Segítség! Kevés a tejem, elapadt, egész nap cicin lóg a baba ....
2015. október 29. írta: CsLKati

Segítség! Kevés a tejem, elapadt, egész nap cicin lóg a baba ....

Ismerős a gondolat?

Már dél van, de még hálóingben botorkálsz, és még a reggelid is arra vár, hogy elkészüljön, nemhogy megetted volna.

Teljesen átlagos, normális nap egy szoptató anya életében, főleg az első időkben.

Ismerős a helyzet?

EZ A NORMÁLIS!

Felejtsd el a tökéletesre sminkelt, kisimult arcú és frissen fésült címlapsztárokat vagy a békésen szendergő kisded képeket.

hortense-breast-feeding-paul.jpg

A kisbabádnak RÁD VAN SZÜKSÉGE. Téged szeretne megkapni a nap 24 órájában, ahogy ez járt neki születése előtt is. A mostani rendszer idegen, félelmetes, ismeretlen és szokatlan. Az egyedüli biztos pont te vagy neki. Nélküled el sem tudja képzelni az életet, ahogy méhen belül sem volt ez másképp.

Időnként úgy tűnhet, hogy beállt egyfajta rendszer, de ez csak arra jó, hogy egyet szusszanj, és már jön az újabb felépítése. Szóval, szokd meg, hogy az a rendszer, hogy nincs rendszer.

A babának úgy tudod megadni azt a biztonságot, amivel az átmenethez a méhen belüliből a méhen kívülibe át tud állni, hogy mellre teszed, bőrödhöz tapasztod a bőrét. Az elején nagyjából ennyi. Később már izgalmas lesz kitalálni, hogy mi más lehet, ami éppen izgatja.

Vannak időszakok, amikor úgy tűnik, hogy éppen fogy a tejed. De nézzük meg, hogy mi is történik valójában.
Biztos hallottál már arról, hogy vannak valamilyen titokzatos időszakok, amiket fejlődési vagy növekedési ugrásnak hívnak. Én jobban szeretem a fejlődésit.

A fejlődési ugrás azt jelenti, hogy a baba valami olyasmit csinál, tanul, készül valamire, amit eddig nem csinált és ezért újabb anyához bújásra és több kalóriára van szüksége. Pl. elkezdi használni a testét, végtagjait, mocorognak a fogai, megfordul, elkezd kúszni, mászni, betegség kerülgeti és pont a sok szoptatás védi meg, iszonyú agymunkát kell végeznie, hogy a következő izomcsoportját hogy használja, miután mi következik, hogy is működik a világ, a szervezete átáll méhen belüliből méhen kívüli életre, stb, stb, stb. 

Vannak életszakaszok, amikor ez látványosabb, mert pl. látványosan elkezdte használni a kezeit és az izmait, elkezdett forogni, járni, így több energiát kíván.

Ez olyan, mintha mi a kényelmes irodai széket egyik napról a másikra leváltanánk egy tátrai biciklitúrára. Tuti, hogy a reggeli üres tea és féladag diétás ebéd nem lenne elég feltekerni. Nem lettél beteg, csak nagyobb igénybevételre kapcsoltál.

Időre szoptatott babáknál ez külön frusztrációt jelent, mert a baba úgy érzékeli, hogy nincs miből feltankolnia.

Egy igény szerint szoptatott baba anyukája is érzékelheti azt, hogy most többet van mellen a baba, de számára ez kevésbé okoz frusztrációt, mert már ott tart, hogy nem számolgat, hanem adja a testét.

Neki is ugyanannyira terhes, megerőltető, fárasztó, de ő fel van vértezve azzal a tapasztalattal, hogy a babájával együtt közösen képesek megoldani ezt a helyzetet, és elég ő neki.

Egy anyának, aki számára ez a tapasztalás újdonság, segítség lehet azt mondani, hogy fejlődési ugrás van, ez egyfajta biztonságot jelenthet neki, hogy vége lesz nemsokára és mivel szüksége van kontrollra, ez egy kapaszkodó neki.

Ha azt mondod, telihold van, az is ugyanennyire megnyugtató, vagy hogy fúj a szél, vagy épp napéjegyenlőség van.

Vagy hőség >>>

Csomóné Lindmayer Katalin
2015

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr807869992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása