Apa és a szülés III.

Évezredek óta az apák is részesei a szülésnek.

Férfiből apává válnak

x gyermekes apából x+n gyermekes apává válnak.

Ugyanolyan transzformáló, átalakító és fejlődést biztosító esemény a férfiak számára, mint a kisbaba és az édesanya számára.

Sok-sok érdekes történet van a néprajz és a kulturális antropológia könyvtárában, ahol a szülés, mint női körben, biztonságban zajló esemény jelenik meg. Az apák valahogy kimaradnak ezekből a mesélésekből, és sokszor azt halljuk, hogy férfinak ott semmi keresnivalója.

Valójában van. De ezt is, mint sok minden mást újra kell tanulnunk. Sokszor, sok helyen - tanyákon, hegyekben, valami miatt elzárt hajlékokban az apák voltak azok, akik a szülés aktív támogatói és segítői voltak. Lehet, hogy kisgyermekként közelében voltak a szülésnek, mert születtek a testvérei, unokatestvérei, barátai testvérei és természetessé vált, hogy ilyen létezik. Akaratlanul is részesévé vált a mozdulatsoroknak, amiket megfigyelt, és amikor szükség volt rá, elővette azokat. 

Lehet, hogy látott nem egy élőlényt elleni, lehet, hogy segédkezett is ezekben. Látott éltet és halált. Gyerekként is és felnőttként is, és ez az élete részévé vált. Épp ezért tisztelettel is képes volt felé fordulni. Ugyanígy, amikor a kisbabája megszületett, nem csak a saját nemzőképességének manifesztációját látta benne, hanem az élet továbbadását, amiben a férfi és a nő is szerepet vállal, részesévé válik, egymás cinkosai lesznek ebben és közösen szülővő érlelik egymást. Már hárman. Egyik sem tud meglenni anélkül, hogy ez nyomot ne hagyna a másikban.

Manapság divattá vált az apás szülés. Ez nem jó, nem rossz, egyszerű tény. Szabad aktívan részt venni a szülésben, szabad távol lenni a szüléstől. Tedd azt, amiről azt érzed, hogy ez neked komfortos és biztonságos. Ha szeretnél ott lenni, keresd olyan apatársak kapcsolatát, akik jelen voltak és pozitív megerősítésként emlékeznek vissza.

Képtalálat a következőre: „father and baby”

A kisbaba ugyanúgy vágyik az édesapjára, mint az édesanyjára. Szüksége van az érintésre, arra a férfi erőre, amit csak apa adhat meg. Arra a másfajta biztonságra, ami egy másfajta kapcsolódást indít meg benne. Ez formálja és alakítja őt azzá, ami majd felnőttként az életen át végigkíséri. Az anya erő és az apa erő. Anya folytonos bújó, meleg, puha lágysága. Apa erős, szilárd, tisztelettel teli határozottsága.

Apák, szükség van rátok! Várunk titeket, hogy megérkezzetek. Legyetek jelen apaként a világban. 

404650_10151172328986692_2008183055_n.jpg

Forrás: Robbie Williams fanoknak ... a büszke apa 2 napos lányával, Theodora Rose-zal, saját blogján megjelentetve. (2012)

Csomóné Lindmayer Katalin
2018. december 10.

 

Címkék: apa, szülés, baba, bonding