Burokban születni ...
2019. december 02. írta: CsLKati

Burokban születni ...

Azt mondják, hogy burokban megszületni annyira ritka, hogy vannak orvosok, akik egész praxisuk során soha nem találkozhatnak ezzel a jelenséggel.

Azt mondják, aki burokban született, annak ez szerencsében gazdag életutat jelent. A szájhagyomány szerint: az a gyermek, aki így érkezik meg az édesanyja méhéből erre a Földre, különleges képességekkel, mágikus erővel rendelkezik.

amniotic sac photoGetty images

Manapság valóban nagyon ritkán születnek burokban a babák, mivel medikalizált szülésnél általános gyakorlat a rutinszerű burokrepesztés. (Egy tű segítségével megkarcolják a burkot, amitől az megreped, és kifolyik a magzatvíz egy része, így a baba feje erőteljesebben tud rányomulni a méhszájra). A (fölösleges, rutinszerű) bevatkozásoktól mentes, háborítatlan szülés alatt a burokban születés gyakrabban fordul elő. Itt a baba saját ritmusában érkezik, és a burok magától vagy megreped vagy nem. A képzett szaksegítség erre fel van készülve, és tudja, mi a dolga, így biztonságosan tudja kezelni ezt a helyzetet önmaga, vagy szóban elmondani, hogy mi a teendő.

A magzatburok a fogantatás után az elsők között alakul ki, mert ebben a buborékban fog majd növekedni a kisbaba, így az anyaméhen belül létfontosságú a megléte és épsége. Ha a várandósság ideje alatt megpattan, megreped, képes magát összeforrasztani. Csodálatos képességekkel rendelkezünk.

Amíg a köldökzsinór pulzál, a kisbaba hozzájut az oxigéndús vérhez, ami az édesanyján keresztül jut el hozzá. Születéskor pedig - ha burokkal együtt született - le kell szedni a burkot a kisbaba orr- és szájnyílásáról, hogy minél biztonságosabban tudjon áttérni a tüdőlégzésre.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg

Amit a képen látunk az egy részlegesen burokban született baba, az arcát burok borítja, az édesanyja kezeibe érkezett meg erre a világra, és az édesapja fejti le róla a magzatburkot. Láthatjuk azt is, hogy a köldökzsinór a kisbaba nyakára van tekeredve. Azt mondják, hogy ez sürgősségi helyzet, de valójában kb. minden 3. csecsemő esetében előfordul. Egyszerűen le kell fejteni a kisbabáról, és általában nem okoz problémát.

Azt is látjuk, hogy CSAK a szülõ keze érinti a babát. Nem ér hozzá senki más. Intézményi környezetben gyakorlatilag elképzelhetetlen (ritka, mint a fehér holló), hogy a szülést kísérő szakszemélyzet arra buzdítja a szülőket, hogy maguk fogadják és üdvözöljék a saját csecsemőjüket.

Csomóné Lindmayer Katalin
2019.12.02.

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr315334270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása