Köldökzsinór és a baba vérmennyisége

Az örök téma:

A késleltetett köldökellátás (=amikor a köldökzsinórt hagyják pulzálni és a méhlepényből a kisbaba vére át tud jutni a baba szervezetébe) hatása teljesen szemmel láthatóan megjelenik a születés után azonnal. Ennek a legszemléletesebb módja, ha ikreket figyelünk meg :)

Egészséges, érett újszülöttek színe, amikor a vérmennyiségük megérekezett a testükbe (a köldökzsinórt békén hagyták addig, amíg el nem végezte a munkáját, kifehéredik, leáll a pulzálás, kihül)

(bingó kérdés, melyikük bújt ki előbb? :) és miért)

ikrek_egeszseges.jpg

Kép forrása: pregnancyvideo.net

  • Ők is egészséges, érett újszülöttek, ám szembetűnő a kölönbség:

ikrek_kzsvér.JPG

 

A iker (baloldalon) köldökzsinórját születése után rögtön elvágták, bőre fehér, vérszegény.

B iker (jobboldalon) köldözsinórját csak a pulzálás befejeztével.

 

A késői köldökellátás hozzájárul az újszülött egészségéhez, az anyai és gyermeki korai kötődés alapvető lépése, ez pedig az anya és gyermek egészséges, természetes reakcióit és viselkedését, egész-ségét támogatja.

 

A köldökzsinór idő előtti elvágása azt eredményezi, hogy az újszülöttet megfosztják a vértérfogatának 30-50 %-ától. Az ehhez hasonló masszív változás soha a későbbi életben nem fordulhat elő komoly következmények nélkül. A köldökzsinór korai elvágása meggátolhatja a születés utáni megfelelő adaptációt és hipovolémiás illetve hipoxiás károsodást okozhat az erre érzékeny csecsemőknél.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus I.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus III.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus IV.

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus V.

Csomóné Lindmayer Katalin
2017. június 8.