Siófoki szülészet - szabad szülészorvos/-nő választás?
2015. november 18. írta: CsLKati

Siófoki szülészet - szabad szülészorvos/-nő választás?

A harmadik megkeresést kapom, hogy a Siófokon kialakult helyzet miatt segítséget nyújtsak azoknak az anyáknak, akik a januárban megváltoztatni tervezett rendszert igyekeznek visszaállítani.
A tervek szerint megszűnik az önálló, szabad orvos és szülésznő választás joga, és a szülőnő azt kapja, amit az éppen a műszakban lévők nyújtanak.
A jelenlegi, borítékolós “szabad” orvosválasztásos rendszer korrupció. A szülőnő és családja igyekszik megvásárolni azt, hogy jó legyen nekik. Nagyon leegyszerűsítve védelmi pénzt fizetnek annak reményében, hogy a borítékot kapó megvédi őket a rendszer darálójától.
A boríték nem véd meg semmitől. Azt a hamis látszatot kelti, hogy pénzért megvédethetem magam. Eddig sem működött, ezért sem látom értelmét, ugyanezt a rendszert visszavezetni.
A valóság úgy néz ki, hogy egy egészséges anya, prenatális gyermekével a méhében bemegy a szülészetre és a bennük zajló természetes folyamat következtében életet ad gyermekének. Minden beavatkozás ezt az egységet és az egészségüket veszélyezteti. Minden fölösleges, rutinszerűen végzett tevékenység kárt okoz a folyamatban.
Ha valaki külön fel van kérve arra, hogy tevékenykedjen, fokozottan árt. Akaratlanul, hiszen azt igyekszik megtenni a legjobb tudása, gyakorlata és tapasztalata alapján, amire felkérték. Hasonlattal élve: ha felkérek egy szobafestőt, nem teheti meg, hogy bejön a szobába, és csak ott ül és nézi, hogy mi történik. Neki tennie kell valamit, hiszen ezért fizetik.
A szülés egy különleges helyzet. Ott az a normális, ha nem csinálunk semmit, csak megbízunk a szülőnőben zajló folyamatokban, rábízzuk erre őt és a gyermekét. Jelen vagyunk, elérhető távolságban, közelségben és semmit sem csinálunk. Megteremtjük a biztonságot és folyamatosan tudtára adjuk, hogy megbízunk bennük.
Ez rengeteg időt igényel bizonyos esetekben. Ha azért fizetünk valakit, hogy tevékenykedjen, akaratlanul is tevékenykedni fog. A rendszer nem teszi lehetővé, hogy várakozzon és ne tegyen látszólag semmit.
A szakértelem azért kell, hogy észrevegyük mi a természetes, egészséges folyamat. Ha eltérést észlelünk, az egészséghez lehető legközelebbi állapotot tudjunk létrehozni az egészség lehető legkisebb megsértésével.
A természetes, egészséges szülés kísérésére, a patológia felismerésére és delegálására a szülésznők kapnak képzést; a patológia elhárítására és megoldására pedig a szakorvosok kaptak szakképzést.
A jelenlegi rendszerben nagyon sokszor végeznek szakápolói és ápolói feladatot szakorvosok, segédápolói és takarítói feladatot szülésznők. Ez senkinek sem jó, senki sincs a helyén, senki sem a szakmájának megfelelő munkát látja el. Nem marad kellő idő a kellő szakmai munka elvégzésére.
Az anyák megfelelő támogatás mellett képesek a bennük zajló folyamatokat kibontakoztatni, gyermeküket világra hozni, testükön hordozni és testükből táplálni.
A szabad szülészorvos választás visszavezetése helyett javaslom az AnyaBaba szülészeti minőségbiztosítási rendszert bevezetni, ehhez továbbképzést, műhelymunkát kérni, szervezni. Olyan teammunkát létrehozni, ami képes mindenkit a helyén, a szakmájában kiteljesedve működtetni, az AnyaBaba egységet a végsőkig egységként kezelni és támogatni a várandósság, szülés és kisgyermekkor teljes ideje alatt.
Ebben a munkában szívesen rendelkezésre állok ismert elérhetőségeim bármelyikén.
Budapest, 2015. november 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr888089280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása