Hüvelyi szülés vagy császármetszés
2016. február 16. írta: CsLKati

Hüvelyi szülés vagy császármetszés

"A szülés legbiztonságosabb módja mindig is a természetes út volt. A hüvelyi szülés a baba világra hozatalának preferált módja, hiszen a császármetszés már önmagában is egy szövődmény." Dr. Lalonde, az SOGC vezetője (SOGC - The Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada: Kanadai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága)

A biológiai normából indulunk ki. Ez tesz képessé arra, hogy irányt, utat mutasson nekünk. Megadja az alapszintet, amihez képest viszonyítunk, amihez igazodunk. Ami évmilliók óta fenntartja az emberiséget.

A biológiai norma a hüvelyi szülés.

Mégis hány nőnek szökik könny a szemébe és szorul össze a gyomra, a szíve az ökle, ha ezt meghallja!

Akkor hol keressünk? Merre induljunk?

A természetes út a méh megnyílásával a méhszájon át a hüvelyen keresztül vezet.

A hüvelyi szülés a biológiai norma.

Határozzuk meg, hogy mit értünk alatta: a kisbaba a méhen belüli életből megérkezik erre a világra. Édesanyjával összhangban egy gyönyörű egymásra reagálós össztánc alatt - miközben mindkettejük szervezete impulzusokat küld, amire mindketten folyamatosan reagálnak. A szövetek rugalmasan körbeölelnek, a az ízesülések, ízületek picit megmozdulnak és megnyitják a kaput a külvilág felé: édesanyja fogja, érinti. A baba hasból hasra érkezik, elvégzi az anya hasán azokat a mozgásait, amik lehetővé teszik az adaptálódását. A méhlepényre már nincs szükség, elvégezte a dolgát, követheti a babát a méhből kifelé. A baba saját maga megtalálja az élelem forrását és önmagától rátapad a mellre. Amikor újra csatlakozott anyára, a folyamat elkezd lezáródni és vége a szülésnek.

Minden, ami ettől eltér, következményekkel jár. Legyen az bármilyen beavatkozás a természetes folyamatba. Akár az anya testének siettetése, gyógyszerek, a folyamat szóbeli vagy tettleges megváltoztatása, a babára gyakorolt nyomás. A szervezetbe (test-lélek-szellem egységbe) való minden rutinszerű beavatkozás.

A megoldás a természetes, egészséges folyamatok ismerete, tiszteletben tartása, támogatása. Szükség esetén a leginkább azokat megközelítő beavatkozás választása, a természeteshez való minél hamarabbi visszatérés.

Mindeközben az anyát maximálisan támogatni és erősíteni a természetes, egészséges folyamatok mentén. Időt engedni, félelmeit oldani, enni-inni hagyni. Mozgásában teret biztosítani, ami segíti a szövetek és az ízületek mozgását. Korlátlanul biztosítani számára a kisbabához való hozzáférést.

Anyaként: bízz magatokban és válaszd meg segítőidet, akik TITEKET támogatnak.

Szülésfeldolgozó FB oldal

Szülésfeldolgozó egyéni vagy csoportos alkalom >>> ITT

A kommentelést a beérkező perverz megnyilvánulások miatt beszüntettem. Ezeket kimoderáltam, a többi az előzményekben megkereshető. Ha bárki konstruktív vitában, eszmefuttatásban szeretne részt venni, a nyilvános elérhetőségeken, FB oldalakon megtalál.

path.jpg

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. február 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr478393482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2016.02.16. 18:59:35

"Természetes!" Hülyét tudok ettől a szótól kapni.
Régen az volta természetes, hogy gyalog jártunk, 20 évesen megdöglöttünk és csak minden ötödik gyerek érte meg talán a felnőttkort - ami akkoriban 11 évesen már javában itt volt.

Aztán lett olyan agyunk - egy természetes folyamat, az evolúciós szelekció következtében -, amellyel elkezdtünk technológiát kifejleszteni, tudod, csupa olyan dolog megakadályozására, amik természetesek, mint pölö a döghaalál.

Amit te itt lelkiismeretlenül művelsz a nőkkel, az pontosan az, amit a negyven kilós, százkilencvenes centis nőideál sulykolásával tesz a média: abszurd levárásokat plántálsz béjük! Baromságokat állítasz, mint pl. azt, hogy "Minden, ami ettől [a természetestől] eltér, következményekkel jár." Hát ja: pl. nem döglik meg se az újszülött,s e az anyja!

Van gy barátnőm, egy sportos, magasan kvalifikált, abszolút egészséges és arányos nő, akinek a te elcseszett természeted azt dobta, hogy lett egy 59 cm-es és 4 kilós babája, amit azért nem tudott 7 órás vajúdással megszülni, mert gyerek egyszerűen túl hosszú volt és emiatt a feje nyomást gyakorolva a méhszájra, egyszerűen ezzel a fizikai nyomásingerrel blokkolta a biokémiai alapú tágulást.

7 óra után ő és az orvosa úgy döntötte, jöjjön a császár. És lett egy gyereke, aki kétévesen bringázott, mint az ördög és háromévesen ismerte már (magától) az összes betűt és számot. (Csak mert érdekelte, mik azok az izék.)

Akkor mi is itt az a kibaszott következmény, amivel riogatsz, te...?!

odamondó 2016.02.16. 19:06:10

Ennek a posztnak mi értelme, mert én nem jöttem rá.

2016.02.16. 19:08:30

@Valóság nevű unokahúgotok: Hadd tippeljek. Te vagy császárral szültél, vagy nem szültél. Persze azt mondasz, amit akarsz.

2016.02.16. 19:15:39

@kockanyu: Csak a cikk szerintem arról szól, hogy manapság a szülések fele császár, mert így kényelmesebb, nem pedig arról, hogy életmentő célzattal persze, hogy szükség van rá.

2016.02.16. 19:18:17

Pontosabban mondva valószínűleg annak a cikknek az apropóján született, ami ma (vagy tegnap) jelent meg az index.hu-n ebben a témában. (nevezetesen, hogy a szülések fele császár)

2016.02.16. 19:25:27

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: A császár minden csak nem kényelmes. Tapasztalat! Inkább arról van szó hogy választható-e vagy nem. Egyes kórházakban igen, egyesekben meg nem. Amit indokként elfogadnak a császárhoz, azt nem fogadják el más kórházban. Ezeket kell először tisztázni. Nyilván az életmentés nem vita tárgya.

2016.02.16. 19:28:18

@kockanyu: Tán csak nem megszültél?? Ha az vagy akinek gondollak?

2016.02.16. 19:29:08

@Turchi: Hát erről van szó. Nem az orvos dönti el diagnózis alapján, hanem a páciens - lehet hogy nem kényelmes - mégis kényelmi szempont alapján.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.02.16. 19:30:47

Van a feleségem, meg a két fiam.
Ha ott "természetes" szülés lett volna, nem pedig sürgősségi császár, akkor háromból max. ketten maradtak volna életben.

Utólag belegondolva simán megérte volna csak azért, hogy "természetes" szülés legyen, nem?
Azóta is ég a pofánk, hogy nem "természetes" szülés volt.
Nem is tudom, hogy a fiaimnak ezt hogy fogom majd elmondani.

2016.02.16. 19:33:24

@panaszmuki: ajánlom ezt a cikket. Gondolom ennek apropóján született a blogposzt:

index.hu/belfold/2016/02/12/csaszarmetszes_szules_aranyok_infografika/

2016.02.16. 19:33:45

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: De az is nagyon kellemetlen mikor az orvos egészségügyi okok miatt javasolja már az elejétől a császárt, majd a szülés idején elmegy szabadságra és a helyettesítő orvos meg nem akar császárt. Tapasztalat. Én pedig átmegyek olyan orvoshoz aki császározni fog hiszen 9 hónapig erre készültem és az egészségügyi okok nem tűntek el.

2016.02.16. 19:43:19

@Turchi: Értem, de még mindig arról van szó, hogy manapság császár lett a divat, mert a nők azt gondolják, hogy az kényelmesebb.

Parajpuding 2016.02.16. 19:43:21

Azt nem nőnek, hanem hitvány selejtnek tartom, aki nem akar természetes úton gyermeket világra hozni és ilyen-olyan okból, az orvost megfizetve "választják" inkább a császármetszést és veszik meg ezzel együtt az orvosi indokot. És ezek a selejtek képesek utána azt mondani, hogy szültek. Nem kérem: belőlük kiműtötték a gyermeket, mint a vakbelet, vagy a vesekövet. Ez nem szülés.
Természetesen azok, akik ténylegesen nem tudnak szülni, orvosilag indokoltan, mert az veszélyeztetné a gyermek és az anyag egészségét, azokra ez nem vonatkozik.
Sajnos viszont az előbbiek száma jelentősen növekszik. És az olyan orvost sem tartom semmire, aki erre megvásárolható.

Parajpuding 2016.02.16. 19:46:12

@panaszmuki: különbség van császármetszés és császármetszés között. Mégpedig az indok. Nem mindegy, hogy valódi egészségügyi, vagy manapság egyre divatosabb megvásárolt orvosi indokról van szó.

2016.02.16. 19:47:07

@Parajpuding: Na ilyen hozzászólásoknál szoktam kiszállni a beszélgetésből.

2016.02.16. 19:48:15

@Turchi: és miért? Mert gyakorlatilag igazat mondott, ha a stílus kissé nyers is volt?

2016.02.16. 19:53:05

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Kissé nyers? DD Nem vitaképes. Nekem nem. Jó beszélgetést.

2016.02.16. 19:55:07

@Turchi: Struccpolitika, de mindegy.

2016.02.16. 19:58:13

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Ó dehogy, csak stílus. Este van, nincs kedvem vitázni. Vagy ha igen, hadd válogassam meg hogy kivel. A netes hajtépés nem nekem való, meghagyom azoknak akiknek van fölös energiájuk. Ugye nem fogsz válaszolni? Csak a békesség kedvéért :-)

Sequoyah 2016.02.16. 20:10:24

A szules celja az hogy a gyerek napvilagot lasson.
Egyesek szerint a szules elmeny, vagy ha ok megszenvedtek masnak is meg kell. Nem, nem kell, nem elmeny, a szules egy szukseges rossz, amin a leheto legegyszerubb modon tul kell esni.
.
Es ha (ismetlem: HA) csaszarral gyorsabban, biztonsagosabban, kevesebb komplikacioval es az anyat kevesbe megterhelve lehet vilagra hozni a gyereket, akkor csaszar lesz.

bpbp78 2016.02.16. 20:13:58

A sok császármetszésnek szerintem többféle oka is lehet, nem csak az, hogy a nők ezt választják....
Amúgy azt állítani, hogy ez egy "kényelmes" megoldás az nettó hazugság! Akik szerint ezt hobbiból választják nők, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy miket beszélnek?! Szívemből ajánlok minden ilyen okostojásnak egy alhasi műtétet, csak úgy hobbiból, mert az könnyű!!!

Szerintem a legfőbb okai a sok császárnak a következők:
- az orvosok a legkisebb bizonytalanság esetén is inkább a műtétet választják, mint egy műhibapert.
- Másrészt szerintem az az életmód is hozzájárul, amit élünk. A sok stressz pl biztosan sokat árt a várandósság alatt. Akkor is befolyásolhat bennünket, ha nem közvetlenül a terhesség alatt ért bennünket, hanem akár előtte, nagy dózisban.
- Illetve nagy általánosságban el vagyunk tunyulva, így a szervezetünk sem feltétlenül tud megfelelően felkészülni egy ilyen erőt próbáló helyzetre.
- Nem beszélve az egész kórházi környezetről, ami bár szükséges (legalábbis az én véleményem szerint) de messze nem ideális és nem éppen segíti a természetes, normál szülést. Kezdve a fekvő/lábfelhúzós helyzettől egészen a beöntésig stb...

bpbp78 2016.02.16. 20:15:48

@Parajpuding: fogadjunk hogy férfi vagy?! Ha igen, akkor a hozzászólásaid külön felháborítók, mert fogalmad sincs, hogy miről beszélsz!!

HA meg nő vagy, akkor meg azért! HA megadatott egy szép szülés, akkor szerencséd van, de ne te mondd már meg bárkinek is, hogy mi a jó neki?!

egysmás 2016.02.16. 20:23:21

@bpbp78: És ne feledkezzünk meg arról, hogy hány pont egy szülés és hány pont egy császár?

Mert ugye az intézményt is fenn kell tartani.

tableno 2016.02.16. 20:34:05

És a lombikbébikről mi a nagytiszteletű bölcsek véleménye? Mert hát annál kevésbé "természetes" dolog talán csak a klónozás. Osztán az eredmény mégis csak egy teljes értékű embergyerek.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.02.16. 20:42:22

@Parajpuding:
Először is tisztázni kéne, hogy mi számít egészségügyi oknak, és ki dönti el.

Aztán tisztázni kellene, hogy mik még a természetellenes, mondhatni kényelmi műtétek?

Pl. lehetne az egyik a csípőprotézis, hiszen dédszüleink is eléltek jó sokáig kikopott forgókkal, egy zokszó nélkül.

Aztán a lázcsillapítást is megvetendőnek lehetne tartani, azt is csak szigorúan orvosi felügyelet alatt lenne szabad engedni, hogy a fájdalomcsillapítókról ne is beszéljünk!
Aki nem bír ki egy 7-es, 8-as erősségű migrént gyógyszer nélkül, az nem is ember, csak egy hitvány selejt!

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.02.16. 20:43:19

@Sequoyah: Sőt, tegyük hozzá azt esetet, amikor jön a hidegfront, és a vajúdó nők sorban toporognak, hogy mikor szabadul már fel egy szülőszoba...

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.02.16. 20:44:05

@tableno: Gondolom az már a sátántól való kategória.

Advanced Flight 2016.02.16. 21:01:09

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: mi az, hogy igazat mondott? ítélkezett valamiről, amihez semmi köze. Mi a fasz köze van bárkinek ahhoz, hogy egy nő hogyan akar szülni? ha van lehetőség császárra, miért ne választhassa valaki, mondjuk egy olyan nő, aki retteg a fájdalomtól? vagy te se kérsz lidokaint a fogorvosnál, mert az az igazi, ha szenvedünk?
A sok hímsovén fasz, aki csak megcsinálni tudja a gyereket, mindig felhatalmazva érzi magát, hogy az egész témakörbe olyan szintig belepofázzon, hogy épp csak azt nem írjátok, a nőknek szenvedni kell szülés közben, mert ez van a Bibliában.
Hát kurvára unjuk már az állandó ítélkezést, felülről megmondást, okoskodást, a női kötelességek emlegetését!
Akkor mi meg azt mondjuk, hogy fogy a lakosság, demográfiai katasztrófa közeleg, úgyhogy minden nő előtt, aki BÁRHOGY megszül egy gyereket, kötelessége a férfiaknak hason csúszni, ok? Ja, ez már nem tetszene, ugye? csak jászani a megmondóembert meg más faszával verni a csalánt, az nagyon megy nektek!

Ready2 2016.02.16. 21:05:20

@Advanced Flight: Höhö megjött az ügyeletes hülye picsa, aki majd kiosztja a gonosz férfiakat. :D

rozsomák 2016.02.16. 21:17:12

Így van !!!! A hüvelyi szülés a természetes, a császár az nem !!!

De ne álljunk meg itt !!

Természetes a szemüveg ? Hát nem !! Betiltani !

Le a fogtöméssel !!! Hol láttatok tömött fogú oroszlánt vagy páviánt ??

És mi van a fogkrémmel ?? (Láttatok már farkast fogat mosni ?)

Azt is betiltani !!

(Azt meg ép ésszel fel sem lehet fogni, hogy a természetben önmagától sehol elő nem forduló, mesterséges, - úgynevezett "lakások"-ban lakunk, ahelyett, hogy a sok helyen előforduló természetes üregeket és barlangokat használnánk.)

(Csak tudnám, hogy a poszter hol a fenében talált a természetben olyan billentyűzetet, amivel idevéste ezt a posztot..
Csak nem valami mesterséges klaviatúrát használt ehhez ?? Remélem, nem ..))

komisz_kölök 2016.02.16. 21:20:15

A fajdalomcsillapitas, a fogtömes, a fejfajaselleni tabletta, a vakbelmütet, a penicilin, szemüveg, ne adj isten latasjavito mütet, a mosogep, porszivo is mind csak a mai elpuhult nöcskek hülyesegei. Csak a termeszetes anyasag, kezzelmosott "pelussal", hordozokendövel, hat evig szoptatassal, batikolt babarucikkal az a valami. A többiek lusta csalok. Ja meg persze a homeopatia, ösi magyarsagunk öröksege.

Ismerek jopar gyereket. Qrvara nem mondja meg roluk senki egymas melle allitva, hogy hogyan születtek, hany evig szoptak. Se nem kiegyensulyozotabb, se nem egeszsegesebb egyik a masiknal. De persze hinni kell mindenkinek valamiben. Ha evek ota otthon vagy összezarva a gyerekkel, akkor meg plane.

Aki annyit ert el eleteben, hogy termeszetes modon szült gyereket, attol keretik nem elvenni ezt az örömet, mert vad dolgokra lesz kepes.

Ja, amugy van gyerekem. Vegülis par ev kemeny munkajaval, tornakkal, sok foglalkozassal sikerült kinöni azt a kis par masodpercet, amig a termeszetes szüles miatt kevesebb oxigent kapott. Mostanaban mar nem gondolok bele mi lett volna, ha meg par percig tart a dolog.

komisz_kölök 2016.02.16. 21:21:27

@rozsomák: na, ezert nem szabad hosszu kommentet irni. Valaki megmondja a tutit, mire befejezem ;)

Advanced Flight 2016.02.16. 21:32:22

@Ready2: magadra gondolsz? gyerünk, ne fogd vissza magad, oszd ki a férfiakat :-P

rozsomák 2016.02.16. 21:33:36

Azért hozzátenném, hogy kultúrtörténetileg érdekes a párhuzam a kb 100 évvel ezelőtti helyzethez, amikor a lóvontatású közlekedésben - szállÍtásban - érdekelt felek utálták az automobilos újdonságot, és kifejezetten üzleti érdekek csaptak össze ugye egymás pocskondiázásában és riogatásban.

A jelen helyzetben pedig a hüvelyi szülésben anyagilag igencsak érdekelt szerző - aki dúla, tehát a császározás az ő üzleti érdekeit veszélyezteti - vívja a küzdelmét a császározókkal.

Itt pénzekről van szó, nem egészségről, csak ezt elfelejtette közölni a szerző.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.02.16. 21:59:39

Biológiailag elképzelhető, hogy egyre kevésbé lesz az emberi faj képes a "természetes" szülésre. A bölcsességfogainkat is elkezdtük már elveszteni, alig pár tízezer év alatt. A modern orvostudomány a betegségek kezelésével fokozza a technikára és gyógyszeriparra való ráutaltságunkat.

books.google.hu/books?id=QZym919tNigC&pg=PA27&lpg=PA27&dq=third+molar+evolution&source=bl&ots=QJQpprtnpx&sig=H8Ka2sBx4zWLUF7e9WsiSuDrWFo&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwiWyprqlf3KAhXIK5oKHTQKBJs4ChDoAQgZMAA#v=onepage&q=third%20molar%20evolution&f=false

Arcade Macho 2016.02.16. 22:07:27

nekem nagyanaym meselte hogy 2-3 baba meg gyerekkorban elhunyt
akkoriban az volt a termeszetes

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.16. 22:22:05

@Arcade Macho: és mégsem haltak ki az emberek.

Sőt a népesség még növekedett is. Most meg nem.

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: nem az emberi faj. Csak a degenerált korcsok. De nem baj, majd ha az elkorcsosult, elkényelmesült, a könnyed, fájdalommentes életet élő európaiak szépen kidöglenek a világból, majd jöhetnek az afrikaiak, akik képesek még műtét nélkül is szülni.

Volt egy cikk, ahol szaktekintélyek leírták, hogy orvosi tény, hogy jobb természetes úton megszülni a gyereket, ha van rá mód. Azt is leírták, hogy miért helytelen az a rendszer, ami az orvosokat az indokolatlan császározás felé tereli.

Erre itt kell őrjöngeni, meg kommentelni. Nahát emberek, álljon már meg a menet. Nem az orvosnak tesznek szívességet. Én nem is a tanulmány írójának. Sőt pont az ő érdekében született a tanulmány, mint minden másról, a karcinogén hatásokon keresztül megannyi dologig, ami hallatán lehet hőbörögni, hogy de van egy fél tucat anekdótám, ami bizonyítja, hogy a kutatás mennyire nem igaz.

Aki hülye, az nyugodtan keserítse meg a saját életét. Akár a gyerekeiét is. Csak utána ne sírjon, hogy jár neki a debil gyereke után a juttatás. Mert ha ő így, akkor bizony csináljon amit akar a SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE.

Amúgy pedig néha meghal a baba. Bizony, van ez így. Meg gyakran van vetélés is. Bizony. Aki ezt nem képes elfogadni, aki azt hiszi, hogy az ő élete tragédiamentes, fájdalommentes kell, hogy legyen az most kapja fel a kis pirulás dobozkáját és nyeljen le eleget a túlvilágra elegendő úthoz, mert az élet bizony kegyetlen és vége mindig halál, de sok esetben még csak nem is fog úgy alakulni, ahogy ő azt eltervezgette a rózsaszín ködös kis álmaiban.

2016.02.16. 22:29:21

@Advanced Flight: "Akkor mi meg azt mondjuk, hogy fogy a lakosság, demográfiai katasztrófa közeleg, úgyhogy minden nő előtt, aki BÁRHOGY megszül egy gyereket, kötelessége a férfiaknak hason csúszni, ok? "

Szíves örömest, amennyiben az illető hölgy is hason csúszik előttem, mert én tartom el a családot. Én nem várok el ilyent, viszont cserében azt sem viselem el a feleségemtől, hogy 2 X 9 hónap szenvedést követően nekem kelljen egyedül hálás lennem a gyerekeimért. Ketten vállaltuk őket, mindegyikünknek megvan a maga feladata (és a maga fájdalma) a vállalásuk és a felnevelésük körül és ezek alapján hadd pofázzak már bele, mert nekem is van hozzá közöm, én is áldoztam és áldozok is eleget a családért - legalább annyit, mint a feleségem.

Egyébként a téma alapján nem igazán csodálkozom, hogy kezd az egész vita elmenni a manapság szokásos ultrafeminista, nővagyokazuniverzumlegnagyobbcsodája irányba. A helyzet az, hogy két fél kell a dologhoz és mindkettő ugyanannyira.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.16. 22:38:03

@Advanced Flight: hahahahaha

csússzon a halál. És védjen titeket az öreg ördög. Nekem teljesen mindegy, hogyha a muzulmánok át is veszik az országot, legfeljebb megtanulok egy új törvénykönyvet. A kényelmes, vértelen senkiknek nincs hazájuk, így nincsenek bajtársaik sem.

Ha majd bedől az ország, sőt az egész civilizáció, mert őnagyságának így tetszett akkor sem fogok egy könycseppet sem ejteni. Ez volt a dolgok rendje. Csak egy jót lehet majd nevetni azokon a patkányokon, akik már most ficánkolnak amikor a bevándorlók éppen a drága liberálisokkal és feministákkal a legkevésbé kedvesek. :D

Itt szögezném le. Mindenki a maga sorsának kovácsa. Engem a saját gyerekem és a saját családom érdekel elsősorban. MIndenféle gyüttment alak nem nekem tesz szívességet, hogy megszül. Felőlem azt csinál, amit csak akar. Ha elég család adja át magát az önsorsrontó ostobaságnak akkor jöjjön, aminek jönnie kell. A gyerek nem az államnak és hazának tett kegy. Pont fordítva. Az ország és a haza tesz szolgálatot a családoknak azzal, hogy nincs háború, éhínség, aszály és van hol családot alapítani.

Ennyike.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.16. 22:49:57

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: az jellemző, hogy növekedett a fejméret és nehezebb lett a szülés. Valóban az ember nehezebben szül, mint valószínűleg a megelőző fajok.

De értelemszerűen ez nem érheti el azt a pontot, amikor már egyáltalán nem tudna természetesen megszülni. Normál természetes szelekció mellett. Ezen segít az, hogy azokat is megmenti az orvostudomány, akik amúgy nem tudnának megszületni. Ez sok más terület mellett, ahol az emberek túl tudnak élni úgy is, hogy nem lenne természetes úton esélyük, egyfajta degenerációt eredményezhetne hosszú távon. Remélhetőleg azért legalább pár száz éven belül legalább elérhető lesz olyan szintű genetikai beavatkozás és fejlesztés, amit mindezt megoldja.

Remélhetőleg sokkal hamarabb. Persze a császározás esetében valószínűbb, hogy sebészeti megoldások fognak születni és hamarabb. De addig is el kell jutni.

bpbp78 2016.02.16. 23:15:50

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: amúgy bizonyára jobb a természetes szülés mint a császár, hiszen ahogy sok mást is, ezt is jól kitalálta a természet. DE! A természetes szüléstől baromi messze van az, amit még ma is sokszor csinálnak a kórházakban. Pl a vízszintesen fekve szülés, az oxitocinnal felerősített fájások, az így mesterségesen gyorsírott szülés, a gyors szülésből eredő gátmetszés... ha őszinték vagyunk akkor ez is baromira messze van a természetes szüléstől... És bár igen, a természet által "kitalált" úton született meg a gyerek de az esetek többségében baromira nem a normális "menetrend" szerint.

2016.02.17. 00:01:12

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
Miért gondolod, hogy ez a cikk arról szól? Szerintem meg egészen másról. Arról szól, hogy ő terméstetes úton szülte gyermekét, hüvelyi úton, erre roppant büszke, de ezt így mégse írhatja le. Ezért inkább a másik oldal fikázásával emeli saját dicsfényét maga előtt.....
De lehet, hogy ténylegesen anyagi érdeke fűződik a császáros szülések csökkentéséhez, ezért még az orvosilag indokolt eseteket is az ördögtől valónak állít be.
Mert különben arról írna, hogy a "divatból" császárnak semmi értelme, lányok!

2016.02.17. 00:02:59

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Nem, az orvostudomány téged mentett meg. Már rég meghaltál volna.

2016.02.17. 00:06:46

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Itt szögezném le. Mindenki a maga sorsának kovácsa. Engem a saját gyerekem és a saját családom érdekel elsősorban."
Nem. Téged nem érdekel a saját feleséged sem. Téged csak a saját ideológiád érdekel.
De abban sem vagy következetes. Fenyegetőzöl pitiáner módon a muzulmánokkal, pedig ott pont nem divat a császár....sokkal inkább a hüvelyi szülés, amit te is vallasz.
Egyébként a világnézeted nagyban hasonlít a muzulmánokéhoz, csak kereszténynek vallod magad. Pedig hímsoviniszta vagy, aki jobban tudja, mi a helyes életmód, hogyan kell szülni és gyereket nevelni, mint bárki más.....

2016.02.17. 00:51:44

@bpbp78: namost ebben az a mérhetetlenül szomorú, hogy nincs semmi akadálya annak, hogy a kórházban is sokkal "jobban" lehessen hüvelyi úton szülni.
(igen, kifér a feje, nem, nem fáj elviselhetetlenül, sőt, nem is túl erős, a migrén sokkal rosszabb- de ezt Magyarországon ezer kórházi szülésből talán egyszer tapasztalhatja meg az anya, a többinél jól megkínozzák őt is meg a gyereket is)

és akkor nemcsak a császár lenne kevesebb, hanem a rémtörténet is, ami miatt olyan sokan tervezett császárért könyörögnek.

én nem ítélem el azt, aki tervezett császárt akar, de sokan azért választják ezt az utat, mert a hüvelyi szüléseket a kórházak abszolút horrorélménnyé tették, ami még nagyon veszélyes is, a siettetés és a fölösleges beavatkozások miatt.

ez szégyen.
kellene, hogy legyen valódi választás, hogy ugyanúgy lehessen normális, nem siettetett, nem túlmedikalizált, nem hátonfekvős (tehát nem elviselhetetlenül fájdalmas) stb. hüvelyi szülést választani, mint császárt.
mint pl. Németországban.
persze akkor kiderülne hogy valójában igen sok a fölösleges szülészorvos...

Arcade Macho 2016.03.20. 13:42:05

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: akkor legyszives Semmelweis Ignác ujitasat se vedd igenybe
ha meg tüdőgyula meglatogat nehogy eszedbe jusson elfajzott antibiotikumot megvenni, hanem lebegjen elotted az a tudat hogy most tokos gyermek vagy
süti beállítások módosítása