Boszorkányüldözés a XXI. században
2019. december 19. írta: CsLKati

Boszorkányüldözés a XXI. században

Visszalöknek minket a középkorba! Ellehetetlenítenek minket!

Ilyen és ehhez hasonló mondatok burjánzanak manapság a neten "az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő módosításáról" szóló törvényjavaslat miatt.

Kapcsolódó kép

Kép forrása: Szeretlek Magyarország 

Miért született ez a törvény? A hiszékeny, megtévesztett és kihasznált emberek védelmében. Itt is hasznunkra válik az egyéni, személyes felelősségvállalás - igénybe veszem az adott "terápiát" vagy sem.

Miről is van szó: egy törvényről, ami évtizedek óta létezik (1997). Ebben semmi különös újdonság nincsen.
A gyakorlat továbbra sem változik. Ebben sincsen semmilyen újdonság.
A pszichoterápiás tevékenységre pszichoterapeuta jogosult. Orvosi gyakorlat végzése továbbra is orvosi diplomához kötött. De az orvosok között sincs átjárás: pl. egy fogorvos nem állhat be sebésznek, vagy egy állatorvos nem kezelhet emberfogat, ugyanúgy emberorvos nem olthatja be a kiscicádat. Attól, hogy valaki dr. még nem jogosult orvosi gyakorlat végzésére.  Orvosi tevékenységet csak olyan személyek végezhetnek, akik rendelkeznek az ehhez szükséges orvosi képesítéssel, végzettséggel és szakirányú jogosultsággal.

"Magyarországon orvosi gyakorlat végzésére kizárólag az jogosult, akinek hazai egyetemen szerzett általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van, illetve az is, akinek külföldi egyetemen szerzett és honosított, egyenértékűségi záradékkal ellátott általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van. Továbbá az a külföldi állampolgár is, aki engedély alapján, az oklevelének honosítása nélkül fejthet ki Magyarországon orvosi tevékenységet, feltéve, hogy külföldön nem áll az orvosi tevékenységtől eltiltás hatálya alatt." (Forrás: Papp Attila, Nagykanizsa online, 2019.10.27)

Amit a törvény elérni kíván: olyan cselekmények kizárása, amit az elkövető mindig jogosulatlanul végez ellenszolgáltatásért cserébe. Ellenszolgáltatást jelent bármilyen vagyoni juttatás.

Súlyosabb az, ha valaki magát orvosként nevezi meg, pl Dr. Márisként mutatkozik be (mondjuk ő tényleg valamilyen doktor volt :D csakhogy régész). Itt rögtön kuruzslást követ el Máris szomszéd is, ha megtéveszti a hozzáfordulókat, hogy ő kezelhet embert, és Mézga Géza a derékzsábáját diagnosztizálja, megmasszírozza és felír rá egy csodaszert, mindezt mondjuk egy űrutazásért cserébe. Jogosan használja ugyan a dr. címet, mégsem jogosult az emberek gyógyítására. Viszont dr. Bubó Bubó már jogosan használja a dr. titulust és gyógyíthat is, mert őt doktorrá fogadta az egyetem konspektora.

Miért született a törvény: az olyan gyógyítók miatt, mint pl. ÁlJézus, fogászati asszisztensként fogorvoslást végző, Bikram-guru, szódabikarbónás infúziós kezelés, John of God, stb.

Itt is hasznunkra válik az egyéni, személyes felelősségvállalás - kezelőként beletartozom a törvénybe avagy sem? Hozzájárulok vagy kihasználok?

Törvényjavaslat címe: Egyes törvényeknek az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő módosításáról (https://www.parlament.hu/irom41/08018/08018-0007.pdf )

 ,,(1) Aki mások előtt
a) - a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott cím kivételével - őt meg nem illető címet használ, (pl. nyilvánosan azt állítom magamról, hogy professzor vagyok, ezért hallgassanak és fogadjanak el engem)
b) kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel (pl. Rendőrnek, tűzoltónak öltözve járom a várost és igazoltatok, bejutok lakásokba, orvosi ruhában, névkitűzővel, intézmény megnevezésével és fonendoszkóppal a nyakam körül fogadom a klienseket.),
c) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést szándékosan, megtévesztésre alkalmas módon jogosulatlanul használ, (pl. kiírom a nevem mellé, elé, mögé, hogy PhD, Dr. Prof. …)
d) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott szakképzettséggel, tudományos fokozattal, címmel vagy rövidítéssel összetéveszthető szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést szándékosan, megtévesztésre alkalmas módon használ, szabálysértést követ el." (pl. elvégeztem egy 3 órás bécsi akadémikus képzést, és ezek után a honlapomra, szórólapra, aláírásomba stb. bebiggyesztem, hogy akadémiai oktató és orvosprofesszor vagyok, és ez alapján toborzom a pacienseket)

EZ ITT EGY SZÉP PÉLDA AZ ISMERETHIÁNY TERJESZTÉSÉRE ÉS A KIHASZNÁLÁSRA:

,,(1) Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen
a) az orvosi gyakorlat, (azt állítom magamról, hogy orvos/fogorvos vagyok és meggyógyítom az agybénulásodat)
b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy (azt állítom magamról, hogy pszichoterapeuta vagyok és pl. leszoktatlak a drogfüggőségről)
c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások körébe tartozó tevékenységet (lásd lejjebb mellékletben) jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A Btk. a 343. §-t követően a következő alcímmel és 343/A. §-sal egészül ki:

,,Oktatással összefüggő jogosulatlan tevékenység 343/A. § (1) Aki
a) felsőoktatásban megszerezhető szakképzettséget igazoló oklevéllel vagy iskolarendszeren kívüli képzésben, illetve iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítést igazoló bizonyítvánnyal összetéveszthető okiratot állít ki, vagy
b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott vagy azzal összetéveszthető
ba) szakképzettséget igazoló oklevelet,
bb) tudományos fokozatot,
be) címet vagy
bd) rövidítést jogosulatlanul adományoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(képzést tartok, és olyan oklevelet adok át a hallgatóknak, hogy mostantól orvosprofesszor, egyetemi docens, és prof. dr-t. biggyessze a neve elé, mögé.)
(2) Aki az ( 1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

11/1997. (V. 28.) NM rendelet (felhívom a figyelmet az évszámra, ami 1997.)

  1. számú melléklet a 11/1997. (V. 28.) NM rendelethez23

Nem-konvencionális tevékenységek24

  1. Csak orvos által végezhető tevékenységek

– Manuálterápiás eljárások.*
– Hagyományos kínai orvoslás.
– Neurálterápiás módszerek.
– Minden egyéb olyan nem-konvencionális eljárás vagy módszer – a 3. pontban felsoroltak kivételével –, amelyek képzésére orvostudományi egyetem tanfolyamot és vizsgát szervez vagy, ilyen tanfolyamot és vizsgát akkreditál.

1a.25 A hagyományos kínai gyógyászat területén az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110. § (4a) bekezdése szerinti engedéllyel rendelkező személy által végezhető, az engedélyben megjelölt tevékenység

2.26 Gyógytornász felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy az 1. pont szerinti tevékenységek közül a *-gal jelöltet végezheti a gerincmanipulációs műfogások kivételével.

  1. Orvosi és egyéb felsőszintű egészségügyi szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek
  2. a) Csak szakképesítés megszerzése után végezhető természetgyógyászati tevékenységek:

– Akupresszúra
– Alternatív mozgás- és masszázsterápiák
– Életmód-tanácsadás és terápia
– Reflexzóna terápia

  1. b) Vizsgával záruló továbbképzéssel megszerezhető képesítés után végezhető tevékenységek:

– Alternatív fizioterápiás módszerek
– Bioenergiát alkalmazó módszerek
– Fitoterápia
– Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások
– Kineziológiai módszerek
– Szemtréning eljárások

  1. számú melléklet a 11/1997. (V. 28.) NM rendelethez

A természetgyógyászati tevékenységet végző személyek által nyilvántartandó adatok

  1. A kezelt személy személyi adatai (név, leánykori név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím).
  2. A természetgyógyászati tevékenység indokának rövid leírása, beleértve a kórelőzményeket, az orvos által megállapított diagnózist és javasolt terápiát.
  3. Az elvégzett természetgyógyászati kezelés ismertetése, a természetgyógyász által javasolt terápia.
  4. A természetgyógyászati kezelés időpontja(i) és a kezelt személy állapotában bekövetkezett változás leírása.

Csomóné Lindmayer Katalin
2019.12.19

A bejegyzés trackback címe:

https://szuletesmese.blog.hu/api/trackback/id/tr615334266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása