Ki hordozza az újszülöttet?
2015. július 12. írta: CsLKati

Ki hordozza az újszülöttet?

Ezt az üzenetet kaptam:

"Magyarországon mikor lesz ilyen?????? "St. Gallenben a megyei kórházban, ma voltunk megnézni a kórházat, megmutatták a gyermekágyas osztályt, szülőszobát stb. Ahogy sétálunk a folyosón, szembejön egy csecsemős nővér, rajta szövött kendőben egy újszülött. Nézünk döbbenten a többi várandós anyukával, kérdezzük, hogy hát ez? Erre mosolyogva mondta a nővér, hogy ha anyuka pihenni szeretne és a baba épp nem alszik, nyugtalan, akkor a nővérek magukra kötik a babákat, mert ezt nagyon szeretik, jókat alszanak benne és közben ők is tudnak jönni-menni, a dolgukat végezni - így az anya is nyugodt lehet, hogy jó helyen van a pici és pihenhet egy kicsit."

14588005-novorozene-dit_-spi-v-_atku_-v-objeti-sve-matky_-nejlep_i-hlubok_-spanek.jpg

Egyetlen válaszom van rá:

"Remélem, Magyarországon ilyen soha nem lesz. Egy újszülöttnek az édesanyján van helye. Számomra nagyon félelmetes az, hogy idegen ember hordja a testén az újszülöttet.
Ez egy hihetetlen szenzitív időszak mind anya, mind újszülött számára, a bon
ding, az imprinting szempontjából minden, de minden úgy van kitalálva, hogy ez a két ember egymásra hangolódjon, egymásba szeressen és egymásra hagyatkozzon. Ez az évmilliók óta működő rendszer, ami az emberiség túlélését biztosította. Nincs 21. századi kód. Ebben sincs.

A traumatizált anya, ha nem képes az újszülöttjét valamiért magához ölelni, akkor az anyát kell megtámogatni és segíteni, hogy képes legyen erre. Mentálhigiénés gondozással, testi érintéssel, szavakkal - hosszadalmas is lehet ez a folyamat, de ő a gyermeke elsődleges ellátója és gondozója. Hihetetlen lelki károkat okozhat az, hogy egy anya meglátja az újszülöttjét egy idegen nő testére kötve. Számára ez azt az üzenetet hordozza, hogy ő nem kompetens személy a gyermeke gondozásában, anyaságában nem megfelelően működik, az intézmény jobban tudja, hogy mit kell tennie a gyerekével, ezért majd ők megoldják helyette azok, akik a kisbabáját ellopták. Az újszülöttnek félelmetes, hogy nincs vele az édesanyja, édesapja, miközben azt is érzi, hogy idegenek érnek hozzá és a szülője nem képes őt megvédeni ettől.

Hormonális és élettani folyamatokat indít el a testközelség - az illat (különösen az újszülötti, természetes oxitocinnal telített), a tapintás, a hangok - mind mind arra ösztönöznek, hogy gondoskodást indítsanak el. Nagyon megnehezítjük a szeparációs traumával terhelt személyzet amúgy is érzékeny lelkivilágát azzal, hogy ezt az ő saját szeparációs traumáját elkezdjük egy idegen újszülött testközelségével felébresztgetni, majd újra elszakítjuk tőle, és nap mint nap át kell élnie ezt.

Gyermekágyas osztályon pedig egyedüli megoldásként kizárólag az édesanya, szülő melletti elhelyezés lehet a lehetőség. Újszülött osztályra, mint ellátó egységre egyáltalán nincs szükség. A szakemberek pedig képesek támogatni az édesanyát anyai kompetenciáiban.

hordozc3a1s.jpgKép: Mariana Kalacheva

Közben pedig az anyákat kell erősíteni, hogy ők az elsődleges, kompetens gondozói a kisbabának és képesek arra, hogy ellássák őt

https://www.youtube.com/watch?v=5yF7A0xp3AM

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr457550474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása