Akkor most hagyjuk vagy ne hagyjuk sírni a babát? Sír a baba II.

Evolúciósan, a dzsungel közepén egy emberanya nem engedhette meg magának az a luxust, hogy a babája sírjon, így hordozta függőlegesen, magán altatta hosszában felhúzott lábakkal és igény szerint szoptatta. Mert a baba így igényelte, ezt jelezte és anya reagált erre. A rendszer így van kitalálva.

Ebben a pózban a baba hasa hozzáér anyáéhoz (apáéhoz), közben masszírozódik, melegen van tartva anya hasától, mintegy borogatásként, ami csökkenti az esetleges feszüléseket. A függőleges helyzet miatt a gázok megfelelően tudnak keringeni és alul (szellentés) vagy felül (büfögés formájában) távozni. Ha a baba így van anyán, anya bárhogy mozoghat, járkálhat, ülhet, fekhet, a babának jó és kellemes lesz.

Az édesanya melle megfelelő magasságban van, korlátozás nélkül hozzáférhető, így a baba bármikor önállóan önkiszolgálhatja magát annyiszor, ahányszor igénye vagy szüksége megkívánja. Ez a legjobb póz arra, hogy a baba rátapadjon a mellre és legideálisabb a szopáshoz.

A kisbaba emésztőrendszere készül a méhen kívüli életre. Ehhez idő kell és türelem.

Az időre etetett tápszeres babák is hasfájósak, de őket nehezebb lenyugtatni, viszont hamarabb tanulják meg nem kifejezni az igényeiket, mert játszócumival le van csökkentve bennük ez a készség.

Szoptatási gondod van? www.ibclc.hu/tanacsado

Az IBCLC laktációs szaktanácsadó egy nemzetközi felsőfokú képesítés, amit ötévente meg kell újítani vizsgával. A legfrissebb nemzetközi kutatásokra és gyakorlatra épülő rendszer. Az AnyaBaba-párost egységként szemléli és személyre szabott tanácsot ad. 

 Akkor most hagyjuk vagy ne hagyjuk sírni a babát? Sír a baba I.

Hasfájás ellen anyatejen keresztül: AXXA SOPlus olvass tovább >>>

Csomóné Lindmayer Katalin 2015. február 15.