Víz, víz, víz - mennyire veszélyes vagy veszélytelen a csapvíz?
2020. június 03. írta: CsLKati

Víz, víz, víz - mennyire veszélyes vagy veszélytelen a csapvíz?

Időről-időre felmerül a kérdés, hogy mégis mit igyunk?

Csapvizet vagy palackosat? Fordított ozmózisos vagy szénszűrős vagy nanoszűrős víztisztító?

Halljuk, hogy csapvíz tele van gyógyszermaradvánnyal, hormonokkal, stb, a palackkal terheljük a környezetet. Most akkor mi legyen? 

Buddhista, Ritual, Víz, Buddhizmus

Ha Magyarországon élsz, javaslom hogy minden döntés előtt olvasd el, járj utána, kérdezz rá a helyi vízszolgáltatónál.

Kisbabák - elsődlegesen az anyatej elégíti ki a természetes szükségletüket, ha megfelelően hozzá tudnak férni korátozások nélkül. Amennyiben mégis szükség lenne belsőlegesen (inni vagy tápszert készíteni), egy éves korig szokták javasolni, hogy a csapvizet felforralva, majd visszahűtve kapja meg a baba. Ez egyébként felnőttként is jó ötlet lehet Próbáld ki.

 Addig is egy kis olvasnivaló a Vízművektől: következzen néhány részlet -

  • Vannak-e az ivóvízben gyógyszermaradványok, hormonok?
    A csapvizet országról országra más-más forrásból nyerik, de a vízkivétel alapvetően kétféleképpen történik: felszíni vizekből (melynek során tavak, folyók vizét tisztítják) vagy felszín alatti vizekből (karsztvíz, mélységi rétegvíz és parti szűrésű vízbázisok kútjaiból).
    Magyarország szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően olyan rendkívüli helyzetben van, amit sok ország megirigyelhetne: ivóvizünk 95 százaléka felszín alatti vizekből származik, melyek minősége lényegesen jobb , mint a szennyezésnek sokkal jobban kitett felszíni vizeké.
    Éppen ezért valótlan az az állítás, mely szerint gyógyszermaradványok és hormonok lennének a csapvízben, ugyanis képtelenség azt feltételezni, hogy ezek a föld alatti vízkészletekig lejussanak.
  • A jelenleg rendelkezésre álló nagy érzékenységű mérési technikákkal az ivóvízben nem találtunk kimutatható mennyiségben gyógyszermaradványt, annak ellenére, hogy az alkalmazott módszerek nanogrammnyi (a gramm milliomod része) mennyiségeket is képesek kimutatni.
  • Fontos tudnunk, hogy a házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek üzleti érdeke, hogy hamis információkat tegyenek közzé ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A magyarországi csapvízben eddig senki sem mutatott ki mérhető mennyiségű gyógyszermaradványt, illetve fogamzásgátlókból visszamaradt hormonokat.

Megelőzés, amit te is megtehetsz

  • A legkézenfekvőbb megoldás a vegyületek természetes vizekbe kerülésének észszerű korlátozása lenne. Ennek eléréséhez a lakosság szemléletformálása, illetve az orvosok továbbképzése révén a túlzott gyógyszerhasználat csökkentése, illetve a fel nem használt gyógyszerek megfelelő ártalmatlanítása szükséges.

Majd dönts, hogy melyiket választod. Saját döntésed szerint! Lletéve a félelmet és megvezetést.
Ne feledd, sok-sok vízre van szüksége a testünknek, hogy jól tudjon működni.

Baba, Fiú, Gyermek, Fürdővizek, Splash, Víz, Vödör

ForrásŐszintén a gyógyszermaradványokról!

Beach, Ital, Karib Szigetek, Koktél, Egzotikus, Üveg

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr3415670948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása