Hüvelyi szülés vagy császármetszés

"A szülés legbiztonságosabb módja mindig is a természetes út volt. A hüvelyi szülés a baba világra hozatalának preferált módja, hiszen a császármetszés már önmagában is egy szövődmény." Dr. Lalonde, az SOGC vezetője (SOGC - The Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada: Kanadai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága)

A biológiai normából indulunk ki. Ez tesz képessé arra, hogy irányt, utat mutasson nekünk. Megadja az alapszintet, amihez képest viszonyítunk, amihez igazodunk. Ami évmilliók óta fenntartja az emberiséget.

A biológiai norma a hüvelyi szülés.

Mégis hány nőnek szökik könny a szemébe és szorul össze a gyomra, a szíve az ökle, ha ezt meghallja!

Akkor hol keressünk? Merre induljunk?

A természetes út a méh megnyílásával a méhszájon át a hüvelyen keresztül vezet.

A hüvelyi szülés a biológiai norma.

Határozzuk meg, hogy mit értünk alatta: a kisbaba a méhen belüli életből megérkezik erre a világra. Édesanyjával összhangban egy gyönyörű egymásra reagálós össztánc alatt - miközben mindkettejük szervezete impulzusokat küld, amire mindketten folyamatosan reagálnak. A szövetek rugalmasan körbeölelnek, a az ízesülések, ízületek picit megmozdulnak és megnyitják a kaput a külvilág felé: édesanyja fogja, érinti. A baba hasból hasra érkezik, elvégzi az anya hasán azokat a mozgásait, amik lehetővé teszik az adaptálódását. A méhlepényre már nincs szükség, elvégezte a dolgát, követheti a babát a méhből kifelé. A baba saját maga megtalálja az élelem forrását és önmagától rátapad a mellre. Amikor újra csatlakozott anyára, a folyamat elkezd lezáródni és vége a szülésnek.

Minden, ami ettől eltér, következményekkel jár. Legyen az bármilyen beavatkozás a természetes folyamatba. Akár az anya testének siettetése, gyógyszerek, a folyamat szóbeli vagy tettleges megváltoztatása, a babára gyakorolt nyomás. A szervezetbe (test-lélek-szellem egységbe) való minden rutinszerű beavatkozás.

A megoldás a természetes, egészséges folyamatok ismerete, tiszteletben tartása, támogatása. Szükség esetén a leginkább azokat megközelítő beavatkozás választása, a természeteshez való minél hamarabbi visszatérés.

Mindeközben az anyát maximálisan támogatni és erősíteni a természetes, egészséges folyamatok mentén. Időt engedni, félelmeit oldani, enni-inni hagyni. Mozgásában teret biztosítani, ami segíti a szövetek és az ízületek mozgását. Korlátlanul biztosítani számára a kisbabához való hozzáférést.

Anyaként: bízz magatokban és válaszd meg segítőidet, akik TITEKET támogatnak.

Szülésfeldolgozó FB oldal

Szülésfeldolgozó egyéni vagy csoportos alkalom >>> ITT

A kommentelést a beérkező perverz megnyilvánulások miatt beszüntettem. Ezeket kimoderáltam, a többi az előzményekben megkereshető. Ha bárki konstruktív vitában, eszmefuttatásban szeretne részt venni, a nyilvános elérhetőségeken, FB oldalakon megtalál.

path.jpg

Csomóné Lindmayer Katalin
2016. február 16.