Kismama ... és a Nagyböjt
2016. február 10. írta: CsLKati

Kismama ... és a Nagyböjt

2023. február 22. Hamvazószerda
2023. április 7. Nagypéntek - így újra aktuális:

Lassan kibontakozik a tavasz, hosszabbak a nappalok, ragyogó napsütés ölel körül mindent, és közeledik az új élet ünnepe, a Húsvét, illetve az azt megelőző időszak, a Nagyböjt. Lássuk, mit ehet a böjti, majd a húsvéti időszak alatt egy katolikus várandós vagy egy szoptatós édesanya.

Böjti előírások

A Húsvétot megelőzi a lelki felkészülés ideje, a Nagyböjt. Sok kultúrában a várandós és szoptató anyákat kiemelték a böjti fegyelemből. Ez a kivétel létezik keresztény vallási előírásainkban is, csak sajnos kevéssé kerül szóba. Most a római katolikus szabályokat veszem, mert ezt ismerem. Örömmel osztom meg másokét is, ha elkülditek.

Még mielőtt ebbe belemélyednénk, szeretném kiásni a feledés homálya alól a böjti megtartóztatás eredetét. Ez nem egy öncélú lemondás, nem egy tisztítókúra, nem csak rólam szól és nem csak arról, hogy én erősödöm az önfegyelem által. Az eredeti elgondolás szerint, amiről lemondok, azt a rászorulókra fordítom. Ez az időszak arról is szólt, hogy a szegények, rászorulók, betegek ellátására, testi és lelki szükségleteikre több figyelmet fordítottak, több időt szenteltek jótékonyságra.

szigorú böjt (napi 3x-ori, csak egyszer lakom jól, húsmentes étkezés) betartása NEM vonatkozik sem a várandósokra, sem a szoptatókra. Számukra nem előírás Hamvazószerdán (2023. 02. 22) és Nagypénteken (2023. 04. 07.) a csak 3-szori étkezés. Ki-ki saját belátása szerint betarthatja a meggyőződésének megfelelő vallási előírásokat, de ebben az időszakban a kisbaba, az új élet és az őt szerető, tápláló édesanya előrébb való.

Összefoglalva a szabályokat:
* A 14. életévüket betöltött római katolikusok hamvazószerdán (02.22.) és nagypénteken (idén 04.07-én) nem fogyaszthatnak húst.

* A 18 és 60 év közöttiek ezen felül csak háromszor ehetnek húsmentes ételt, és csak egyszer lakhatnak jól.
* Egyébként a nagyböjti időszak minden péntekjén kerülni kell a húsféléket.
* A betegek, egészségügyi diétán lévők, a várandós és szoptatós édesanyák mentesülnek. Más módon végezhetik el a lelki hangolódást.
* Az általános böjti szabályok alól kivételt képeznek az utazók, akár hajóról vagy repülőről van szó, és velük a reptéri dolgozók is, de a nagypénteki böjt még nekik is kötelező. Ők más jámbor cselekedettel is pótolhatják a dolgot.
* A nehéz fizikai munkát végzők vagy közétkeztetésben résztvevők is kiválthatják a böjti napokat.
* Ha a nagyböjt nem kötelezően húselhagyó napjain húst eszünk, akkor jó cselekedetet vagy imát kell fölajánlanunk helyette.

Csomóné Lindmayer Katalin
(2023 Nagyböjtjén)

tepszi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr998378086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása