Szoptatás és a fogászati kezelések
2015. december 03. írta: CsLKati

Szoptatás és a fogászati kezelések

Neked is fáj vagy kezelni kell a fogaidat és közben szoptatnál? Mindenki mást mond. Tanácsok röpködnek, csak a fejedet bírd kapkodni.

Nézzük, mit mond erről egy szoptatás támogatásban jártas, gyakorló édesanya és most másik minőségében jelen lévő, gyakorló szakember, fogorvos:

Egy ultraszónikus fogkefe a család egészségéért - KATT IDE!

Dr. Zeller Zsófia fogszakorvos:
A munkám során nap mint nap tapasztalom, milyen sok kérdés aggasztja az anyukákat a szoptatás alatti fogászati beavatkozásokkal kapcsolatban.

  • Kaphatok érzéstelenítőt szoptatás alatt? Ki kell fejnem a tejem, és kiönteni, ha szoptatok?

A fogászati érzéstelenítők helyi hatásúak. Az érszűkítő tartalmuk meggátolja, hogy egyszerre nagyobb mennyiségben kerüljenek a véráramba, onnan pedig az anyatejbe. A véráramba került hatóanyagot a máj azonnal elkezdi lebontani, és a vese kiválasztani. Tehát az anyatejbe egyszerre még kevesebb hatóanyag nagyon nagyon kis része kerülHET, ami gyakorlatilag kimutathatatlan mennyiségben. Ez a baba számára semmilyen káros mellékhatással nem bír. Az egyes érzéstelenítők között az anyatejbe jutás szempontjából érdemi különbség nincs, bármelyik után nyugodtan szoptathatsz, nem kell sem fejni, sem kivárni.

  • Készülhet-e röntgenfelvétel szoptató anyáról?

A röntgensugárzás nem okoz semmilyen változást az anyatejben, a besugárzott dózist szoptatással átadni nem lehet. A fogászati röntgen során kapott sugárterhelés töredéke egy repülőút, vagy magashegyi kirándulás során szerzett természetes háttérsugárzásnak. Tehát röntgenfelvétel után biztonságos a szoptatás.

  • Kell szüneteltetnem a szoptatást, ha fájdalomcsillapítót, antibiotikumot írt fel az orvos?

A fogászati és minden más fájdalom gyötrelmes dolog. Minden orvos első és legfontosabb feladata a fájdalom csillapítása. Természetesen nagyon könnyű azt javasolni, hogy a szoptató édesanya függessze fel a szoptatást, amíg gyógyszert szed, de betartani már koránt sem ilyen egyszerű. A doktor könnyen és biztonságosan ellenőrizheti hatóanyagok összeegyeztethetőségét a szoptatással pl. az e-lactancia.org adatbázisban vagy szakmai segítséget kérhet laktációs szaktanácsadóktól. Általánosságban kijelenthető, hogy jóval több gyógyszer mellett lehet szoptatni, mint ami valóban veszélyes a babára nézve.

Olvasd el ezt is: Gyorsabban lyukadnak ki a babám fogai, ha cicin alszik el?

Egy ultraszónikus fogkefe a család egészségéért - KATT IDE!

pain-medication-breastfeeding.jpg

Kép forrása: http://cdn.bellybelly.com.au/ 

Összeállította: Csomóné Lindmayer Katalin
2015. december 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr377875340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása