Szülészet és koronavírus - EMMI válasz
2020. április 20. írta: CsLKati

Szülészet és koronavírus - EMMI válasz

Kérdéseimre megérkezett a válasz Prof. Dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős sm_logo.pngállamtitkár asszonytól. Ezekben szó van a Semmelweis Mozgalomhoz többszörösen beérkező visszaélésekről a szülészeteken.

Eközben nagy tisztelettel és köszönettel tartozom azoknak a szakembereknek, akik ezekben az embert, idegeket próbáló időkben is helyt állnak és továbbra is az édesanyák, a kisbabák és a családok egységét szem előtt tartva végzik a szülészeti ellátást.

1. A szülő nőhöz nem engednek be kísérőt - az egészségügyi törvény van továbbra is érvényben, így az édesanya az általa megnevezett nagykorú személyt kísérőként maga mellett tudhatja a megfelelő óvintézkedések megtétele mellett - ha erre az adott intézményben felkérik - kézfertőtlenítés, védőruha
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény ITT >>>>

2. Megnövekedett az előre megbeszélt, indokolatlan császármetszések száma a járványügyi helyzetre hivatkozva - idő előtt időpontra hívják be az édesanyákat, hogy elvégezzék az operációt, nem várva meg a kiírt terminust, illetve egyéb fennálló eltérés vagy vészhelyzet nélkül. A császármetszések esetében továbbra is az intézményi eljárásrend az irányadó, azzal a kitétellel, hogy jelenleg a műtőben külsős személy nem tartózkodhat.

3. Az intézeten kívüli kívüli szülések esetében két szakképzett személy részvételével továbbra is az ezt szabályozó, Az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011.(III. 21.) kormányrendelet az irányadó, ettől eltérés nincs. Tehát, nem indokolt az otthonszülésről bármilyen módon lemondani. KORMÁNYRENDELET ITT >>>>

Idehoznám még azt, hogy visszaélések esetén kikhez lehet fordulni:
 az adott intézmény vezetőjéhez (osztályvezető főorvos, ápolási igazgató)
 az adott intézmény betegjogi képviselőjéhöz
 a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz
 az EMMI ügyfélszolgálathoz
 az Alapvető jogok biztosa (ombudsman) Panaszirodához

emmi_korona_szuleszet.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr5515580224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása