés legbiztonságosabb módja mindig is a természetes út volt. A hüvelyi szülés a baba világra hozatalának preferált módja, hiszen a császármetszés önmagában hordozza a szövődményeket is." Dr. Lalonde, az SOGC vezetője

"Amikor dolgozni kezdtem bábaként a nyolcvanas években, akkor teljesen természetes volt, hogy megszülethet hüvelyi úton egy faros baba. Fel sem merült emiatt a császármetszés szükségessége. Abban az időben a faros szülés teljesen bábai kompetenciába tartozott, nagyon ritka esetben fordult elő, hogy orvos egyátalán jelen volt. Természetesen ismerni kellett a megfelő fogásokat, amivel segíteni lehetett a faros kisbaba világra jövetelét. Nem egy kisbaba született meg a kezeim között farral, ezért bizton állíthatom, hogy lehet ilyen módon is hüvelyi úton szülni és születni." Gergely Erzsébet, Mentálhigiénés szakember, Bába és Dúla (magánbejegyzés)

Forrás: DELIVERY GUIDELINES C-section not best option for breech birth, CARLA WINTERSGILL, The Globe and Mail. Published Last updated

faros_szules02.jpg

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. február 14.