Egyre többet tudunk az anyatej összetételéről. Az anyatej egyik szuperképessége, hogy a körülményeknek megfelelően változik, például egy koraszülött baba édesanyja által termelt tejnek magasabb a fehérjetartalma és bizonyos makrotápanyagok mennyisége jobban kielégíti a korababa speciális igényeit, akinél kiemelten fontos, hogy a tápláléka ne jelentsen fokozott stresszt a még nem teljesen fejlett emésztőrendszernek, különösen a vesének.
Az anyatej legalább háromnegyed részben víz, ami biztosítja a kisbaba folyamatos hidratálását, emellett tartalmazza a fejlődéshez szükségeses esszenciális aminosavakat, könnyen felszívódó szénhidrátokat és az emésztésüket segítő enzimeket is. Az anyatej energiatartalmának körülbelül a fele származik zsírokból, amelyek nélkülözhetetlenek az agy, a retina és sok egyéb szövet fejlődéséhez. Ezeken kívül még számtalan olyan összetevője van az anyatejnek, melyek nagyon-nagyon kis mennyiségben vannak jelen, többek között vitaminok, ásványi anyagok, és sokféle bioaktív faktor, amelyek szükségesek az immunrendszer megerősödéséhez, védelmet nyújtanak fertőzések és egyes felnőttkori krónikus betegségek kialakulása ellen, és nagyon sok egyéb módon hozzájárulnak a baba optimális fejlődéséhez és növekedéséhez. Ezek az összetevők nem csak külön-külön fontosak, hanem a közöttük fennálló kapcsolatrendszer miatt, ugyanis az összetevők sokszor segítik, támogatják valamelyik másik összetevő felszívódását, hasznosulását.
A táplálás mellett a szoptatás többféle pszichés és mentálhigiénés előnnyel jár a baba-mama páros mindkét tagjának, valamint számos egészségügyi előnyt jelent az anya számára is, például csökkenti az emlő-, petefészek- és méhtestrák kialakulásának és a csontritkulásnak a kockázatát is.
#szoptatás #legjobbéletkezdet #jóababának #jóazanyának
Forrás: Független Bábák Szövetsége
Csomóné Lindmayer Katalin
2020. április 24.