Anyai halálozás - szülés körüli időszakban meghalt anyák száma

Magyarországon évente 17 anyát veszítettünk el százezer szülésre vetítve ...
Magyarországon évente 350-530 babát veszítettünk el százezer szülésre vetítve ...
Magyarországon 2015-ben 10-ből 4 kisbaba császármetszéssel érkezett a világra, édesanyján nagy hasi műtétet végeztek 40 000 anya és 40 000 kisbaba százezer szülésre vetítve... (az ikreket most nem taglaljuk külön)
Magyarországon a szülészeti beavatkozások száma 98% körül van 100-ból 98 nőt érint - évente 98 000 nő százezer szülésre vetítve ... 

Ezen beavatkozások nagy része az Egészségügyi Világszervezet által az alábbi kategóriákba tartozik:
"B" kategória: nyilvánvalóan káros, vagy hatástalan, megszüntetendő
"C" kategória: kérdéses eljárások (elővigyázatosan használandó, amíg további kutatások nem rendezik alkalmazhatóságuk kérdését
"D" kategória: olyan eljárások, amelyeket gyakran helytelenül alkalmaznak

A gondolatmenetet ez a cikk hozta most elő:

Kazahsztánnál is rosszabb mutató: 15 anyát vesztettünk a szülészeteken

"Magyarországon 17 anyát veszítettünk el százezer szülésre vetítve ...

Persze Magyarországon már régen nincs százezer szülés, valójában 15 anya halt meg. A mutató segít a nemzetközi összehasonlításban, s azt jelzi, hogy miközben nálunk elvétve szülnek csak otthon a nők, tehát a gyermekek elvileg a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő kórházakban jönnek világra, az anyai biztonság messze nem olyan, mint ami elvárható volna."

2010-ben készítettem már erről statisztikai összehasonlítást és egy nemzetközi konferencia keretében feltettem a kérdést a jelenlévő szakpolitikusoknak is, hogy az anyák halála mennyire engedhető meg egy természetes, egészséges állapot, folyamat következményeként.

A kérdés csak az, hogy összehasonlításában egy egészséges, természetes állapotnak, folyamatnak miért lehet ilyen arányú a halálozási rátája. Mondjuk az élet, mint természetes állapot 100%-ban halállal végződik, ez rendben is van. Az összehasonlítás a többi vagy környező országokkal, ahol igen hasonlóak a viszonyok, nagyon sokat elárul. Ehhez képest ez a szám rettenetesen magas és indokolatlan.

Anyai halálozás alatt a WHO ezt érti: 
Az anyai halálozások egy év alatt bekövetkezett száma, melynek oka a várandósság, valamint a várandósság vagy a szülés kezelése (beleértve a baleseteket vagy beavatkozásokat is), valamint a terhesség befejezését követő 42 napon belül történt halálesetek a várandósság hosszától vagy helyszínétől függetlenül"A helyzet nem hogy javult volna, hanem romlott.

Nézzük újra a statisztikát kiegészítve frissebb adatokkal:

Újszülött és kisgyermek halálozás 1 000 élveszülésre vetítve (születéstől 1 éves korig)

Neonatal mortality=újszülöttkori halálozáson azt értjük, hogy születés és azt követő betöltött 28. napig történő halálesetek száma.

Érdemes összehasonlítani az 1 éves korig és az 5 éves korig történő halálesetek számával. Meg lehet kérdezni szülőket, hogy mennyi ideig igyekezett mesterségesen életben tartani  a rendszer az élet-halál között lévő kisbabájukat. Minden tiszteletem és megbecsülésem ezeké a családoké, és mélyen együtt érzek gyászukban. Minden tiszteletem és megbecsülésem azoké a szakembereké, akik tisztességgel és elhivatottsággal állnak az Élet Kapujában és megtesznek minden tőlük telhető emberit, és képesek tiszteletben tartani a Kapun történő áthaladást méltósággal, támogatással, alázattal, bölcsességgel.


Magyarországi császármetszések arányszáma WHO-nak megküldött adatok alapján:

Magyarországon az összes szülés közt a császármetszések országos aránya 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék, az OEP adatai szerint 2015-ben pedig már 39 százalék volt. (Nagyon közel van ez már a feléhez!!!)

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaiban azt hangsúlyozza, hogy a császármetszést csak valódi szükség esetén szabad alkalmazni. A WHO ajánlása szerint a császármetszések aránya 5-12 százalék között legyen. E fölött már az anyai és a újszülött halálozási és megbetegedési arányszámok erősen megnőnek. Ez azt jelenti, hogy összességében véve rosszabbat teszünk!

Amit ellensúlyozásként, és a biztonság megteremtésére javasolunk 2010 óta komoly munkát és erőfeszítéseket mellékelve az AnyaBaba szülészeti ellátás, mely az Egészségügyi Világszervezet normális szülésre vonatkozó ajánlásait és a Baba-barát kórház pontjait foglalja magába : AnyaBaba szülészeti ellátás 10 lépése

Ha már szükséges, hozzuk ki a lehető legtöbbet, ami leginkább hasonlít a természetes, egészséges folyamatokra: A korai bőrkontaktus támogatásának 10 lépése

Ha még mindig fáj, gyere el: Szülésfeldolgozó Milyen volt ... csoport

Egészségügyi Világszervezet mutatói itt találhatók >>>

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. március 19.