Kell a szüléshez orvos?
2022. január 23. írta: CsLKati

Kell a szüléshez orvos?

Egy roppant átfogó orvosszakmai tanulmány világosan megmutatta, hogy nem különbözik a kockázat az otthon és a kórházban szülésnél alacsony kockázatú várandósságok esetében. 
 
Azaz NEM az orvos jelenléte teszi sikeressé a szülés kimenetét.
Grayscale Photography of Baby Holding Finger
 
A kérdést talán így kellene feltenni: Mi kell a szüléshez? 
A válasz roppant egyszerű: két feltételnek kell teljesülnie.
1. Kell hozzá egy várandós nő, aki épp világra hozza a gyeremekét,
2. kell hozzá egy gyeremek, aki épp világra kíván érkezni.
 
Szerencsés az, hogyha ez láthatóan egy személyben valósul meg - azaz az adott várandós nő hozza világra az adott gyeremeket.
 
Merthogy a szülésben ott a születés - elválaszthatatlan a két folyamat egymástól.
 
Ennyi, és csupán ennyi kell a szüléshez, születéshez, ami egy természetes, egészséges folyamat.
Az esetek roppant nagy részében beavatkozásmentesen le tud zajlani.
 
Való igaz az is, hogyha bele piszkálnak a folyamatba - akár belülről, akár kívülről, az amúgy önjáró rendszer borul, és sok minden, nem kívánt történést hoz magával.
Amihez aztán valóban szükség van szaksegítségre. Itt megint csak lényeges a minőség - mennyire és mire képzett, mennyire elérhető.
 
A szülés természetes, egészséges, beavatkozásmentes folyamatát nagyon sokan nem ismerik, mert az egész világon rengeteg helyen össze vannak keveredve a kompenteciák, de ez egy másik, és ennél hosszabb és jóval összetettebb kérdés.
Aki kíváncsi, kérdezzen :)
 
Ha szakszemélyzet jelenléte felől nézzük a szülészet témakörét:
Több tanulmány szerint is a bábai modell kellő biztonsággal tudja ellátni a várandóssság, szülés, gyermekágy teljes folyamatát. Ez azt jelenti, hogy a szakdolgozók közül a megfelelően képzett szülésznők elegendőek a szülészeti gondoskodás nagy részének ellátásához.
 
Erre a jelenlegi jogszabályok Magyarországon teljes mértékben lehetőséget biztosítanak, tehát itt semmi extra teendő nincsen. Felülvizsgálat és frissítés - mint az operációs rendszereknél, itt is szükséges.
 
Referenciaként hadd hozzam a Magyarországon hatályban lévő jogszabályokat:
* Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról - https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3016/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelv_csaladbarat.pdf
* 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400026.emm
* 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100035.kor
* 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700154.tv
 
Nem állítom, hogy nincsenek visszaélések vagy hiányosságok - messze vagyunk még ettől, és rengeteg munka vár ránk, hogy a szülészeteken a biológiai norma legyen érvényben.
Hogy egyszerűbb legyen látni a számokat, egyszerűbb az intézeten kívüli és intézeten belüli szüléseket összehasonlítani.
 
Viszont és ámde - nem mindegy, hogy melyeket:
- Azon alacsony kockázatú várandós nők esetében, akik intézményben szülnek, nem csökken a kockázata a gyermek születéskori vagy újszülöttkori elhalálozásának összevetve az intézeten kívül szülő, hasonlóan alacsony kockázatú várandós nőkkel.
 
Azon alacsony kockázatú várandós nők esetében, akik otthon szülnek, nincs megnövekedett kockázata a gyermek születéskori vagy újszülöttkori elhalálozásának összevetve a kórházban szülő, hasonlóan alacsony kockázatú várandós nőkkel.
Ezt egy közel 30 éve futó tanulmány állítja, ami az első módszeres áttekintés és metaelemzés, amely 21 országból származó, 1990 óta publikált, szakmai bírálatokon átesett kutatásokon alapult, és amely az otthon és a kórházi szülések kimenetelét hasonlította össze a világ minden tájáról.
Ez a tanulmány világosan megmutatta, hogy nem különbözik a kockázat az otthon és a kórházban szülésnél alacsony kockázatú várandósságok esetében.
 
Azaz NEM az orvos jelenléte teszi sikeressé a szülés kimenetét.
 
... és akkor ámde és viszont!!!
 
A növekedett vagy magas kockázatú várandósságok és szülések esetében egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire elérhető a szaksegítség. És most megint lényeges a mennyiség és minőség is.
 
Egy másik nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a háttérintézmény, azaz kórház közelsége vagy távolsága mennyire van hatással a szülésre.
Alacsony kockázatú szülések esetében is, a szülészet túlzott távolsága növelte a stresszt és a beavatkozások számának szükségességét.
Ez egy adott távolságon belül csökkent. Tehát a biztonsággal elérhető szakorvosi és kórházi háttér a szülő nő és az ellátást végző szülésznő számára egyaránt biztonságot jelent.
Csomóné Lindmayer Katalin
2022. január 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr7216821866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 13:41:57

Tehát: az alacsony kockázat esetén nincs különbség, ezért kell sürgősségi ellátás mindenhová?
A magas kockázat esetén viszont szüljön otthon, de legyen a közelben kórház? Értem.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 13:44:30

@Alig Baba: amennyiben a foghúzás egy természetes, egészséges folyamat lenne, valóban lehetne így is. De mivel nem az, ez az állításod hamis. Semmilyen módon nem kapcsolódik a fenti témához.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 13:46:19

@Igazamvanvagyigazamvan?: A neved megmutatja, hogy mit gondolsz másról.
Egyébként nincs igazad. Alacsony kockázatú szülések esetében kórházban sincs szükség orvosra. Ezek ellátása nem az ő kompetenciája.

kalevaleeeeeez 2022.01.24. 15:42:22

és az író el tudja dönteni, hogy egy sima terhesség alacsony kockázatú szülésbe torkollik-e? Vállal érte felelősséget?

belekotty 2022.01.24. 15:46:00

Ja. Egyik ismerősöm alacsony kockázatú volt. Tökéletes, hibátlan terhesség. A vajúdás során a magzat elfeküdte a köldökzsinórt, villámgyors császárra volt szükség. Különben a babának annyi. A jobbik eset ha meghal, a rosszabbikban agykárosodással élet volna az életét. De csak szüljetek otthon! Az ilyenek jobb is ha nem szaporodnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 15:46:03

@CsLKati: A másik válaszod is hibás. A szülés folyamán meghalhat baba és mama. Nem veszélytelenebb, mint egy foghùzás. De régen a borbély végezte, tehát most sem kéne hozzá orvos, igaz?

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 15:47:17

@Igazamvanvagyigazamvan?: a teljesség kedvéért és a találgatások elkerülése végett linkelve van a nemzetközi tanulmány, abban megtalálhatók a válaszok.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 15:52:01

@Igazamvanvagyigazamvan?: Javaslom a linkelt tanulmányt végignézni, rengeteg válasz van ott.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 15:58:54

@kalevaleeeeeez: ezt nem az író dönti el, hanem a szaksegítség. Ha beavatkozásra van szükség, akkor azt megoldja. Ezt tanulta, ez a szakmája, hivatása.

TurboFarkas 2022.01.24. 18:25:42

Agysebész lett mindenki?

Nancsibacsi 2022.01.24. 18:25:50

Mondjuk ha a felesége nem ebből akart volna businesst csinálni valószínűleg pont lesz.rná az otthonszülést a marquis.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 18:25:57

@CsLKati: de még mindig nem válaszoltál a kérdésre: otthonszülés oké, de a kórházakat ne központosítsuk. Mert? Hisz nincs extra kockázata az otthon szülésnek a kanadaiak szerint?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.24. 18:26:03

@CsLKati: oké, majd elolvasom mindet. De az ugye megvan, hogy nem biztos, hogy a kanadai állapotok mindenhol érvényesek? Mondjuk Hollandiában az otthonszülés esetében van egy elérhető mentő.
Talán egy példával hadd illusztráljam, miért vagyok szkeptikus. Alacsony kockázatú szülés. A várható lefolyás ideje egy óra. A baba beszorult a szülőcsatornába, oxigénhiány lépett fel. Ha kórházba viszik, a baba meghal, vagy agysérült. Kórházban ment a műtőbe.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2022.01.24. 18:29:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: Szülészetről van szó, a kérdés arra vonatkozik, hogy kell-e a szüléshez orvos.
Nem, a természetes, egészséges, beavatkozás mentes szülés sikerét nem az orvos határozza meg.
Nem kanadai a kutatás, hanem 30 éve zajlik a világ minden táján.
Hollandiában sem áll mentő az otthonszülésnél a ház előtt.

A baba a kórházban is be tud szorulni a szülőcsatornába, de újra nem ez a kérdés.
A szülés várható lefolyása nem egy óra.

Dunai3 2022.01.25. 11:24:18

Evezredekig szültek a nők otthon.
Meg lehet nézni a halandosagot.
A mai társadalomban max. 1-2 gyerek fér bele az egyéb elvárások mellett, és ennek az 1-2 gyereknek tökéletesnek kell lennie, nincs második esély. A tökéletes szülés emellett másodlagos, és egyre inkább üzlet, amit bábák meg pszichológusok reklamoznak.
Én személy szerint az ambuláns szülés elterjedését támogatom.

Medgar 2022.01.25. 11:24:33

@CsLKati: Az otthon szüléshez sosem kellett orvos. Az orvos csak az élveszületés esélyét növeli radikálisan...

para_noir 2022.01.25. 11:24:50

Lehet nyomatni ezeket a szólamokat, de az a helyzet, hogy az én gyönyörű gyermekem ma nem élne, ma nem lennék apa, ha nincs jelen orvos, teljesen sima szülésnek indult, semmilyen komplikáció nem volt prognosztizálva, aztán a kitolási szakasznál kiderült, hogy valami nem stimmel, a gyerek nem jött, a szívverése gyengült, sürgősségi császár lett belőle, a köldökzsinór kétszeresen volt a nyakára tekeredve. Ha nincs ott orvos, aki három percen belül már vág, akkor ma nincs gyerekem. Úgyhogy részemről az összes holisztikus, ezoterikus, ősanyás, földanyácskás akárki akármit mondhat, kell. Az persze nem érdekel, hogy más mit csinál a saját gyerekével, teszek rá magasról, de az orvos elleni propagandát utálom.

gigabursch 2022.01.25. 11:24:53

@CsLKati:
Hányszor szültél?
S hány szülésnél voltál ott?

gigabursch 2022.01.25. 11:25:00

Alapesetben nem kell.
De néha a gyermek és az anya élete múlhat a jelenlétén.
Viszont van olyan orvos, aki a puszta jelenlétével is csak árt.

élhetetlen 2022.01.25. 11:25:05

@Alig Baba: Te sem vagy jól. „De azért a szülésnél is jelen volt a bába, aki megfelelt az akkori korban a mai szülésznek,”. Hát nem, nem felelt meg egy szülésznek. Egy nyakra tekeredett köldökcsinórnál lehet, hogy kihúzta a gyereket, aki vagy megfulladt, és a bába közölte, hogy halva született, vagy egy életre agykárosodott a gyerek az oxigén hiány miatt. Le kéne már állni ezzel a szemlélettel, hogy ha nem sikerült, nem baj, lesz másik, vagy ha az anya is meghal, hát újra nősülünk, úgy lesz másik.

élhetetlen 2022.01.25. 11:25:15

@CsLKati: Alacsony kockázatú szülések esetében kórházban sincs szükség orvosra. Ezek ellátása nem az ő kompetenciája. És ha közbejön valami, mondjuk fordul a gyerek, nyakára tekeredik a köldökzsinór, és megfullad, akkor úgy járt a család. Mert a kórházban akkor is ott van az orvos, ha nincs szükség rá, de akkor is, ha van rá szükség.
„linkelve van a nemzetközi tanulmány”, mondhatnám töröld ki vele. Nem fogom végignézni, még a statisztikákat sem, hogy milyen kevés gyerek halt meg az otthonszülés miatt, mer az az akár kevés is fáj a családoknak, hát még ha meg az anya is belehal.
„Ha beavatkozásra van szükség, akkor azt megoldja. Ezt tanulta, ez a szakmája, hivatása.”. Aha, és egy dúla otthoni körülmények között császármetszést végez, mert ez a szakmája.
Márky Zaj nem normális. Nem kell vidéken szülészet, ha probléma van az otthon szülésnél, vigyék a szülő nőt úttalan utakon, télen fél méteres hóban, akár nyolcvan kilométerre. Mert ő tudja. Igaz, hogy a felesége hibájából több gyerek meghalt.
Csak azt nem tudom, hogy miért állsz ki emellett.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:22

@CsLKati: "Márki-Zay Péter azon állításával, hogy "igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében." semmilyen módon nem tudok egyetérteni - ez hazárdírozás a legkiszolgáltatottabbak életével"

Miért, az otthon szülés nem kockázatosabb!!! Minek az orvos a közelben, ha a dúla úgyis jobban tudja?
Avagy politikai hírdetést láttunk? Ja, akkor nem szóltam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:28

@CsLKati: de az egész metodika hamis alapról indul. A tanulmányok miről szólnak? Olyan országokban, ahol a rendszer az otthonszülésre épül, nem nagyobb a kockázata a szülésnek. Mivel is vetjük össze? Ugyanezen országok kórházi szüléseivel?
Hiszen az alacsony kockázatúak eleve nem ott szülnek!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:35

@CsLKati: belekotty is egy ugyanilyen példát hozott fel. Tehát mégse olyan ritka esemény, hogy érdemes lenne figyelmen kivül hagyni.
Ha jólbemlékszem, valami ilyen esemény következménye volt, amikor Ágnes asszony megölte a babát. Pedig szakképzett volt, nem szülésznő, nem dúla, hanem orvos.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:42

@CsLKati: Kedves Kati! Nem mondtam ilyet. Szalmabáb érvelés.
Neked egy statisztikai adat, hogy egy baba meghal-e, vagy sem, nekem a gyermekem.
Nem kérdéses, hogy ha otthon szül a feleségem, míg a mentő kijön, beérünk a kórházba, ott felkészítik a műtétre, az oxigénhiány elvégezte volna a matekot helyetted: minusz egy...

De a kérdésre nem válaszoltál még mindig: biztonságos az otthon szülés? Ha a válaszod igen, akkor miért kéne mindenhova kórház?
Ne gyere azzal, hogy mert az én példám is bizonyítja, mert azzal önmagadnak mondanál ellen. Nem biztonságos!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.25. 11:25:44

@CsLKati: a kórházban is a szülésznő vezeti le a szülést, az orvos csak bizonyos esetekben avatkozik be.

_egy_lélek_ 2022.01.25. 11:25:48

Márki-Zay Péter pont, hogy azt mondja, hogy KELL szülészet minden nagyobb városba, és nem tartja elfogadhatónak, hogy pl. Hódmezővásárhelyen vagy Makón nincs szülészet vagy baleseti. Akit érdekel, kikereshetem, hogy hol mondja ezeket, több videóban is hallottam-láttam, hogy ezt mondta.

Csak kapkodom a fejem, hogy a Fidesz pontosan az ellenkezőjét állítja róla, mint amiket mond. Amikor tőle való idézeteket is vesznek, úgy ragadják ki a kontextusból, hogy ha valaki ismerné az egész interjút/megnyilatkozást, rájönne, hogy pont az ellenkezőjét mondja. Pl. az eü. magánosítását adják a szájába, holott pontosan az ellenkezőjét akarja - aki végighallgatja, amiket mond, az tudja. Ha lenne lehetősége nyílt vitára, mindenki hallhatná.

Bambano 2022.01.25. 11:25:51

a matematikai statisztika arról is szól, hogy egyre nagyobb erőfeszítéssel egyre kisebb haladást lehet elérni.
lefordítva szülésre:
amíg boncolásból mentek szülést levezetni, addig a gyerekek nagy része meghalt.
egy relatíve kis erőfeszítéssel (Semmelweis meg a kézfertőtlenítés) sok gyereket meg tudtak menteni. Minden további előrelépés a csecsemőhalandóság csökkentésére egyre nagyobb erőfeszítést követelt és egyre kevesebbet léptek előre.

ma már elég jó az arány, és ezt úgy lehet elérni/fenntartani, továbblépni, hogy túlbiztosítunk. következmény: mindenki szüljön jól felszerelt kórházban, szakvizsgákkal telepecsételt orvosok között. mégpedig azért, hogyha mégiscsak az a kis százalék kerülne elő, hogy a szülés kockázatos, akkor minden legyen kéznél és azonnal.

azt is gondolom, hogy a gyerek érdekeivel szemben az anyai hiszti nullát ér. nincs valós ok az otthonszülésre.

várom a levelet 2022.01.25. 16:25:50

@Alig Baba: @belekotty: az én esetemben is így volt,rá voltam kötve valami gépre.mikor már nagyon rossz volt a szívhang,az orvos úgy nyomta ki belőlem a gyereket.
süti beállítások módosítása