Fogszuvasodás anyatejtől?
2015. szeptember 22. írta: CsLKati

Fogszuvasodás anyatejtől?

Te is hallottad már, hogy a babád száját töröld át nedves gézzel, és ha a pici fogacskái kibújtak nehogy belealudjon a szoptatásba, mert szuvasak lesznek a fogai? Vagy hogy nehogy elaludjon szoptatás alatt?

Nézzük, mit mond erről egy szoptatás támogatásban jártas, gyakorló édesanya és most másik minőségében jelen lévő, gyakorló szakember, fogorvos:

Dr. Zeller Zsófia fogszakorvos:
A munkám során nap mint nap tapasztalom, milyen sok kérdés aggasztja az anyukákat a szoptatás alatti fogászati beavatkozásokkal kapcsolatban.

Szedjünk össze néhányat:

Gyorsabban lyukadnak ki a babám fogai, ha cicin alszik el?

extended_breastfeeding_1000-600x420.jpg

A korai tejfogszuvasodás és a szoptatás kapcsolatáról dióhéjban:

Az anyatej laktózt tartalmaz, ami egy glükóz+galaktóz alkotta diszacharid.
A laktóz bontására képes (laktáz) enzim a vékonybélben termelődik, a szájban tehát ez a cukor nem bomlik.

A fogszuvasodást okozó baktériumok csak monoszacharidokon (glükóz) képesek megélni.

Tehát az anyatej cukortartalma önmagában nem okoz fogszuvasodást.

(Nem úgy a cukrosvíz, cukros tea, gyümölcslé).

A szoptatott csecsemő az anyamell anatómiájánál fogva a száj hátsó, garathoz közeli részéig szívja be a mellbimbót, a szopással garatjához kerülő anyatejet a baba gyakorlatilag azonnal lenyeli.

A cumisüveggel, bimbóvédővel más a helyzet. (Lásd itt) A monoszacharidos folyadék jelenléte mellett, a cumi vége a fogíny közelében kispriccel és innen még átmosva az egész szájüreget jut el a garatig, majd ott nyeli le a baba.

Az elhúzódó reflux, ha már a tejfogakat éri a gyomorsav hatása miatt hosszú távon okozhat zománcgyengülést, de ez normál esetben nem jellemző a már fogakkal rendelkező babáknál.

Ellenben a hozzátáplálás során szájba kerülő szénhidrátok könnyen bomlanak a szájban, nem beszélve a kiegészítésként adott Sinlac, Sinemil és társairól, amiknek 40%-a finomított cukor.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr327805820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása