Apa és a szülés III.
2018. december 10. írta: CsLKati

Apa és a szülés III.

Évezredek óta az apák is részesei a szülésnek.

Férfiből apává válnak

x gyermekes apából x+n gyermekes apává válnak.

Ugyanolyan transzformáló, átalakító és fejlődést biztosító esemény a férfiak számára, mint a kisbaba és az édesanya számára.

Sok-sok érdekes történet van a néprajz és a kulturális antropológia könyvtárában, ahol a szülés, mint női körben, biztonságban zajló esemény jelenik meg. Az apák valahogy kimaradnak ezekből a mesélésekből, és sokszor azt halljuk, hogy férfinak ott semmi keresnivalója.

Valójában van. De ezt is, mint sok minden mást újra kell tanulnunk. Sokszor, sok helyen - tanyákon, hegyekben, valami miatt elzárt hajlékokban az apák voltak azok, akik a szülés aktív támogatói és segítői voltak. Lehet, hogy kisgyermekként közelében voltak a szülésnek, mert születtek a testvérei, unokatestvérei, barátai testvérei és természetessé vált, hogy ilyen létezik. Akaratlanul is részesévé vált a mozdulatsoroknak, amiket megfigyelt, és amikor szükség volt rá, elővette azokat. 

Lehet, hogy látott nem egy élőlényt elleni, lehet, hogy segédkezett is ezekben. Látott éltet és halált. Gyerekként is és felnőttként is, és ez az élete részévé vált. Épp ezért tisztelettel is képes volt felé fordulni. Ugyanígy, amikor a kisbabája megszületett, nem csak a saját nemzőképességének manifesztációját látta benne, hanem az élet továbbadását, amiben a férfi és a nő is szerepet vállal, részesévé válik, egymás cinkosai lesznek ebben és közösen szülővő érlelik egymást. Már hárman. Egyik sem tud meglenni anélkül, hogy ez nyomot ne hagyna a másikban.

Manapság divattá vált az apás szülés. Ez nem jó, nem rossz, egyszerű tény. Szabad aktívan részt venni a szülésben, szabad távol lenni a szüléstől. Tedd azt, amiről azt érzed, hogy ez neked komfortos és biztonságos. Ha szeretnél ott lenni, keresd olyan apatársak kapcsolatát, akik jelen voltak és pozitív megerősítésként emlékeznek vissza.

Képtalálat a következőre: „father and baby”

A kisbaba ugyanúgy vágyik az édesapjára, mint az édesanyjára. Szüksége van az érintésre, arra a férfi erőre, amit csak apa adhat meg. Arra a másfajta biztonságra, ami egy másfajta kapcsolódást indít meg benne. Ez formálja és alakítja őt azzá, ami majd felnőttként az életen át végigkíséri. Az anya erő és az apa erő. Anya folytonos bújó, meleg, puha lágysága. Apa erős, szilárd, tisztelettel teli határozottsága.

Apák, szükség van rátok! Várunk titeket, hogy megérkezzetek. Legyetek jelen apaként a világban. 

404650_10151172328986692_2008183055_n.jpg

Forrás: Robbie Williams fanoknak ... a büszke apa 2 napos lányával, Theodora Rose-zal, saját blogján megjelentetve. (2012)

Csomóné Lindmayer Katalin
2018. december 10.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr9112885432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.12.11. 19:51:09

Hölgyem!
Elvi okokból nem írok olyan blogokba, ahol a szerző cenzúrázza az olvasóik véleményét, nem engedi a párbeszédet, nincs semmi értelme bármit hozzátenni a témához.
Az Ön írása számomra közeláűlló, higgye el, kétszeres szülő apaként, aki ráadásul a 80-as években az ELSŐ körös apásszülésben vettem részt, amiről akkoriban rádióműsorok, cikkek tucatjai jelentek meg, azaz kézközelből írhatnék személyes véleményt és ma már nagypapaként valódi tapasztalatokat is!
De értes meg, a cenzúra megléte erősebb a boldogságnál.
Ha Ön ebben hisz, hajrá! Vélhetően nem lesz tömeges érdeklődője.

kunzoo 2018.12.11. 19:51:51

Véleményem szerint őrült divathóbort ez az apás szülés. Többgyermekes apuka vagyok, letisztáztam a feleségemmel hogy nincs az az isten hogy bemenjek. Van arra pár százalék esély hogy nem képes a férj nőként nézni az anyára. Kérdeztem tőle hogy megéri-e ez a kockázat -ami tönkretehet egy házasságot- a várható előny. Végiggondolta, nem kért arra hogy bemenjek.

Személyes ismerősöm bent volt, előadta a boldog embert, utólag mondta nekem a háta közepére kívánta az egészet. Ki mer ellenkezni egy várandós nővel? Sok esetben igazából kényszerből van ott az apa, nem az ő saját döntése volt. Kicsit fura hogy manapság szinte verseny lett a kivolthamarabbotttevágtadelaköldökzsinórt kérdésben.

CsLKati · http://www.lindmayerkatalin.weebly.com 2018.12.11. 22:18:43

@szepipiktor: Kedves Szepipiktor! Nagyon köszönöm, hogy hozzászólt a poszthoz. Nagyra értékelem, hogy édesapaként is megosztotta a gondolatait. Mivel felvetett egy olyan eszmefuttatást, amivel megszólítva érzem magam, válaszolni fogok rá.
A moderációt akkor vezettem be, amikor hihetetlen perverz kommentek kezdtek érkezni a szülés témájához kapcsolódóan. Nem kívánom ezeket részletezni, sem az olvasóimra ráereszteni. Minden olyan kommentet átegnedek, ami mentes a vulgaritástól és közvetlen erőszatól.
Tehát a párbeszéd meg tud valósulni. Sőt, nagyon megtisztelő.
süti beállítások módosítása