Kérdések és válaszok
2020. április 23. írta: CsLKati

Kérdések és válaszok

Kaptam ma egy levelet, és mivel a tartalma -  a benne foglalt gondolatok és kérdések elég sokrétűek, és sok mindenki számára fontos információ tud lenni, ezért a küldővel megbeszéltem, hogy nyilvánosan fogok ezekre a felvetett kérdésekre válaszolni.
Üzenet A Palackban, Palack, Tengeri, Üzenet, Roncs

A levél

"Kedves Kati,
Már régen nem beszéltünk és nem is találkoztunk egy jó ideje.
Most, mint szakemberhez szeretnék fordulni, s tanácsot kérni Tőled, aki jól ismeri a csecsemők és kismamák körét. Egy nagyon kedves ismerősünk nemrég szült.
Minden könyvet és írást a neten elolvas, de az az eredménye, hogy
- nem fertőtleníti a mellét szoptatás előtt,
- teát egyáltalán nem ad a kicsinek
- cumit sem
- a kicsi rengeteget sírt, most már kevesebbet
- igazából össze-vissza eteti, sebes is a melle
- nem is feji soha, mert azt olvasta, hogy a szopás elegendő a tej beindításához
- nincs igazi napirendje a gyereknek
- a gyerek sem babakocsiban sem autóban nem tud utazni, mert csak ordít
- magára köti szinte egész nap, most már kezdi próbálni letenni
- most 10 hetes a kicsi, egyébként nagyon értelmes, figyelmes, kommunikál hangokkal, kezecskéivel
Volt már nála szoptatási tanácsadó is, tehát mindent igénybe vesz, hogy jól csinálja de szerintem mégsem jó ez így. A védőnő azt mondja, hogy a kicsi nem eléggé fejlődik testileg, valóban elég kicsi, bár jó húsban van. Szerintem meg, ha egy kisbaba boldogtalan, akkor nem is hízik.
Azt sem tudom, hogy így, hogy nem feji, elegendő-e a teje, amikor eszik a gyerek. Vagy hát ha percenként eteti, akkor soha nem tud egyszerre elegendő mennyiséget kiszopni, nem? És akkor persze, hogy mindig éhes és akkor beindul egy ilyen lánc, ami 22-es csapdája.
Kérlek ezért, bízva a Te tudásodban, írd le igazából hogy lenne jó, mit kell adni, tenni egy babával, hogy jól érezze magát. Amit én mondok neki, azt nem fogadja meg, hanem a neten olvas mindenfélét!!!
Azt mondogatja, hogy amit én mondok, azon már a tudomány túllépett.
De ami bevált száz éve, az most is jó lehet.
Köszönöm előre is a segítségedet. Én elfogadom, bármit írsz, mert bízom a Te tudásodban.
Ha tudsz, átküldeni nekem honlapok linkjét is, amin akkor tájékozódhat, az is nagyon megfelelne.
Köszönöm előre is és szeretettel üdvözöllek, bízva abban, hogy ebben a járványos időszakban jól vagytok!!"
Szerelem, Szerető, Szív, Szerelmes, Romantikus, Tapéta
Először is azzal szeretném kezdeni, hogy köszönöm a bizalmat és a rengeteg kérdést. Hogy az édesanya valójában mit érez problémának, nehézségnek, mire van/lenne szüksége, azt nem tudhatjuk. Jelen esetben nem is ezzel van dolgunk. Kétfelé fogom szedni a válaszadást. Az egyikben (első részben válaszolok a feltett kérdésekre, a másodikban egy jelenségre világítok rá)

Jöjjenek a válaszok

Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy az édesanya környékén nagyon kedves, igyekvő és minden jószándékkal telve igyekeznek más édesanyák, hölgyek, urak, nagymamák, nagypapák, barátok és ismerősök, kollegák és jóakarók segítő kezet nyújtani.
Nagyon kevesen fordulnak szakemberhez kérdéseikkel és kétségeikkel. Ezért is különösen megerősítő és kedves ez a levél.

Akkor tehát a válaszadás:

- nem fertőtleníti a mellét szoptatás előtt,

Zuhany, Víz, Asia, Nő, Mosás, Emberek, Fiatal, LányA fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul. 
Egészséges csecsemő szoptatásakor elegendő a napi rendszeres fürdés, mosakodás. Szoptatás előtt nincs szükség a mell fertőtlenítésére. Érdemes elkerülni az olyan (szilárd)szappanok használatát, amik szárítják mell bőrét. Ez berepedezettséget, irritációt okozhat. Mindeközben megbontja a Montgomery mirigyek (bimbóudvaron körben található apró dudorok) nagyon finom balzsamját, amivel a mellbimbó és a bimbóudvar leheletfinom bőrét folyamatosan táplálja, ápolja és tisztántartja.

- teát egyáltalán nem ad a kicsinek - cumit sem

Baba, Anya, Csecsemő, Gyermek, Nő, Boldog, Fehér, ÖrömAz igény szerinti szoptatás fogalma tulajdonképpen azt takarja, hogy a szoptatások ideje és időtar­tama a kisbaba szükségleteihez igazodik, nem valamiféle külső meghatározottsághoz. Vagyis a kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy öt perce vagy öt órája szopott-e utoljára, és addig maradhat mellen, amíg ő szeretné. A gyermek minden szopásigényét a mellen élheti ki. (az anyatej alkalmas arra, hogy a folyadékot is megfelelő mennyiségben és minőségben pótolja hőségben és lázas állapotokban is).

Az igény szerinti szoptatás mellett megkerülhetetlen másik fogalom a kizárólagos szoptatásé. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő nem kap cumit, cumisüveget, más szopni valót a mellen kívül, nem adnak neki vizet, teát. Az első hat hónapban az igény szerinti és a kizárólagos szoptatás többnyire, de nem feltétlenül, együtt jár. Elképzelhető ugyanis, hogy a kisbaba valamiféle rendszerben, időre szopik, bár nem kap mellette cumit, cumisüveget, vizet, teát, vagyis a kizárólagosság érvényesül, de az igény szerintiség nem. A tejtermelődés szabályozó mechanizmusai miatt, amikről majd a későb­biekben ejtenék szót, ez csak ritkán működik. (Forrás: Szoptatásportál: laktációs szaktanácsadó képzés anyagából)

- a kicsi rengeteget sírt, most már kevesebbet

Baba, Kislány, Alvó Baba, Aranyos, Újszülött, MeztelenA kisbaba kommunikációs eszköze a sírás. Kifejezheti vele a bánatát, az römét, a fájdalmát, a fáradtságát, a testközelség iránti igényét, azt, hogy fázik vagy melege van. De azt is, hogy egyszerűen csak unatkozik vagy éppen nem érti, hogy mi történik, mi zajlik benne, növekszik a teste, szokik hozzá a világhoz, furcsa érzetei vagy érzékelései vannak.
Sokszor és sokan próbálták megfejteni már a kisbabák sírásának okát. Egyelőre nem tudjuk. Azt tudjuk, hogy ez egy mély, belénk ivódott ösztön, jelzés, amire anya, apa vagy valaki reagálni fog.
A jó hír az, ha egy kisbaba a sírására kap választ, újra és újra van annyi bizalma, hogy jelzést adjon, mert tudja, hogy biztonságban van. Kifejezheti és elengedheti magát. Test- és bőrkontaktust kap válaszul, ez növeli a biztonságérzetét.
A legtöbb kisbaba reggel-délelőtt nyugodtabb, többet alszik, kevesebbszer jelez, majd ahogy halad előre a nap, egyre kevesebb idő telik el két szoptatás között. Újszülötteknél gyakran tapasztalható egy olyan esti sírós, nyűgös többórás periódus, amikor a kisbaba nagyon gyakran kér szopni, vagy akár le sem lehet igazán venni a mellről. Ezt az időszakot gyakran illetik a „kólika” megnevezéssel, noha valójában nem feltétlenül arról van szó, hogy a kisbabának a hasa fájna, hanem inkább túlingerlődik, kimerül, és szopás közben tud megnyugodni.
Az árvaházakban csend van!

- igazából össze-vissza eteti, sebes is a melle

Baba, Mell, A Szoptatás, Ellátás, Gyermek, ItalAz igény szerinti szoptatás fogalma tulajdonképpen azt takarja, hogy a szoptatások ideje és időtar­tama a kisbaba szükségleteihez igazodik. 

A szopások nem egyenletesen oszlanak el a nap folyamán, nem mindig ugyanolyan időközönként történnek. A legtöbb kisbaba reggel-délelőtt nyugodtabb, többet alszik, kevesebbszer jelez, majd ahogy halad előre a nap, egyre kevesebb idő telik el két szoptatás között. Újszülötteknél gyakran tapasztalható egy olyan esti sírós, nyűgös többórás periódus, amikor a kisbaba nagyon gyakran kér szopni, vagy akár le sem lehet igazán venni a mellről. Ezt az időszakot gyakran illetik a „kólika” megnevezéssel, noha valójában nem feltétlenül arról van szó, hogy a kisbabának a hasa fájna, hanem inkább túlingerlődik, kimerül, és szopás közben tud megnyugodni.

Sok kisbaba kisebb csoportokba, „klaszterekbe” rendezi a napközbeni szopásokat is (cluster feed­ing, La Leche League, 2010). Ilyenkor a kisbaba az egyes ébrenléti periódusokban egymás után többször is szopik, majd az összesűrített, gyakori szopásokat egy nagyobb alvás követi, aztán újra elölről. A szopások természetesen nem korlátozódnak a nappali órákra, a csecsemők éjjel is ébred­nek és szopni kérnek.

(Forrás: Szoptatásportál: laktációs szaktanácsadó képzés anyagából)

- nem is feji soha, mert azt olvasta, hogy a szopás elegendő a tej beindításához

Szoptatás, Csecsemő Baba Jesus, Szűz TejAz anyatej termelődését már a várandósság során különböző hormonok alakítják és készítik elő az egész szervezetet a szülés utáni táplálásra. Ennek az egyik nagy állomása, amikor a méhlepény elhagyja az anyaméhet, és felszabadulnak az anyatej előállítását támogató hormonok, a gátló rendszer pedig leépül. Amint a mellet stimulus éri - elsődlegesen a kisbaba - akkor az édesanya szervezete elkezdi érzékelni, hogy át kell állnia a kereslet-kínálat kielégítésére. Megkezdődik az anyatej átalakulása kolosztrumból az érett anyatej felé és egy új élettani átrendeződés. 

Az igény szerinti szoptatás (a kisbaba korlátozás nélkül hozzáfér az anyamellhez) megadja a szervezetnek a kellő löketet ahhoz, hogy a kisbaba táplálási igényeihez igazodjon az anyatej összetétele és mennyisége.

Nagyon ritkán van szükség arra, hogy fejéssel kelljen rásegíteni. Van ennek is létjogosultsága, ha az édesanya és a kisbaba el vannak különítve, de minden esetben törekedni kell arra, hogy a kisbaba legyen az, aki elsődlegesen az anyatej termelődését szabályoztatja.

Minden külső behatás megbontja az anyai szervezet válaszát az adott gyermek szükségleteire.

- nincs igazi napirendje a gyereknek

Újszülött-korban az igény szerint és kizárólag szoptatott kisbabák általában minimum 8‑12 alkalommal szopnak 24 óra alatt, de ennél jóval több szopás is előfordulhat. A szopások nem egyenletesen oszlanak el a nap folyamán, nem mindig ugyanolyan időközönként történnek. 

Ha a kisbaba nagyon gyakran kéredzkedik mellre, nem „bír ki” több órát két szopás között, az a természetes viselkedés része, és jó gyarapodás, teli pelen­kák esetén nem arra utal, hogy elégtelen a tejmennyiség vagy nem megfelelő a tej minősége.

Egy ausztrál tanulmányban egy és hat hónapos kor közötti, kizárólag szoptatott kisbabák szopási gyakoriságát nézték. Az átlag a napi 11 szopás volt (a szopások száma 6 és 18 között változott), a gyakoriság nem csökkent a kisbaba korával (id. Mohrbacher, 2010). A hozzátáplálás megkezdésével sem feltétlenül csökken a szopások száma vagy gyakorisága az első időkben, sőt, az az ideális, ha a kisbaba továbbra is olyan gyakran szophat, mint korábban.

- a gyerek sem babakocsiban sem autóban nem tud utazni, mert csak ordít

Erről nagyon kevés információnk van így. Erre nem tudnék válaszolni. Vannak periódusok, amikor ez előfordulhat, de ezek elmúlnak.
A kisbaba sírása azért annyira idegesítő és reakciót kiváltó, mert arra vagyunk programozva, hogy felfigyeljünk rá.

- magára köti szinte egész nap, most már kezdi próbálni letenni

Az biztos, hogy nagyon nagy szüksége van testkontaktusra. A testkontaktus iránti igény a táplálkozási szükséglettel egyenlő erős­ségű! Semmilyen remekbe szabott baba­kocsi, kiságy, zenélő szerkezet, szobahinta nem tudja pótolni apa vagy anya ölelését és ringatását, és nem is szabadna ennek kiváltására használni az előbbieket. A test­kontaktus, az ölelés egy olyan összetett helyzet, amiben a baba érzékeli a szülő lélegzését, szívdobogását, illatát, mozdulata­it, amelyből biztonságban meg tudja figyelni az őt körülvevő világot. És ezáltal tud fejlődni.

Szüksége van válaszkész gondozásra, arra, hogy a szülő az igényeire a lehető leggyorsabban és legmegfelelőbben reagál­jon. A kisbaba nem képes még a késleltetés­re, hiába is várnánk el tőle, így fontos, hogy a szükségletei hamar kielégüljenek. Ennek a biztonságos érzésnek a hátterén alakítja ki a kötődést, tanulja meg a késleltetést, és lesz képes majd később is megosztani problémáit és örömeit. Nem szabad bedőlni a riogatás­nak, hogy a mindig felvett kisbaba idővel a család zsarnokává válik, aki ugráltatni fogja a szüleit. Az újszülött nem azzal a szándékkal érkezik közénk, hogy uralkodjon rajtunk, ug­ráltasson minket, vagy kellemetlenséget okozzon, csupán az igényeit közli. De mivel ezek nagyon mélyről fakadó szükségletek, épp ha nem elégülnek ki, akkor fognak kerülőutakat keresni maguknak. (Forrás: A kisbaba valódi szükségletei )

- most 10 hetes a kicsi, egyébként nagyon értelmes, figyelmes, kommunikál hangokkal, kezecskéivel

Ez így tökéletes. A babát figyeljük- Ha ő jól van, gyarapszik, növekszik (=cserélni kell a ruhácskáit), akkor minden rendben van. A kisbaba is ugyanúgy holisztikus egység, mint a felnőtt ember. Ezért az egész lényét figyeljük, a testi, lelki, szellemi, szociális, pszichés fejlődését. Ahogy leírod, látszik, hogy minden a legnagyobb rendben van :)
Rövidesen jövök a II. résszel. Addig is jó olvasgatást!
2020. április 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr2315580222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása