Utolsó kommentek:

várom a levelet 2022.01.25. 16:25:50

@Alig Baba: @belekotty: az én esetemben is így volt,rá voltam kötve valami gépre.mikor már nagyon rossz volt a szívhang,az orvos úgy nyomta ki belőlem a gyereket.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Bambano 2022.01.25. 11:25:51

a matematikai statisztika arról is szól, hogy egyre nagyobb erőfeszítéssel egyre kisebb haladást lehet elérni.
lefordítva szülésre:
amíg boncolásból mentek szülést levezetni, addig a gyerekek nagy része meghalt.
egy relatíve kis erőfeszítéssel (Semmelweis meg a kézfertőtlenítés) sok gyereket meg tudtak menteni. Minden további előrelépés a csecsemőhalandóság csökkentésére egyre nagyobb erőfeszítést követelt és egyre kevesebbet léptek előre.

ma már elég jó az arány, és ezt úgy lehet elérni/fenntartani, továbblépni, hogy túlbiztosítunk. következmény: mindenki szüljön jól felszerelt kórházban, szakvizsgákkal telepecsételt orvosok között. mégpedig azért, hogyha mégiscsak az a kis százalék kerülne elő, hogy a szülés kockázatos, akkor minden legyen kéznél és azonnal.

azt is gondolom, hogy a gyerek érdekeivel szemben az anyai hiszti nullát ér. nincs valós ok az otthonszülésre.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

_egy_lélek_ 2022.01.25. 11:25:48

Márki-Zay Péter pont, hogy azt mondja, hogy KELL szülészet minden nagyobb városba, és nem tartja elfogadhatónak, hogy pl. Hódmezővásárhelyen vagy Makón nincs szülészet vagy baleseti. Akit érdekel, kikereshetem, hogy hol mondja ezeket, több videóban is hallottam-láttam, hogy ezt mondta.

Csak kapkodom a fejem, hogy a Fidesz pontosan az ellenkezőjét állítja róla, mint amiket mond. Amikor tőle való idézeteket is vesznek, úgy ragadják ki a kontextusból, hogy ha valaki ismerné az egész interjút/megnyilatkozást, rájönne, hogy pont az ellenkezőjét mondja. Pl. az eü. magánosítását adják a szájába, holott pontosan az ellenkezőjét akarja - aki végighallgatja, amiket mond, az tudja. Ha lenne lehetősége nyílt vitára, mindenki hallhatná.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:44

@CsLKati: a kórházban is a szülésznő vezeti le a szülést, az orvos csak bizonyos esetekben avatkozik be.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:42

@CsLKati: Kedves Kati! Nem mondtam ilyet. Szalmabáb érvelés.
Neked egy statisztikai adat, hogy egy baba meghal-e, vagy sem, nekem a gyermekem.
Nem kérdéses, hogy ha otthon szül a feleségem, míg a mentő kijön, beérünk a kórházba, ott felkészítik a műtétre, az oxigénhiány elvégezte volna a matekot helyetted: minusz egy...

De a kérdésre nem válaszoltál még mindig: biztonságos az otthon szülés? Ha a válaszod igen, akkor miért kéne mindenhova kórház?
Ne gyere azzal, hogy mert az én példám is bizonyítja, mert azzal önmagadnak mondanál ellen. Nem biztonságos!

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:35

@CsLKati: belekotty is egy ugyanilyen példát hozott fel. Tehát mégse olyan ritka esemény, hogy érdemes lenne figyelmen kivül hagyni.
Ha jólbemlékszem, valami ilyen esemény következménye volt, amikor Ágnes asszony megölte a babát. Pedig szakképzett volt, nem szülésznő, nem dúla, hanem orvos.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:28

@CsLKati: de az egész metodika hamis alapról indul. A tanulmányok miről szólnak? Olyan országokban, ahol a rendszer az otthonszülésre épül, nem nagyobb a kockázata a szülésnek. Mivel is vetjük össze? Ugyanezen országok kórházi szüléseivel?
Hiszen az alacsony kockázatúak eleve nem ott szülnek!

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:22

@CsLKati: "Márki-Zay Péter azon állításával, hogy "igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében." semmilyen módon nem tudok egyetérteni - ez hazárdírozás a legkiszolgáltatottabbak életével"

Miért, az otthon szülés nem kockázatosabb!!! Minek az orvos a közelben, ha a dúla úgyis jobban tudja?
Avagy politikai hírdetést láttunk? Ja, akkor nem szóltam.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

élhetetlen 2022.01.25. 11:25:15

@CsLKati: Alacsony kockázatú szülések esetében kórházban sincs szükség orvosra. Ezek ellátása nem az ő kompetenciája. És ha közbejön valami, mondjuk fordul a gyerek, nyakára tekeredik a köldökzsinór, és megfullad, akkor úgy járt a család. Mert a kórházban akkor is ott van az orvos, ha nincs szükség rá, de akkor is, ha van rá szükség.
„linkelve van a nemzetközi tanulmány”, mondhatnám töröld ki vele. Nem fogom végignézni, még a statisztikákat sem, hogy milyen kevés gyerek halt meg az otthonszülés miatt, mer az az akár kevés is fáj a családoknak, hát még ha meg az anya is belehal.
„Ha beavatkozásra van szükség, akkor azt megoldja. Ezt tanulta, ez a szakmája, hivatása.”. Aha, és egy dúla otthoni körülmények között császármetszést végez, mert ez a szakmája.
Márky Zaj nem normális. Nem kell vidéken szülészet, ha probléma van az otthon szülésnél, vigyék a szülő nőt úttalan utakon, télen fél méteres hóban, akár nyolcvan kilométerre. Mert ő tudja. Igaz, hogy a felesége hibájából több gyerek meghalt.
Csak azt nem tudom, hogy miért állsz ki emellett.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

élhetetlen 2022.01.25. 11:25:05

@Alig Baba: Te sem vagy jól. „De azért a szülésnél is jelen volt a bába, aki megfelelt az akkori korban a mai szülésznek,”. Hát nem, nem felelt meg egy szülésznek. Egy nyakra tekeredett köldökcsinórnál lehet, hogy kihúzta a gyereket, aki vagy megfulladt, és a bába közölte, hogy halva született, vagy egy életre agykárosodott a gyerek az oxigén hiány miatt. Le kéne már állni ezzel a szemlélettel, hogy ha nem sikerült, nem baj, lesz másik, vagy ha az anya is meghal, hát újra nősülünk, úgy lesz másik.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

gigabursch 2022.01.25. 11:25:00

Alapesetben nem kell.
De néha a gyermek és az anya élete múlhat a jelenlétén.
Viszont van olyan orvos, aki a puszta jelenlétével is csak árt.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

gigabursch 2022.01.25. 11:24:53

@CsLKati:
Hányszor szültél?
S hány szülésnél voltál ott?

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

para_noir 2022.01.25. 11:24:50

Lehet nyomatni ezeket a szólamokat, de az a helyzet, hogy az én gyönyörű gyermekem ma nem élne, ma nem lennék apa, ha nincs jelen orvos, teljesen sima szülésnek indult, semmilyen komplikáció nem volt prognosztizálva, aztán a kitolási szakasznál kiderült, hogy valami nem stimmel, a gyerek nem jött, a szívverése gyengült, sürgősségi császár lett belőle, a köldökzsinór kétszeresen volt a nyakára tekeredve. Ha nincs ott orvos, aki három percen belül már vág, akkor ma nincs gyerekem. Úgyhogy részemről az összes holisztikus, ezoterikus, ősanyás, földanyácskás akárki akármit mondhat, kell. Az persze nem érdekel, hogy más mit csinál a saját gyerekével, teszek rá magasról, de az orvos elleni propagandát utálom.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Medgar 2022.01.25. 11:24:33

@CsLKati: Az otthon szüléshez sosem kellett orvos. Az orvos csak az élveszületés esélyét növeli radikálisan...

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Dunai3 2022.01.25. 11:24:18

Evezredekig szültek a nők otthon.
Meg lehet nézni a halandosagot.
A mai társadalomban max. 1-2 gyerek fér bele az egyéb elvárások mellett, és ennek az 1-2 gyereknek tökéletesnek kell lennie, nincs második esély. A tökéletes szülés emellett másodlagos, és egyre inkább üzlet, amit bábák meg pszichológusok reklamoznak.
Én személy szerint az ambuláns szülés elterjedését támogatom.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 18:29:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: Szülészetről van szó, a kérdés arra vonatkozik, hogy kell-e a szüléshez orvos.
Nem, a természetes, egészséges, beavatkozás mentes szülés sikerét nem az orvos határozza meg.
Nem kanadai a kutatás, hanem 30 éve zajlik a világ minden táján.
Hollandiában sem áll mentő az otthonszülésnél a ház előtt.

A baba a kórházban is be tud szorulni a szülőcsatornába, de újra nem ez a kérdés.
A szülés várható lefolyása nem egy óra.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 18:26:03

@CsLKati: oké, majd elolvasom mindet. De az ugye megvan, hogy nem biztos, hogy a kanadai állapotok mindenhol érvényesek? Mondjuk Hollandiában az otthonszülés esetében van egy elérhető mentő.
Talán egy példával hadd illusztráljam, miért vagyok szkeptikus. Alacsony kockázatú szülés. A várható lefolyás ideje egy óra. A baba beszorult a szülőcsatornába, oxigénhiány lépett fel. Ha kórházba viszik, a baba meghal, vagy agysérült. Kórházban ment a műtőbe.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 18:25:57

@CsLKati: de még mindig nem válaszoltál a kérdésre: otthonszülés oké, de a kórházakat ne központosítsuk. Mert? Hisz nincs extra kockázata az otthon szülésnek a kanadaiak szerint?

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

Nancsibacsi 2022.01.24. 18:25:50

Mondjuk ha a felesége nem ebből akart volna businesst csinálni valószínűleg pont lesz.rná az otthonszülést a marquis.

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?

TurboFarkas 2022.01.24. 18:25:42

Agysebész lett mindenki?

Bejegyzés: Kell a szüléshez orvos?
süti beállítások módosítása