Szülészeti gél
2016. január 13. írta: CsLKati

Szülészeti gél

A modern tudomány feltalált egy újabb remekművet, amit az anyákra építve igyekeznek a piacon értékesíteni. Félelmekre és a gondoskodásra telepítve a marketinget.

Nézzünk rá közelebbről:

"szülést segítő gélt speciálisan a hüvelyi szülés megkönnyítésére fejlesztették ki"

"... használatával egy olyan film réteg (bocs, egybeírandó) képződik a hüvely falán, amely elősegíti, hogy a baba könnyebben jusson át a szülőcsatornán." (a cég leírásából)

A kedvencem következik :) Nézzük hát a tényeket:

1. egy kis anatómia:

babahasban08.jpghüvely - Az emberi hüvely egy rugalmas izomcsatorna, mely a méhnyakat köti össze a vulvával.[1] Bár az anatómiában nagy az eltérés, a nyugalmi állapotban lévő hüvely hossza nagyjából 6–7,5 cm a külső falnál (elől) és 9 cm a hátsó fal mentén.[2] Nemi izgatás során mind a széltében, mind hosszában kitágul.[3] Elaszticitása lehetővé teszi, hogy nemi közösülés valamint a magzat szülése alkalmával kitáguljon.[4] A hüvely köti össze a felszíni vulvát a méhnél lévő méhnyakkal. (wikipédia)

szülőcsatorna - jelen esetben valószínűleg a hüvelyt értik szülőcsatornán. Egyéb esetekben beletartozik a medencekimenet, a méhszáj, a hüvely és a gát. 

2. egy kis élettan:

A leghosszabb időt a méhszáj tágulása veszi el, majd a csontos medencén a baba áthaladása, ahol az - ugyan akkor még rugalmas - koponyacsontoknak formálódniuk kell, a baba elvégzi a forgásait és a női medence ill, farokcsont megmozdul pont annyit, hogy a baba kényelmesen ki tudjon férni - ehhez az kell, hogy a szülő nő saját maga választhassa meg a testhelyzetét.

... és ha mindezeken a baba túljutott (csontok, szövetek), akkor érkezik a hüvelybe, ahonnan már gyakorlatilag magától kicsusszan.

3. egy kis józan ész:

Jó esetben, itt már több akadállyal a baba nem találkozik, hanem az anyai jó baktériumok lepik el az ő testét és megkezdik kolóniáik kialakítását, hogy a babát megvédjék a méhen kívüli élet viszontagságaitól. Majd a baba levegőt vesz, illatolja édesanyját, hogy előtejhez juthasson és láthassa édesanyja arcát, szemét, hallhassa hangját.

Ezen az úton - a hüvelyen - már magától, a méh erejéből is átcsusszan. A gátat nem védi a készítmény, mert azt máshogyan kell. Nem a géltől nem fog repedni, ha rákönyökölnek az anya hasára (Kristeller műfogás, amit az Egészségügyi Világszervezet a kérdéses eljárások közé sorolt, ezért nagy körültekintéssel szabad csak alkalmazni.

Amit sokkal kritikusabbnak tartok, hogy a baba áthalad ezen a mesterséges anyagon, és orra-szája, szeme tele lesz vele. Ha a kisbaba érzékszerveit egy idegen, mesterséges anyag lepi el, akkor nehezített lesz az adaptálódása, orra, szája, szeme teli lesz ezzel az anyaggal. Ha az ideális bőrkontaktus megvalósul, nem lesz képes rendesen érzékelni az édesanyját - sem szaglással, sem ízleléssel, sem vizuálisan. Gondolom a fülébe is jut, tehát még a hangja is torzultan fog érkezni.

Valami pozitívum mellette?

A hüvely teljes mértékben alkalmas a kisbaba átengedésére és a magzatmáz kellően csúszós, sokkal jobban mint bármilyen zselé.

Nem semleges, hanem nehezítő körülmény az ilyen anyag.

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. január 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr518269898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása