NEM cuki a mikulásruhás, szülő nélküli újszülött
2020. december 06. írta: CsLKati

NEM cuki a mikulásruhás, szülő nélküli újszülött

#zéró_szeparáció #zéró_tolerancia

NEM, nem cuki! Egy pillatig sem a mikulásruhába öltöztetett, szülő nélküli újszülött!

Ez szeparáció - ami az anyát és az újszülöttet szétválasztja.

Különösen ízléstelennek és visszataszítónak tartom ezt tenni 2020-ban, a covidos időszak kellős közepén, amikor édesapa nem mehet be az újszülöttjéhez, de fotózgatni, reklámozni magát és játszadozni idegeneknek azt lehet????
Úgy tűnik minden évben előre kell készülni egy ilyen poszttal - bár remélem, hogy ez lesz az utolsó!

Tilos ezt tenni!

Elhatárolódunk a szeparáció minden formájától!

A cukizások, a szivecskék, stb reakciók alátámasztják azt, hogy kollektív traumáról van szó. Ez azt jelenti, hogy ez a jelenség már annyira beivódott, hogy normálisnak tartjuk. Nem, ez nem normális.

Ebben a különösen érzékeny időszakban, amikor a kisbaba egész szervezete arra van kitalálva, hogy az anya testén és/vagy nagyon közelében legyen, amikor az anya szervezete úgy van kitalálva, hogy a kisbaba méhen kívüli életét megerősítse. 

Mivel a társadalom nagy részének születésekor ebben volt része, azt gondolja, hogy ez a normális, bármennyire is a szeparáció egy patológiás állapot. Az anyává váláshoz elengedhetetlen, hogy a nő anyaként tarthassa kezében a gyermekét.

Amit látunk egy-egy ilyen a bejegyzés alatt az gyakorlatilag ventillálás, bagatelizálás és az önigazolás, mert valójában legbelül kegyetlenül fáj, annak a hangja, hogy már annyira egyek vagyunk - én és a szeparációs trauma, hogy nem látok ki belőle, nem tudom érzékelni. Ehhez kell meggyógyulni, és lehet is.

Ha szeretnéd, hogy másképp működjön már benned, akkor keress meg. Kidolgozhatjuk a fájó sebeket.

Jogi, morális és etikai szempontból is minimum elgondolkodtató, hogy idegen emberek más gyermekét jelmezbe öltöztetik és látványosságként mutogatják. A gyerekekre is vonatkozik az adatvédelmi, valamint az egészségügyi törvény, ami kimondja, hogy a gyereknek joga van a folyamatos kapcsolattartásra a szüleivel, beleegyezés nélkül a testéhez idegeneknek nem lehet hozzáérniük, és nem lehet felvételeket készíteni, sem azokat nyilvánosan közzétenni beleegyezés nélkül.

Nem utolsó sorban: a magyarországi jogszabályok szerint ez sérti az újszülött törvénybe foglalt jogát is, de a kiskorú nem tud tiltakozni, és nincs senki, aki az ő jogait érvényesítené!

 46754926_2255512411127496_16492429603504128_n.jpg

(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.
(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

A cuki mikulásruhás újszülött osztályos kép a szeparáció - az anya és a gyermek duális egységének megbontását eredményezi. Születéskor a szeretetért, a szerelembe esésért felelős úgynevezett centrális oxitocin hormon szintje rendkívül magas mind az anya, mind pedig az újszülött csecsemő szervezetében.

Ha a gyermeket külön szobában helyezik el, így az anya és a kicsi nem lehetnek fizikai közelségben, azaz nem hallják, látják, érzik, tapintják, szagolják egymást, akkor más hormonok veszik át a szerepet, amelyek a kisbabánál erős félelem, az anyánál gyászreakció kialakulását váltják ki. Ez a „saját élet, illetve a közeli hozzátartozó életének veszélye” miatt létrejövő félelemérzés és a kontrollvesztés idézi elő azután a poszttraumás stressz tüneteit. Ilyen tünet lehet például a depresszió is, amelyet sajnos sokszor nem ismernek fel, vagy rosszul, nem a gyökereinél kezelnek.

A jó hír az, hogy ebből lehet gyógyulni.

Hogyan lehet másképp?

2018-ban kengurupulcsik is bevetésre kerültek a tatabányai Szent Borbála Kórház PIC osztályán!
A koraszülöttek világnapjának alkalmából, november 17-én, a Melletted a helyem Egyesület kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Családok éve program keretében 100 kengurupulóvert ajándékozott az ország koraszülött-osztályainak.
A kengurupulóvereket Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvosnak, a Melletted a helyem Egyesület elnökének, amelyeket eljuttattunk az ország koraszülött-osztályaira. A képek a szülők és az osztály dolgozói által engedélyezettek!
2020. december 6.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr8316320978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása