Vizet mindenkinek! ... és a szülés
2019. március 22. írta: CsLKati

Vizet mindenkinek! ... és a szülés

Víz Világnapja - március 22. 2019: "Vizet mindenkinek!"

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.[1] A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.Képtalálat a következőre: „world water day”

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó, és a testmozgás, a szervezet működése, a környezeti feltételek (hőmérséklet, páratartalom) függvénye.[1] Például az Egyesült Államokban a napi ajánlott folyadékbevitel 3,7 liter a 18 évnél idősebb férfiaknak, és 2,7 liter nőknek.[2] Ebbe a mennyiségbe beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék, a különféle italok és a megivott víz is. Ez némileg ellentmond annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, miszerint mindenkinek naponta két liter vizet meg kellene inni - 2002 és 2008 között számos kutatást végeztek ezen a téren, amelyek nem támasztják alá ezt.[3][4][5] Példának okáért, a melegebb éghajlati öveken élőknek jóval több vízre van szüksége, csakúgy azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy sportolnak.

A megfelelő folyadékbevitel, a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása igen fontos számos fiziológiás folyamat normális működéséhez és az embernek rendszeres folyadékbevitelre van szüksége a szervezet működése közben (izzadás, légzés, vizelés) elvesztett folyadék pótlására. A nap közben elfogyasztott élelmiszerekkel mintegy 0,5 - 1 l víz jut be a szervezetbe, míg a fehérje, zsír és szénhidrát-metabolizmus során további 0,25-0,4 l keletkezik.[6] Ezek alapján a napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter.

Ittál ma már eleget?

Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”

Ahogy látszik, minden porcikánknak szüksége van vízre. Ivóvízre, édes vízre. Te tudod milyen az, amikor szomjas vagy? Ismered ezt az érzést?

Vegyél egy papírt és kezdd el írni, hogy mennyit ittál ma - vizet. Nem üdítőt, nem kávét, hanem vizet. Kapott ma a szervezeted eleget?

Vizet mindenkinek!

Ha már víz, akkor mire is gondolhatnék még, mint a magzatvízre!

A kisbabát méhében növelő édesanya vízfogyasztása a kisbaba szervezete fejlődése szempontjábal különösen fontos. Ámde, nézzünk meg a magzatvizet is.

Funkciói többek között:

  • a köldökzsinór védelme a megtöretéstől és az összenyomódástól
  • a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól
  • védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől
  • védelem a kiszáradástól
  • optimális fejlődési környezet biztosítása
  • szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése
  • az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt

Kapcsolódó kép

A magzatvíz a vajúdás során - általában a vége felé - a magzatburok megrepedése után kiömlik, és ezzel a kisbaba feje vagy popsija közvetlenebbül rá tud nehezedni a méhszájra, és már akadálytalanabbul tud kifelé indulni. A magzatburok megnyitása rutinszerűen nem tarozik a szülés normális lefolyásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-ben kiadta a normális szülésre vonatkozó ajánlásait, melyben a rutinszerű, idő előtti burokrepesztést "C" kategóriába, a Kérdéses eljárások közé sorolta.

A 2019-es Víz Világnapja Vizet mindenkinek! mottójához csatlakozva, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kisbaba természetes közege az anyaméhben a magzatvíz, amit a magzatburok védelmez. A magzatburok a szülés alatt önmagától képes megrepedni akkor, amikor arra szükség van, és ekkor kiengedi magából a magzatvizet. A méhlepény képes továbbra is ellátni a feladatát, és folyamatosan termeli a magzatvizet addig, amíg az anyaméhből ki nem kerül. A szülés normális folyamatába a rutinszerű idő előtti burokrepesztés nem tartozik bele. Bízz magadban, a testedben és a kisbabádban!

Kapcsolódó kép

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. március 22.

Képek: GettyImages, Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr4914708795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása