Köldökzsinór a baba nyaka körül. Mi lesz most?
2023. július 18. írta: CsLKati

Köldökzsinór a baba nyaka körül. Mi lesz most?

Mi jut eszedbe arról, hogy magzatkorban a babának a nyakára tekeredett a köldökzsinór?

Elég félelmetes, ugye?

Biztos, hogy mindenkinek felsejlik ilyenkor, hogy milyen az, amikor valakinek a nyakán van egy kötél, felugranak a képek a felkötött emberekről, az akasztásról a filmekből, stb

Nos ezek a képek azért eléggé erőteljesek, elképesztően belénk vannak ivódva!

A nagy számok törvénye alapján nagy valószínűséggel mindenkinek a családjában volt valamilyen akasztáshoz vagy fulladáshoz kapcsolódó eset, ami ilyenkor a családi generációs mintázatokat bemozgatja.

És máris ott van a fojtogató, gyomorszorító halállehelet.

DE és azonban és ámde, mielőtt még elgyászolnánk magunkat is, most...

Jön a kedvencem!

Egy kis anatómia ;)

köldökzsinór (funiculus umbilicalis) magzati mellékrész, amely a méhlepény és a magzat között teremt összeköttetést. Hossztengelye körül többszörösen csavarodik (mint a telefonzsinór), a terhesség vége felé kb. 50 cm hosszú, mutatóujj vastagságú, szürke színű, puha tapintatú.

Az 50 cm egy becsült átlag. Az átlag azt jelenti, hogy ennél lehet lényegesen rövidebb és hosszabb is. A fogantatás utáni kb 5 héttől kb 30-ig fejlődik.

A babával együtt. Folyamatosan. Fejlődik!

Ahhoz, hogy a baba nyakára, és nem ritka, hogy a testére is rákerüljön a köldökzsinór, még nagyon pici korban kellett úszkálnia, fel- és alá úgy, hogy a köldökzsinórt magára tekerte, és/vagy hurkot csinált, amin keresztül úszott.

Ez vele együtt növekedett, és gyarapodott.

Sok napon, héten, hónapon keresztül, és remekül ellátta a feladatát.

Rugalmas, elképesztően erős és szinte lehetetlen az alakja és az erekben uralkodó nyomás miatt összenyomni.

A nyakra tekeredett köldökzsinór gyakori a terhesség alatt, a 24-26. héten 12 százalék körüli előfordulási arányt regisztráltak, betöltött terminus esetén ez eléri a 37 százalékot. (Forrás: Medical News Today).

Tehát a kisbaba kellően el van látva

születés után a köldökzsinóron keresztül érkezik még a babához oxigén az édesanyán keresztül, így van ideje szépen lassan, finoman kinyitni a tüdejét, mindenféle siettetés és extrém gyorsaság nélkül.

Remekül ki vagyunk találva!

56afa2391f00007f00217107.jpeg

Tehát összefoglalom - ha a baba egészen pici kora óta rajta volt a köldökzsinór, ami vele együtt nőtt és fejlődött, akkor ez számára a világ egyik legtermészetesebb dolga. Ő nem tudja, hogy ez lehetne másképp is ;)

Ez a születések igen nagy esetében előforduló természetes jelenség.

Amikor megszületik, a felnőttek - még a nem képzettek is - finoman lefejtik, azaz kibújtatják a kisbabát a rátekeredett zsinórból. 

Ezen keresztül kapja még hosszú percekig az éltető oxigént, ezért óvjuk és vigyázunk rá, és várunk amíg magától befejezi a pulzálást, rideg lesz és megmutatja, hogy befejezte a munkáját. Ez kb 45-50 perc.

Ha megrémültél, veled is ez történt vagy a kisbabáddal, itt a helyed:

Milyen volt... szül(et)és és én/mi - saját élményű csoport, ami megváltoztatja az egész valóságodat!

Csomóné Lindmayer Katalin
2023. július 18.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr6118171913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása