A gyerekkori molesztálás, bántalmazás és a hogyan tovább ...
2017. október 01. írta: CsLKati

A gyerekkori molesztálás, bántalmazás és a hogyan tovább ...

Az áldozat SOHA, egyetlen esetben sem hibás. Soha nem hibás.

stop-child-abuse-stop-child-abuse-30729617-374-500.jpg

A legtöbb molesztálást családtagok vagy közeli hozzátartozók, ismerősök követik el.

Nagyon fontos a feldolgozás. Ennek az első lépése a felismerés, megnevezés. Tudnod kell azt is, hogy az áldozat SOHA, egyetlen esetben sem hibás. Soha nem hibás. Főleg nem egy gyerek.

Ha valaki egyetlen egyszer is ilyet mond, akkor azt az embert kerüld el! Ő nem lesz alkalmas arra, hogy átsegítsen téged a fájdalmaidon, és végigkísérjen a feldolgozás folyamatán.

Sokszor a családtagoknak is segítségre van szükségük, ha megosztod velük ezt a történést. Sokszor nem hiszik el, téged okolnak és arról mesélnek, hogy a bántalmazó milyen jó ember, és ezért nem hiszik el, amit mondasz. Nem bántani akarnak, csak sokkolja őket, leginkább saját magukat próbálják megóvni valahogy. Ez az első reakció.

Ha viszont már elmondod, kiderülhet, hogy más áldozatok is voltak, és ez segíthet neked is, nekik is közösen fellépni, megoldást találni. Sokszor ezt csak úgy lehet elmondani a családtagoknak, ha valaki más segítő is jelen van.

Miért nem szólt hamarabb?

A gyerekek nincsenek felkészülve az ilyen helyzetekre, a gyerek nem tudja, hogy mi történik vele, ennyi idősen nem tud nemet mondani, és azt sem tudja, hogy ami történik az normális vagy sem. A molesztálás nem lesz kevesebb vagy több attól, ha tizenévesek csinálják egykorúakkal vagy fiatalabbakkal, vagy ha felnőtt férfiak vagy nők kisgyerekekkel. 

A gyerekek nem tudják, hogy ami történik velük, az ártalmas. Sokszor azt is érezhetik, hogy ez abban a helyzetben a megfelelő viselkedés - ő már elég nagy, hogy ez vele is megtörténjen. Hogy a nagyok, a felnőttek világában ez természetes.

Terápiás munka során sokszor felnőttként azt meséli el, hogy bűntudata van, neheztel saját magára azért, mert gyerekként azt gondolta, hogy ami történik vele, az így helyén való és azért nem szólt senkinek, mert nem tudta, hogy ami történik vele, az nincs rendben.

A jelenlegi törvényi szabályozás az áldozatot védi, léteznek már áldozat segítő központok - onnan is lehet segítséget kérni. A törvény tiltja az áldozathibáztatást, és az abúzus soha nem évül el.

Feljelentést a Rendőrségen lehet tenni.
Állami áldozatsegítő központ Ingyenesen hívható telefonszáma: + 36 80 225-225
E-mail: aldozatsegitokozpontbudapest@im.gov.hu 

Hogyan védjem meg a gyerekeimet?

Kislányokat, kisfiúkat egyaránt - Te ismered a Fehérnemű szabályt?

A gyerekednek már megtanítottad? Az Európai Tanács kidolgozta a Fehérnemű szabályt.

1. A tested csakis a tiéd.
2. Van jó érintés és van rossz érintés.
3. Jó titok és rossz titok.
4. A megelőzés és a védelem a felnőtt felelőssége. 

A gyerekek nem tudják megállítani a gyermekmolesztálást.
A felnőttek
képesek rá ...

child-abuse_1.jpg

Csomóné Lindmayer Katalin
naturnatal@gmail.com
2017. október 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr4112916439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása