Szoptatás és ... a hőség. És mi van a többiekkel?
2016. július 13. írta: CsLKati

Szoptatás és ... a hőség. És mi van a többiekkel?

Hőségriadó van, az utcákat hűtik, vizeket osztogatnak és erős fizikai munkától óvnak minket. Ez a forróság és szél nagyjából erre jó:

ruhaszaritas.jpg

Mit tegyünk a pici babákkal? 

Kizárólag szoptatott baba esetén:

Vízre sem!

Az első hat hónapban, vagy ameddig kizárólag anyatejet kap a baba, és igény szerint - tehát korlátozás nélkül, akárhányszor akármennyi ideig mellre kerülhet a baba és így életkorának, igényeinek megfelelő mennyiségű anyatejhez juthat szoptatáson keresztül, semmilyen pótlásra nincs szüksége!
Szüksége van viszont arra a biztonságra, amit édesanyja nyújthat, a bőrére és jelenlétére. Lehet a baba testét finom, nedves kendőcskével törölgetni. A jéghideget hagyjuk meg a felnőtteknek, akik ennek felelősségét vállalják.
Az anyatej a folyadékon kívül ásványi anyagokat, sókat, cukrot is tartalmaz, ami a babára személyre szabottan képes biztosítani a hidratálását. Ha a baba már kóstolgat, eszeget mást is - érdemes őt időnként felforralt és szobahőmérsékletre lehűtött vízzel kínálgatni. Ha közben/mellette lehetősége van mellre kerülni korlátozás nélkül, akkor ez az anyatej elég lehet neki.
Ilyen melegben az anyatej összetétele változik, hígabb lesz, hogy képes legyen a baba hidratálását ellátni.
Mivel a baba szomjasabb mint máskor, többször mellre kéredzkedhet, hogy igyon - sokszor kevesebbet. Van, olyan baba, aki viszont sokat és utána inkább alszik és ha hűvösebb lesz, akkor ébren van, pl. éjszaka.
Ezért a mérés semmilyen információval nem szolgál. Ha mindenképpen szeretnéd mérni a babádat, akkor hetente egyszer figyeld meg a gyarapodását.
Tápszeres, vagy korlátozottan szoptatott
Ha a baba tápszeres, vagy korlátozva van a szoptatása - akár időben, akár mennyiségben, akár gyakoriságban, akkor, de csakis ilyenkor lehet a vízre gondolni. Lehetőleg felforralt és szobahőmérsékletre lehűtött vizet vagy babavizet. Soha ne nagyon hideget.
Minden esetben érdemes a lehető leginkább a kisbaba természetes igényeihez leginkább alkalmazkodó testhelyzetet, táplálási módot, alapanyagokat átadni neki. A testközelségre ilyen esetben is szüksége van.
Ami bemegy, annak ki is kell jönnie!
Ez részben igaz, a legtöbb esetben így van. Viszont ahogy a felnőttek, a babák is izzadnak. A pisis és kakis pelenkák azért így is információval szolgálnak. Támaszkodjunk a józan észre, és figyeljük a baba egészét - hogy viselkedik, mennyire fáradékony, mennyit ürít. Ha azt látjuk, hogy nagy eltérések vannak, érdemes segítséget kérni. 
De mindig felébred, nem alszik éjszaka!
A felnőttek nagy része sem bírja ezt a hőséget, hiába hűtik a szobát. Mindannyiunk számára embert próbáló időszak. Lesz másképp is, lesz jobb is. Megéri azt a néhány napot rááldozni.
"Anya aludjon, amikor a baba alszik és vasaljon, amikor a baba vasal. "(Vekerdy után szabadon)
Pihenjetek, és ha valaki segíteni akar, akkor téged kényeztessen ;)
download-70sm.png
501486283.jpgbeach.jpgaugust-2013-0172.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr437638222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása