Szül(et)ésmese

2019.már.22.
Írta: CsLKati Szólj hozzá!

Vizet mindenkinek! ... és a szülés

Víz Világnapja - március 22. 2019: "Vizet mindenkinek!"

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.[1] A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.Képtalálat a következőre: „world water day”

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó, és a testmozgás, a szervezet működése, a környezeti feltételek (hőmérséklet, páratartalom) függvénye.[1] Például az Egyesült Államokban a napi ajánlott folyadékbevitel 3,7 liter a 18 évnél idősebb férfiaknak, és 2,7 liter nőknek.[2] Ebbe a mennyiségbe beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék, a különféle italok és a megivott víz is. Ez némileg ellentmond annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, miszerint mindenkinek naponta két liter vizet meg kellene inni - 2002 és 2008 között számos kutatást végeztek ezen a téren, amelyek nem támasztják alá ezt.[3][4][5] Példának okáért, a melegebb éghajlati öveken élőknek jóval több vízre van szüksége, csakúgy azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy sportolnak.

A megfelelő folyadékbevitel, a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása igen fontos számos fiziológiás folyamat normális működéséhez és az embernek rendszeres folyadékbevitelre van szüksége a szervezet működése közben (izzadás, légzés, vizelés) elvesztett folyadék pótlására. A nap közben elfogyasztott élelmiszerekkel mintegy 0,5 - 1 l víz jut be a szervezetbe, míg a fehérje, zsír és szénhidrát-metabolizmus során további 0,25-0,4 l keletkezik.[6] Ezek alapján a napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter.

Ittál ma már eleget?

Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”

Ahogy látszik, minden porcikánknak szüksége van vízre. Ivóvízre, édes vízre. Te tudod milyen az, amikor szomjas vagy? Ismered ezt az érzést?

Vegyél egy papírt és kezdd el írni, hogy mennyit ittál ma - vizet. Nem üdítőt, nem kávét, hanem vizet. Kapott ma a szervezeted eleget?

Vizet mindenkinek!

Ha már víz, akkor mire is gondolhatnék még, mint a magzatvízre!

A kisbabát méhében növelő édesanya vízfogyasztása a kisbaba szervezete fejlődése szempontjábal különösen fontos. Ámde, nézzünk meg a magzatvizet is.

Funkciói többek között:

 • a köldökzsinór védelme a megtöretéstől és az összenyomódástól
 • a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól
 • védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől
 • védelem a kiszáradástól
 • optimális fejlődési környezet biztosítása
 • szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése
 • az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt

Kapcsolódó kép

A magzatvíz a vajúdás során - általában a vége felé - a magzatburok megrepedése után kiömlik, és ezzel a kisbaba feje vagy popsija közvetlenebbül rá tud nehezedni a méhszájra, és már akadálytalanabbul tud kifelé indulni. A magzatburok megnyitása rutinszerűen nem tarozik a szülés normális lefolyásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-ben kiadta a normális szülésre vonatkozó ajánlásait, melyben a rutinszerű, idő előtti burokrepesztést "C" kategóriába, a Kérdéses eljárások közé sorolta.

A 2019-es Víz Világnapja Vizet mindenkinek! mottójához csatlakozva, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kisbaba természetes közege az anyaméhben a magzatvíz, amit a magzatburok védelmez. A magzatburok a szülés alatt önmagától képes megrepedni akkor, amikor arra szükség van, és ekkor kiengedi magából a magzatvizet. A méhlepény képes továbbra is ellátni a feladatát, és folyamatosan termeli a magzatvizet addig, amíg az anyaméhből ki nem kerül. A szülés normális folyamatába a rutinszerű idő előtti burokrepesztés nem tartozik bele. Bízz magadban, a testedben és a kisbabádban!

Kapcsolódó kép

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. március 22.

Képek: GettyImages, Wikipedia

Cuki mikulásruhás babák ...

A képen a következők lehetnek: 1 személy, belső térA képen a következők lehetnek: 2 ember, alvó emberek és baba

Erre a képre hívtam fel egy ismerősöm a figyelmem, ami a minap a Karcagi kórház Facebook oldalán jelent meg.

Rengeteg megosztás és lájk született, hogy mennyire kedvesek ezek az alulfizetett nővérkék, akik így kitesznek magukért és kedveskednek az anyukáknak.

A cukizások, a szivecskék, stb reakciók megerősítik azt a tényt, hogy kollektív transzgenerációs traumáról van szó. Ez a trauma a szeparációtól lett. Ettől gondolja a társadalom nagy része, hogy ez a normális, bármennyire is a szeparáció egy patológiás állapot. Amit látunk a bejegyzés alatt az gyakorlatilag ventillálás, bagatelizálás és az önigazolás, mert valójában legbelül kegyetlenül fáj, annak a hangja, hogy már annyira egyek vagyunk - én és a szeparációs trauma, hogy nem látok ki belőle, nem tudom érzékelni. Ehhez kell meggyógyulni, és lehet is.

Jogi, morális és etikai szempontból is minimum elgondolkodtató, hogy idegen emberek más gyermekét jelmezbe öltöztetik és látványosságként mutogatják. A gyerekekre is vonatkozik az adatvédelmi, valamint az egészségügyi törvény, ami kimondja, hogy a gyereknek joga van a folyamatos kapcsolattartásra a szüleivel, beleegyezés nélkül nem lehet a testéhez idegeneknek hozzáérni és nem lehet felvételeket készíteni, sem azokat nyilvánosan közzétenni beleegyezés nélkül.

Ez nem cuki! Ez bántalmazás, mivel a babák szervezetében olyan folyamatokat vált ki a szeparáció=az édesanyától való elválasztás, aminek rövid és hosszú távon is negatív hatásai vannak.

A szülés-születés utáni lelki traumák okai között szerepel az is, hogy a magyar kórházak nagy részében szülést követően az újszülöttet elválasztják az édesanyjától, aki csak bizonyos időközönként kaphatja meg a kisbabáját.

Ez a szeparáció az anya és a gyermek duális egységének megbontását eredményezi. Születéskor a szeretetért, a szerelembe esésért felelős úgynevezett centrális oxitocin hormon szintje rendkívül magas mind az anya, mind pedig az újszülött csecsemő szervezetében. Ha a gyermeket külön szobában helyezik el, így az anya és a kicsi nem lehetnek fizikai közelségben, azaz nem hallják, látják, érzik, tapintják, szagolják egymást, akkor más hormonok veszik át a szerepet, amelyek a kisbabánál erős félelem, az anyánál gyászreakció kialakulását váltják ki. Ez a „saját élet, illetve a közeli hozzátartozó életének veszélye” miatt létrejövő félelemérzés és a kontrollvesztés idézi elő azután a poszttraumás stressz tüneteit. Ilyen tünet lehet például a depresszió is, amelyet sajnos sokszor nem ismernek fel, vagy rosszul, nem a gyökereinél kezelnek.

A jó hír az, hogy ebből lehet gyógyulni.

professional-birth-photography-competition-winners-labor-2018-5ad45a8631596_700.jpg

Ezeknek az alapvető feltételeknek a megvalósulását biztosítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira épülő Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés.

Az anyává váláshoz elengedhetetlen, hogy a nő anyaként tarthassa kezében a gyermekét.

Mekkora boldogság lehetett volna, ha ezek a kisbabák az édesanyjukkal lehettek volna ... bízom benne, hogy karácsonyig sem kell várni, hogy az AnyaBaba egység az osztályon megvalósulhasson.

Keressük meg azokat a másfajta lehetőségeket, ahol a mikulásruhásos gesztus úgy valósult meg, hogy tiszteletben tartja a résztvevőket és támogatja az AnyaBaba egységet:

A Mikulás megérkezett a tatabányai PICikhez! 
Tegnap a kengurupulcsik is bevetésre kerültek a tatabányai Szent Borbála Kórház PIC osztályán!
A koraszülöttek világnapjának alkalmából, november 17-én, a Melletted a helyem Egyesület kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Családok éve program keretében 100 kengurupulóvert ajándékozott az ország koraszülött-osztályainak.
A kengurupulóvereket Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvosnak, a Melletted a helyem Egyesület elnökének, amelyeket eljuttattunk az ország koraszülött-osztályaira. A képek a szülők és az osztály dolgozói által engedélyezettek! 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és ülő emberek

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

Kapcsolódó képTexasi kórház koraszülött osztályára ellátogatott a Mikulás www.people.com

Képtalálat a következőre: „newborn santa”

Képtalálat a következőre: „newborn santa”

Képtalálat a következőre: „newborn santa”
Forrás: Mr és Mrs Santa The Denver Post

Csomóné Lindmayer Katalin
2018. december 6.

Újszülöttkori reflexek

 • Minden kisbaba arra számít, hogy az édesanyja testére érkezik megszületése után.
 • Ekkor tudja életre kelteni azokat a készségeket, amiket azért hozott magával, hogy erre a világra érkezhessen és kibontakozhasson.
 • Ebben az AnyaBaba egységben teljesednek ki az édesanya és a kisbaba élettani funkciói, amiket évmilliók óta fejlesztettek ki azért, hogy életben maradhasson az emberiség.
 • Amikor szül(et)és után ez az egység újrakapcsolódik az önálló mellretapadás által, akkor van vége a szülésnek.
 • Amikor összehasonlítjuk az újszülöttkori reflexek tudományos leírását - miszerint semmi értelmük nincs - és azt a valóságot, amikor a kisbaba ezeket az édesanyja testén feléleszti, és rögtön kiderül, hogy miért is vannak.
 • Hogy értelmük van, helyük és funkciójuk van. Nem csak valami évmilliók ezelőttről itt ragadt csökevény!
 • Engedjétek a babáknak, hogy felélesszék a bennük élő erőt, mert ezért kapták! Támogassátok az anyákat, hogy ebben támaszai tudjanak lenni a kisbabájuknak!
 • Járjatok utána, hogy mi ez, és hogy hogyan működik.

A képen a következők lehetnek: Csomóné Lindmayer Katalin, ülés és szöveg

Az élet trofikus kaszkádja - amikor minden a helyére kerül

Apaéhség

"Az apaéhséget olykor apasebnek is nevezzük. A pszichológusok alkalmazzák ezt a kifejezést, hogy rávilágítsanak a férfilélek sebzettségére, ami az apától való megfosztottságból ered – akár, mert az apa meghalt vagy elhagyta a családot, akár, mert a munkája miatt állandóan távol volt a családjától, akár mert közömbös maradt a gyerekeikkel kapcsolatos dolgok iránt. Bármi is az ok, az eredmény mély sebzettség, megfosztottság, amikor a központunkat és a határainkat rosszul érzékeljük, amikor gondolkodásunk el van vágva a testünktől és az érzelmeinktől, olyan passzivitás, mint a meggyújtatlanul hagyott tűz.
Amikor egyszer Peruban lelkigyakorlatot vezettem, az egyik nővér, aki a limai központi börtönben szolgált, egy tanulságos példát hozott. Elmondta, hogy amikor munkája első éve során közeledett az anyák napja, a börtönben a férfiak rendre anyák napi üdvözlőlapot kértek tőle. Ő csak hordta, hordta dobozszámra a lapokat, hogy a rabok elküldhessék az anyjuknak, de úgy tűnt, hogy nem tud eleget hozni. Így aztán, amikor az apák napja közeledett, elhatározta, hogy felkészül az újabb rohamra, és vett egy nagy csomag apák napi üdvözlőlapot. De a csomag – mint mondta – még mindig ott áll az irodájában. Egyetlen rab sem kért tőle apák napi lapot. Erővel sem tudta rájuk tukmálni.
Akkor jött rá – és ahogy könnyekkel a szemében elmondta a történetet, én is ráébredtem –, hogy a legtöbb férfi azért volt a börtönben, mert nem volt apja. Nem voltak árvák, csak nem volt igazi apai nevelésben részük. Soha nem érezhették magukat olyan férfi fiának, aki becsüli őket, soha nem éreztek mély és biztonságos identitást, sosem részesültek abban a lelkesítő élményben, amit egy apa mellett felnövekedve meg lehet élni. Így arra vesztegették életüket, hogy káros és kerülő utakon próbáltak férfivé válni. Bizonytalan férfiak lettek, akiknek bizonyítaniuk kell, hogy macsók, és ezt törvénytelenségek és erőszakosságok elkövetésével igyekeztek elérni." Richard Rohr A férfi útja II. 

Mindenki a helyére kerül

Napjainkban sok vita zajlik arról, hogy a férfiak elnyomják a nőket, mozgalmak indulnak útjukra, hogy felszabadítsanak minket. Ami egyrészt rendben is van, ha van elnyomás. Ha a háborút azért folytatjuk, mert még nem vettük észre, hogy vége a háborúnak, akkor szólok - vége van! Finomhangolás zajlik, egymás gyilkolása nélkül.

A nő és a férfi elsősorban ember - másfajta erővel felruházva, megáldva. Egyik sem használhatja ezt az adottságát a másik ellen. Ha így teszünk, borul az egyensúly. Én, aki győzedelmeskedem, valójában elveszítem az erőmet, bár egy ideig úgy tűnhet, erősebb vagyok.

Képtalálat a következőre: „isten alkotta a földet”

Az élet trofikus kaszkádja

 A trofikus kaszkád olyan ökológiai folyamat, amely a tápláléklánc tetején kezdődik és végighalad az aljáig.

Fordítsuk le az élet egészére és az emberbe ültetett belső kódra:
"„Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.” (Ter 1,28)

Uralkodni = jó és kegyes, bölcs, gondoskodó gazdának lenni.

Az ember, mint a tápláléklánc csúcsa - az EMBER - nő és férfi, férfi és nő EGYÜTT

Ha bármelyik princípium, minőség csorbul, borul az egész - fentről lefelé felborul minden. Ha a nő nincs a helyén = a férfi sincs a helyén. Ha a férfi nincs a helyén = a nő sincs a helyén.

Hogy hozhatjuk vissza az egyensúlyt, hogy megmentsük a bálnákat, az őserdőket, a kiscicákat, az (utca)gyerekeket, a lélekben szenvedőket, az egész földet?

A képlet nagyon egyszerű - mint a DNS lánc: az ember megbonthatalan egysége a férfi és női energiáknak. Mint ahogy az Isten saját képére és hasonlatosságára alkotta, férfinek és nőnek. Mindkettő benne lakozik, egységben.

Képtalálat a következőre: „family tree” 

Ha férfi vagy - légy férfi, felvértezve a férfiúi erőddel.

Ha nő vagy - légy nő, engedd meg, hogy nő legyél.

Ha tele vagy sebekkel, amiket az okozott, hogy édesapád vagy édesanyád nem volt, vagy nem a saját helyén volt - gyógyulj. Engedd, hogy gyógyulj, engedd, hogy a helyedre kerülj. Leteheted az ő pakkjukat, nem kell továbbcipelned azt, ami nem a tied. Engedd el, ami már nem szolgál téged, és fogadd be, ami felnöveszt. Lépj a helyedre, az erődbe, a teljességedbe!

A Feltétel nélküli Szeretet kísérjen Utadon!

Ha elakadsz, itt megtalálsz:
Csomóné Lindmayer Katalin
2018. július 29.