Szül(et)ésmese

2020.jún.03.
Írta: CsLKati Szólj hozzá!

Víz, víz, víz - mennyire veszélyes vagy veszélytelen a csapvíz?

Időről-időre felmerül a kérdés, hogy mégis mit igyunk?

Csapvizet vagy palackosat? Fordított ozmózisos vagy szénszűrős vagy nanoszűrős víztisztító?

Halljuk, hogy csapvíz tele van gyógyszermaradvánnyal, hormonokkal, stb, a palackkal terheljük a környezetet. Most akkor mi legyen? 

Buddhista, Ritual, Víz, Buddhizmus

Ha Magyarországon élsz, javaslom hogy minden döntés előtt olvasd el, járj utána, kérdezz rá a helyi vízszolgáltatónál.

Kisbabák - elsődlegesen az anyatej elégíti ki a természetes szükségletüket, ha megfelelően hozzá tudnak férni korátozások nélkül. Amennyiben mégis szükség lenne belsőlegesen (inni vagy tápszert készíteni), egy éves korig szokták javasolni, hogy a csapvizet felforralva, majd visszahűtve kapja meg a baba. Ez egyébként felnőttként is jó ötlet lehet Próbáld ki.

 Addig is egy kis olvasnivaló a Vízművektől: következzen néhány részlet -

 • Vannak-e az ivóvízben gyógyszermaradványok, hormonok?
  A csapvizet országról országra más-más forrásból nyerik, de a vízkivétel alapvetően kétféleképpen történik: felszíni vizekből (melynek során tavak, folyók vizét tisztítják) vagy felszín alatti vizekből (karsztvíz, mélységi rétegvíz és parti szűrésű vízbázisok kútjaiból).
  Magyarország szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően olyan rendkívüli helyzetben van, amit sok ország megirigyelhetne: ivóvizünk 95 százaléka felszín alatti vizekből származik, melyek minősége lényegesen jobb , mint a szennyezésnek sokkal jobban kitett felszíni vizeké.
  Éppen ezért valótlan az az állítás, mely szerint gyógyszermaradványok és hormonok lennének a csapvízben, ugyanis képtelenség azt feltételezni, hogy ezek a föld alatti vízkészletekig lejussanak.
 • A jelenleg rendelkezésre álló nagy érzékenységű mérési technikákkal az ivóvízben nem találtunk kimutatható mennyiségben gyógyszermaradványt, annak ellenére, hogy az alkalmazott módszerek nanogrammnyi (a gramm milliomod része) mennyiségeket is képesek kimutatni.
 • Fontos tudnunk, hogy a házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek üzleti érdeke, hogy hamis információkat tegyenek közzé ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A magyarországi csapvízben eddig senki sem mutatott ki mérhető mennyiségű gyógyszermaradványt, illetve fogamzásgátlókból visszamaradt hormonokat.

Megelőzés, amit te is megtehetsz

 • A legkézenfekvőbb megoldás a vegyületek természetes vizekbe kerülésének észszerű korlátozása lenne. Ennek eléréséhez a lakosság szemléletformálása, illetve az orvosok továbbképzése révén a túlzott gyógyszerhasználat csökkentése, illetve a fel nem használt gyógyszerek megfelelő ártalmatlanítása szükséges.

Majd dönts, hogy melyiket választod. Saját döntésed szerint! Lletéve a félelmet és megvezetést.
Ne feledd, sok-sok vízre van szüksége a testünknek, hogy jól tudjon működni.

Baba, Fiú, Gyermek, Fürdővizek, Splash, Víz, Vödör

ForrásŐszintén a gyógyszermaradványokról!

Beach, Ital, Karib Szigetek, Koktél, Egzotikus, Üveg

Kismama ... és a K-betűs mumusok

Él a közhiedelemben egy tévhit, hogy puffasztó ételek nem kerülhetnek a szoptató anya asztalára, mert gondot okoznak a kisbabánál. Ezek az ételek attól okoznak puffadást és gázokat a felnőtt szervezetében, hogy a belekben a rostok emésztése során gázok szabadulnak fel. Ezek azonban nem mennek át az anyatejbe és nem okoznak semmi problémát a kisbaba beleiben. Ugyanígy a savas ételek, italok sem savanyítják meg a tejet.

Az erős illatú ételek (pl. fokhagyma, fűszerek, banán, menta, alkohol, brokkoli, stb.) íze átjut az anyatejbe, és néhány kisbaba tiltakozhat ellene. Ilyenkor ezeket az ételeket érdemes csökkenteni vagy elkerülni. Jó azt is tudni, hogy közvetlenül fogyasztásuk után kb. 1 órára van szükség, hogy az anyatejben megjelenjen és kb. 2 óra múlva már elkezdenek kiürülni. Ebből látszik, hogy az anyatej és a magzatvíz(!) is milyen hihetetlen ízkavalkáddal örvendezteti meg a kisbabát, így ő már fogantatásától kezdve folyamatosan ismerkedik az édesanya ízvilágával, a családi asztallal. Ha majd elkezd szilárd ételeket fogyasztani, nem lesz számára szokatlan és boldogan fog részt venni a közös családi étkezéseken.

Karfiol vagy brokkoli?

Hadd meséljem el kedvenc felfedezésemet: Magyarországon a néphagyomány szerint szoptatós anyának a K-betűs ételektől javasolt tartózkodni, így a karfiol helyett a brokkoli ajánlott. Német nyelvterületen pedig a brokkolitól óvják az anyákat. Nem érdekes?

Nézzük csak, mit tud az egyik és mit a másik!

Sárgarépa, Zöldség, Brokkoli, Élelmiszer, Vitaminok

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.
Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta.

A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Ásványi sókban is gazdag. (Forrás: www.wikipedia.hu). 

Karfiol, Zöldség, Élelmiszer, Vitaminok

Láthatjuk, hogy mindkettő ugyanannak a növénynek egy nemesített változata. Több zöldséget, gyümölcsöt most nem fogok boncolgatni.

Egyél azt, ami jól esik, és figyeld magad és a babádat. A lényeg az, hogy neked/nálatok melyik étel milyen hatást vált ki. Az anyatejen keresztül nem jutnak át azok a rostok, amik a puffadást okozzák az emésztőrendszerünkben, így biztos, hogy a kisbaba a szoptatás során, ezeket nem fogja megkapni.

Zöldség, Egészséges Táplálkozás, Főzés, Élelmiszer

Ha úgy érzed, hogy valamilyen összefüggés van az étkezésed a baba kényelmetlensége között, akkor másfelől kell a kérdést megközelíteni - vagy azt megfigyelni, hogy a baba mit üzen és közben megfigyelni azt, hogy lehet, hogy az ételnek valamelyik aprócska összetevője az, ami jelentkezik - pl. fokhagyma, köménymag, de erre nincs konzerv-válasz. Neked kell megtalálni. Ha nem megy, kérj segítséget!

Jó kutatást és bízz a megérzéseidben!

Csomóné Lindmayer Katalin
2020.06.01

Kapcsolódó bejegyzések

Kismama és a Nagyböjt

Kismama és az alkohol, kávé

Az anyatej összetétele

58739964_391496505025022_7449191243822661632_n.png

Egyre többet tudunk az anyatej összetételéről. Az anyatej egyik szuperképessége, hogy a körülményeknek megfelelően változik, például egy koraszülött baba édesanyja által termelt tejnek magasabb a fehérjetartalma és bizonyos makrotápanyagok mennyisége jobban kielégíti a korababa speciális igényeit, akinél kiemelten fontos, hogy a tápláléka ne jelentsen fokozott stresszt a még nem teljesen fejlett emésztőrendszernek, különösen a vesének.

Az anyatej legalább háromnegyed részben víz, ami biztosítja a kisbaba folyamatos hidratálását, emellett tartalmazza a fejlődéshez szükségeses esszenciális aminosavakat, könnyen felszívódó szénhidrátokat és az emésztésüket segítő enzimeket is. Az anyatej energiatartalmának körülbelül a fele származik zsírokból, amelyek nélkülözhetetlenek az agy, a retina és sok egyéb szövet fejlődéséhez. Ezeken kívül még számtalan olyan összetevője van az anyatejnek, melyek nagyon-nagyon kis mennyiségben vannak jelen, többek között vitaminok, ásványi anyagok, és sokféle bioaktív faktor, amelyek szükségesek az immunrendszer megerősödéséhez, védelmet nyújtanak fertőzések és egyes felnőttkori krónikus betegségek kialakulása ellen, és nagyon sok egyéb módon hozzájárulnak a baba optimális fejlődéséhez és növekedéséhez. Ezek az összetevők nem csak külön-külön fontosak, hanem a közöttük fennálló kapcsolatrendszer miatt, ugyanis az összetevők sokszor segítik, támogatják valamelyik másik összetevő felszívódását, hasznosulását.

A táplálás mellett a szoptatás többféle pszichés és mentálhigiénés előnnyel jár a baba-mama páros mindkét tagjának, valamint számos egészségügyi előnyt jelent az anya számára is, például csökkenti az emlő-, petefészek- és méhtestrák kialakulásának és a csontritkulásnak a kockázatát is.

#szoptatás #legjobbéletkezdet #jóababának #jóazanyának

Forrás: Független Bábák Szövetsége

Csomóné Lindmayer Katalin
2020. április 24.

Az abortusz és a katolikus hitem

Közülünk senki sem szabhat feltételt Isten irgalmassága számára – szögezi le a szentatya. – Az mindig a mennyei Atya ingyenes aktusa marad: feltétel nélküli és nem kiérdemelt szeretet. Nem kockáztathatjuk meg, hogy ellenálljunk a szeretet teljes szabadságának, mellyel az Isten belép minden ember életébe. Az irgalmasság ennek a szeretetnek a konkrét cselekedete, mely miközben megbocsát, átalakítja és megváltoztatja az életet.” 

Ha Jézus földi pályafutásának kvintesszenciájából indulunk ki, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy mindenek előtt azt éli elénk, hogy mindenek felett szeret az Isten. A büntető istenkép már a múlté, vegyük már végre észre, hogy a jelenünk, az örökkévaló Jelen a feltétel nélküli szeretet korlátlan hozzáférhetősége. Ha leragadunk a kereszthalálnál, akkor semmi értelme nem volt végigcsinálni. Isten szeretetére mutat rá, és arra, hogy már nem kell leragadni a szenvedésben, hanem van tovább.

Ha a feltámadás és a pünkösd utánról szemlélünk, akkor nyernek értelmet a szentségek. És itt kap hatalmas szerepet az, hogy képes vagyok-e szembenézni azzal, hogy Isten szeret engem? Engem, aki a „teremtményemre”=gyermekemre nemet mondtam. Bármilyen indokkal vagy okkal. Innen már teljesen lényegtelen, hogy igazam volt-e vagy sem. Képes vagyok szembenézni azzal, hogy szerethető vagyok és szeretve vagyok akkor is, ha a gyerekemre nemet mondtam?

Ezek után, hogy álljak oda, és fogadjam el a szeretetet?

Amazing Sculpture “The Child Who Was Never Born” by Martin… | Flickr

Martin Hudáček: A meg nem született gyermek szobra

Kicsit olyan ez, mint amikor gyerekként eltöröm anya kedvenc vázáját/bögréjét/vizespoharát és utána sunnyogok, akár el is bújok, ha félek a büntetéstől. Ha elhiszem, hogy anya számára az adott tárgynál, cselekedetnél fontosabb vagyok és annál jobban szeret, akkor a szemébe tudok nézni és képes vagyok elfogadni a szeretetet, őszinte lenni önmagammal. Meg tudom már látni, hogy ügyetlen voltam, nem találtam más megoldást, kilátástalannak vagy tehetetlennek éreztem magam, de mindezekkel együtt szerethető vagyok. Felelősséget tudok vállalni a tetteimért, cselekedeteimért.

A gyóntatószékben arra van szükség, hogy a tiszta szándékomat kifejezzem és meghalljam, hogy Isten szeret engem. Engem úgy, ahogy vagyok. Ezért gyönyörűséges számomra ez a szentség, mert azzal ér véget, hogy pecsétként én a saját számmal mondom ki, hogy „Örökké szeret minket!” Engem is, a gyermekemet is és mindenkit is. Minket.

Ezen a földi játszótéren a család az elsődleges tér, ahol a feltétel nélküli szeretet gyakorlását leginkább tanulhatjuk. Egy kisgyermek számára a szülő tanítja meg birtokba venni a földet. Felfedezni, életet élni benne. Ha szülőként, anyaként azt választottam, hogy a gyermekem élete felett úgy döntök, hogy megszüntetem azt, akkor vajon képes vagyok-e Isten szemébe nézni, felelősséget vállalni, és elfogadni, hogy szeret engem?

Dúlaként az abortusszal kapcsolatban tudom, hogy vannak olyan dúlatársak, akik vállalnak kísérést az abortusz elvégzése alatt is. Én személy szerint előtte és utána, de az anyának szüksége lehet segítségre ebben az aktusban, és jó tudni, hogy talál is.

Sokszor azt tapasztalom, hogy megrázó, számunkra általánosságban félelmetes indokkal érkezik anya, és a társadalom nagy része afelé tolja, hogy inkább vetesse el, mert úgy könnyebb lesz. Egy megerőszakolt nőnek nem az a baja, hogy kisbaba nő a hasában, hanem az, hogy megerőszakolták. Ha nincstelen és kilátástalan, nem az a baja, hogy kisbaba nő a hasában, hanem az, hogy éhes és fázik. Ha azt mondják beteg a babája, akkor a rmület, hogy meghalhat. Ha leragadunk annál, hogy kinek van igaza és mennyire szánjuk őt a adott helyzetében, akkor nem látjuk meg a valódi problémát. Itt jön be a közösség megtartó ereje vagy a saját traumáink rápakolása a másikra.

Ahelyett, hogy kenyeret, ruhát, szállást, terapeutát segítenénk találni vagy adni, finanszírozni, ahelyett azt erősítjük, hogy menj, vetesd el azt a gyereket, akkor könnyebb lesz mindenkinek. Huh, de jó, rólam is leveszed a terhet, feszültséget. Az abortusz miatti feldolgozatlan traumákat így adjuk tovább.

Egy későbbi szülésnél ezek az emlékek előtörhetnek. A várandósság és szülés egy elképesztően mély lelki folyamat, amikor akár a test, akár a lélek jelez, hogy van szembenéznivaló. Épp ezért elképesztő lehetőség is. Ha tudunk róla. A szülésnek van egy olyan szakasza, amikor az abortusz téma megjelenik, és ha a szülést kísérő szaksegítség és team ezzel a kérdéssel tisztában van, akkor megfelelő kérdésekkel, jelenléttel az édesanya ebből a megrekedésből tovább tud lépni. A medikalizált szülészeti modell, ami kizárólag a matériát, a testet figyeli, a lelki folyamatokat nem ismeri és nincs is ideje, korlátokat szab, valamilyen szülésgyorsítóhoz vagy császármetszéshez folyamodik. Az a minta, hogy életveszélyben van a gyerekem (az abortusznál egyértelműen) a szülésnél is megjelenhet, és erre ugyanúgy, mint az abortusznál az a megoldás, hogy a szakszemélyzet kisegíti a babát valamilyen, általában a test számára erőszakosnak érzékelhető módon. A szülés ebben a mintában leképezte a feldolgozatlan abortuszt.

Terapeutaként olyan édesanya segített megérteni, és paradigmát váltani az abortuszkérdésben, akinek az egyetemi évei alatt abortusza volt. Amikor találkoztunk épp nyolcadik hónapos várandós volt majdnem 15 évvel később a második babájával. Ő akkor elmondta, hogy számára a legfájdalmasabb most, visszanézve az, hogy azt a gyermekét nem tudta szeretni és már nem is fogja tudni.

Visszajelzés egy közös munka után:
God Is Your Life. 040915 | lifevolumeone"szerintem jól vagyok ❤
Anya vagyok ❤
Egy kisfiú anyukája,
akit ...nak hívnak ❤,
Egy Angyal Anyukája vagyok ❤
Könnyebb mióta kimondom ❤
sokszor gondolok rá nagyon ❤
könnyebb mióta kimondom, hogy Anya vagyok - ezt eddig nem ismertem el,
az hittem nincsen hozzá jogom...
Minden nap megszeretgetem gondolatban a kisfiam ❤
köszönöm a segítségedet ❤"

És itt jön be az isteni kegyelem, ami azt mondja, hogy mindig, minden körülmények között szeretlek és szeretni foglak. Az örökkévaló jelen lehetőséget nyújt számunkra is, hogy tértől és időtől függetlenül a szeretet terében a tiszta szándék erejével megszeretgessük azt a kisbabát. Bármikor. Bárhol.

Szülőként a legfájdalmasabb élmény az, ha elveszítjük a gyermekünket. Az abortált gyermekünk is számunkra egy halál- és veszteségélmény. A testünk érzi, hogy olyan élettani és biokémiai folyamatok kezdtek el zajlani, amik az új élet életben tartására, táplálására irányultak, és ezek hirtelen megszűntek. A test ezen kívül átél egy ivarszervekhez kapcsolódó beavatkozást, ami a megerőszakoláshoz hasonlító érzéseket, emlékeket válthat ki. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy gyógyszeres vagy műtéti befejezés következett be. Az élettani folyamatok megrekednek, és elindul egy gyászfolyamat, ami nagyon sok esetben nem tud végigmenni.

bethany-beck-82nhikivknc-unsplash-768x512.jpg

Ez a későbbiekben meddőségben is tud manifesztálódni. Sokat segít, ha ezekkel a folyamatokkal tisztában lehetünk. Mint ahogy az is, hogyha a gyermekeink számát kimondjuk, és nevet adunk a gyermekeinknek. Helyet adunk nekik a családi lélekben.

Ezzel belenéztem a benne és bennem lévő Isten szemébe és megláthatom a feltétel nélküli, korlátlan és minden téren és időn áthatoló és jelen lévő szeretetet.

Még szó sincs nyelvemen, te látod vágyaim.
Körbevesz kezed, óvod napjaim.
Vágytad létemet, mikor éltem létre várt.” 

https://youtu.be/elaOAGOCrdQ

Foglalj időpontot és ránézhetünk a te témádra is: IDŐPONTFOGLALÁS

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. november 13.

Gyógyulási folyamat vagy gyógyulási krízis? ... avagy miért érezhetjük magunkat rosszul kezelések közben/után?

"Nem lehet válság a jövő héten. A naptáram már tele van." -Henry Kissinger

Mi a különbség a gyógyulási krízis és a gyógyulási folyamat között?
Általánosságban a
 kezelések különböző formáinak végrehajtási módja krízisállapotot okozhat a test számára. Igaz lehet ez a természetes eljárások esetében is. A BodyTalk technika végrehajtása azonban soha nem okozhat krízist. (igaz ez egyébként minden másik, általam alkalmazott technika (ThetaHealing, Családállítás) esetében is. Ez tudatos választásom az alkalmazott technikák tekintetében.)

Nézzük ezt meg példákon keresztül:

 • A gyógyulási krízis akkor jelenik meg, amikor - a példa kedvéért - abszolút jó szándéktól vezérelve, a máj tisztítását nem megfelelően végzik. Példánkban a méreganyagokkal teli májat túlzott mértékben stimulálják bizonyos gyógynövények vagy más szerek felhasználásával, és így az kénytelen túl gyorsan megtisztulni. 
  Ebben az esetben sem a máj, sem az őt támogató szervek nem állnak erre készen, és ezért a kliens egy bizonyos ideig eléggé rosszul érzi magát. Olyan tünetek jelentkezhetnek nála, mint az émelygés, hányás, szélsőséges kimerültség, bélirritáció vagy fejfájás. Ez gyógyulási krízis olyan formája, amel elkerülhető lett volna, ha a máj és a belek különböző részeit megfelelő sorrendben kezelik. Ekkor az egész folyamat finoman bontakozna ki, és a test számára elkerülhető a krízis. Az esetek nagy részében a gyógyulási krízis jó eredményt fog hozni, és az ember utána majd jobban érzi magát, de amíg odáig elérkezik, sok és kellemetlen tüneten vergődik át. Általában azt érzi, hogy a dolgok még rosszabbodnak, mielőtt jobbak lesznek. Ez valójában szükségtelen és elkerülhető.
 • Ha változásokat hozunk létre a testben a BodyTalk technika segítségével, akkor a gyógyulási folyamat indul be. Noha egészen különbözik a gyógyulási krízistől, mégis meg kell értenünk, hogy néz ki a gyógyulási folyamat. Tegyük meg ezt újra példákon keresztül:
  • Tegyük fel, hogy csípőízületi gyulladás esetén BodyTalk technikát alkalmazunk. Ennek folyományaként növekszik az izmok, valamint az ízületi tok keringése és idegi ellátása, ami az ízület jobb működését eredményezi. Ezen a ponton valószínű, hogy az ízület fájdalmassá válik, mert többet dolgozik, tovább mozog, és a belső helyreállítása zajlik a szervezet öngyógyító folyamatainak köszönhetően

Ez nem csak elkerülhetetlen, hanem a természetes gyógyulási folyamat része. Ha valaki újra elkezdi használni azt az ízületet, ami már évek óta nem működött megfelelően, természetes érzékenység fog jelentkezni, amikor ismét mozgásba lendül. A gyógyulási folyamat a test bármely olyan részén megtörténhet, ahol változás jött létre. Az ilyen változások miatt sok minden felkavarodhat.

A különbség az, hogy ez a kellemetlenség a gyógyulás egyenes útjának következménye. A gyógyulási krízis esetében a tünet olyannnyira súlyos, hirtelen jelentkező és fokozottan stresszes lehet, hogy az már csökkenti a kezelés hatékonyságát.

 • A BodyTalk-ban a gyógyulási folyamat másik általános példája a krónikus vírus kezelése.
  A kezelés hatására a kliensek gyakran számolnak be megemelkedett testhőről némi fájdalom- és levertségérzet kíséretében. Ez a test számára a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljon a vírustól. A vírus az aktív beavatkozás hatására feléled, ami levertséget és fájdalmat okozhat, valamint együtt járhat a testhőmérséklet emelkedésével. Ez az immunrendszer szokásos módszere a vírusok elpusztítására.

Tehát akkor újra: a gyógyulási folyamat teljesen természetes, szemben a gyógyulási krízissel, amelyet olyan (gyógyító célú) beavatkozások váltanak ki, amelyek kényszerítik a szervezet helyreállítását vagy az ideálisnál kevesebb szekvenciát követnek.

Dr. John Veltheim, a BodyTalk technika alapítója alapján összefoglalta
Csomóné Lindmayer Katalin

A betlehem üzenete

Képtalálat a következőre: „the nativity is relevant”
"A család és a házasság gyengédsége ... És ott, ahol élünk, valami lényegesre emlékeztet bennünket: hogy Isten nem maradt láthatatlanul a mennyben, hanem a földre jött, emberré, gyermekévé vált. A betlehem megmutatja az Isten közelségét. Isten mindig közel állt népéhez, de amikor megtestesült és megszületett, nagyon közelivé vált, nagyon közeli lett." Ferenc pápa, 2019 december

Ebben az apa- és családhiánytól szenvedő világban meg sem látjuk már anyát, aki a kimerülés szélén omladozik.
Ha mindenki a helyére kerül, az energiák áramlása megindul építően, gyógyítóan, szeretettel teljesen.
* Te melyik szereplő vagy? Érezd bele magad akár mindegyikükbe.

Szoptatás és bölcsőde

Mi is a szoptatás?

Ha a szoptatás egészét tekintjük, akkor ez az étel-ital bejuttatásán kívül még pszichológiai, társadalmi, ökológiai, biológiai és spirituális vonatkozásokkal is bír. Ez a biológiai norma, ami életben tartja az emberiséget évmilliók óta.

Kapcsolat, ami a méhen kívüli életkezdet biztonságát biztosítja és megvalósítja. Innen merít erőt és töltögeti fel a szeretet-tartályát, ami majd egész életében meghatározó lesz.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, fű és túra/szabadtérikép: TinAtti - a természetes fajátékok mesterművei

Mi van a bölcsivel?

Vegyünk egy átlagos példát: a baba/kisgyermek születésétől fogva igény szerint szopizik és cicin alszik el.

Anya: A bölcsi miatt sem terveztem elvalasztani, bízom magunkban és az elválasztódásban.

Bölcsőde1: Csak akkor veszünk fel gyereket, ha már nem szopik, mert nem tudjuk biztosítani így az altatást, és mindnekinek rossz lesz. Anyuka, szoktassa le a gyereket, mielőtt a beszoktatás megkezdődne! És különben is, abban a tejben már nincs semmi, semmi szükség rá.

Bölcsőde2: A bölcsődei nyílt napon elhangzott, hogy semmi gond ezzel, ők mindent megoldanak. A szülőin viszont már azt kérték, hogy szoktassam le, mert így nehezebben fog beszokni és lelki trauma lesz számára.

Bölcsőde3: Örülünk, ha a gyerek a szoptatással meg tud nyugodni, az öltözőben nyugodtan üljenek le, kényelmesen készüljenek el. Fontos mindenkinek, hogy a gyerek jól legyen. Milyen jó, hogy van mihez nyúlni!

Tekintve, hogy már majdnem az 5-ik generáció születik úgy, hogy az édesanyjától elválasztódás a norma születéskor, a nagy többség nem emlékszik, nem tudja, hogy milyen az anya-gyerek páros természetes, egészséges, biológiai normán alapuló viselkedése.

Az intézmények számára a szeparáció vált normává, és ezekre vannak berendezkedve. Ez akármennyire is patológiás helyzet, mégis csak ezt ismerik, ezt tanulták, erre vannak berendezkedve. Ez nem jó, nem rossz, egyszerű tények. Lehet másképp csinálni, lehet újratanulni és tanítani is.

A gyerekeknek nagy segítség, ha a szoptatás áldásos hatásait élvezhetik ameddig csak az anya-baba páros erre készen áll és nyitott. Nagyon sokan nem ismerik a szoptatás teljes lényegét, ezért nem tudnak támogató gondolatokat átadni, sem tmogatóan a család mellett állni.

Egy kisgyerek nem fog szopni kérni ott, ahol nincs az anyukája. Képes rá, hogy ellegyen és elaludjon szopi nélkül is. Nem fog odamenni a gondozó nénihez, hogy kérek cicit, hiszen az csak anyáé. Csak anyától szeretné magába szívni azt a biztonságot, erőt, kapcsolódást, amit a szoptatás nyújt számára.

Ha az anyatej immunizáló hatását nézzük, akkor véd a fertőzések ellen, még úgy is, hogy édesanya csak a kisgyereken keresztül kap információt, hogy szükség van erre és erre az immunanyagra, és az anyai szervezet belegyártja az anyatejbe.

A szoptatás + anyatej olyan anyagokat szabadít fel a szervezetben, amik megnyugvást, relaxációt eredményeznek. A gyerek és az édesanya számára is. Ez bölcsi után különösen jól jön.

Ha a bölcsiből hazaér/vagy bölcsi előtt - szépen feltölti a szeretettankot anyával, ez számára egy ultraerős alapot ad a mindennapokban való jólléthez. Ha a szoptatás teljességét nézzük, akkor a legjobb biztonsági öv az élet kezdetéhez :)

A szoptatásnak nincs javasolt korbeli felső határa. Addig tartson, ameddig az adott anya-gyerek párosnak ez a leginkább megfelelő, és a gyermek igényei, szükségletei emellett megfelelő módon vannak kielégítve. Pl. eljárnak közösségbe (ez lehet felnőtt közösség is), találkoznak más családokkal, gyerekekkel. Van kellő szabadjátékra és kreativitásra ideje és lehetősége, a "hisztinek" megvan az oka és a megoldása, és maradéktalanul megbízhat anyában/apában.

Couple Kissing Baby While Carry

Ha úgy érzed, nehezen megy a beszoktatás, vagy szeretnéd tudni hogyan töltheted fel gyermeked szeretet-tartályát, keress bizalommal.

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. augusztus 5.

 A csodás fajátékokért KATT A KÉPRE66073782_470780930155201_1224107447916953600_o_2.jpg

Anyáról lányára ... nemzedékeken át

Szeretettel osztom meg veletek 2019. augusztus 1-jén, a Szoptatás Világnapján, a Szoptatás Világhete 2019 alkalmából a Parlamentben "Képesség és képessé tevés" címmel, a Védőnői Tagozat (Bábiné Szottfried Gabriella, elnök) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (Szőnyi Kinga, elnök) szervezésében létrejött konferencián elhangzott gondolataimat. 

Fogadjátok szeretettel:

A szoptatás hatása nemzedékeken át ível.

 • Ő itt Lucy, egy australopithecus africanus anya, kb. 3 millió évvel ezelőtt élt. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy nagyjából 12 hónap környékig találtak anyatejre utaló jeleket a fogmintáiban.
 • Most egy kérdéssel indítanék … Ki emlékszik rá, hogy a nagymamái tudtak szoptatni 6 hónapon túl? /anyukája/saját maga …? Az emberi tapasztalás változatossága miatt ez családonként változhat, mégis erre a kollektív tapasztalásra ráül egy, a traumatúlélőkre jellemző viselkedés, ami bagatelizálja vagy negligálja a szoptatás jelentőségét. Mindez megjelenik a közbeszédben, illetve a szoptatás elfogadottságában. Várandósként, frissen szült anyaként rengetegszer hallhatjuk, hogy „nem fog sikerülni”, „már az is jó, ha az elején valamennyi kicsike van”,… „nálunk senki nem tud szoptatni”. Ilyenkor sietünk a genetikát okolni.
 • Az epigenetika tudománya azonban mást mond. Genetikailag determinálva van a szoptatásra való készség, ez a biológiai norma, ez biztosítja az emberi faj fennmaradását. "A szülők és nagyszülők által átélt rossz élmények kódolva rögzülnek és át is öröklődnek, hogy aztán a következő generáció egyedeiben a megfelelő környezeti inger hatására kifejeződjenek."
 • Itt még tehetnénk néhány körkérdést a szoptatás hosszáról, de egy nagyobb merítés azt mutatja, hogy a szoptatás befejezésére a 3-6 hónapos kort említette a nagy többség. Ha megfigyeljük ezeket a számokat, ezek nagyrészt egybe esnek a kisbaba fejlődési ugrásaival, amikor valamilyen testi, lelki vagy szociális fejlődése miatt megnő a szopásigénye. Ezt az anyák sokszor tévesen értelmezik, és úgy vélik, hogy ebben az időben mindenkinek elmegy a teje. Olyan szállóigék kerülnek be a családi legendáriumba, hogy „Már nagymamám sem tudott szoptatni” „Hú, anyukám is pont idáig tudott csak … „ ezeket aztán kisgyerekként elraktározunk.
 • Ezek az összefüggések sokkal inkább mutatnak arra, hogy mekkora szerepe van az ismeretek átadásának, és a támogatás meglétének vagy hiányának. Laktációs szaktanácsadók, szoptatási tanácsadók és segítők felismerve ezeket a jelenségeket naprakészen tudnak segíteni az édesanyáknak újratanulni a szoptatást, és átlendülni ezeken a kétségbeejtőnek tűnő pillanatokon, napokon.
 • A szoptatás sikere – azaz az újszülött egészséges életkezdete - mindannyiunkon múlik. Kezdve a születéstől, amikor a kisbabának lehetősége van azt az ősi rendszert beindítani, amivel önállóan, saját erejéből megtalálja az anyamellet, rácsatlakozik és magáévá teszi az élet forrását, ami a méhen kívüli életében a biztonságot biztosítja.
 • Majd folytatódik ott, hogy az édesanyának menetrendeket állítunk fel és a játszócumit/tápszert, vagy pedig a korszerű szoptatási ismereteket tesszük elérhetővé. Kisgyermekek a játékokban, mesekönyvekben, mesefilmekben cumit látnak vagy szoptató anyát?
 • Az iskolai szexuális felvilágosításból is nagyvonalúan hiányzik a szülés és a szoptatás ismereteinek átadása. Nem hagyatkozhatunk már a kollektív bölcsességre ezen a téren, mivel nagyjából az ötödik generáció éli a szeparáció áldatlan hatásait. Újra kell tanulnunk ezeket a tudásokat, és megtanítani gyermekeinknek, unokáinknak. Ez a felelősség most a mienk. Az emberiség életkezdetének klímakatasztrófája!
  Vannak még, akik emlékeznek, és vannak, akik már újratanulták. Vannak támogató emberek, de még távolról sem jut minden sarokba legalább egy belőlük.
 • A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik, az egyes embereken, családokon, közösségeken, reklámszakembereken, újságírókon, médiaplatformokon, tanítókon, politikusokon, törvényhozókon, védőnőkön, szakdolgozókon, munkáltatókon.
 • Egy kisbaba szoptatása ünnepi alkalom, az egész közösség közös ügye.
  Hatása nemzedékeken át ível …

 

 • KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET …

 

Nincs felső határa a szoptatás időtartamának, és semmiféle bizonyíték nincsen arra nézve, hogy a 3 éves korig vagy az azon túl tartó szoptatás bármilyen pszichés vagy fejlődési sérülést okozna. (AAP 2005)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint „a csecsemőknek kizárólagos szoptatásra van szükségük életük első 6 hónapjában ahhoz, hogy az optimális növekedést, fejlődést és egészséget elérjék. Ezután, ahhoz, hogy táplálkozási szükségleteik ki legyenek elégítve, a csecsemőknek megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapniuk, miközben a szoptatás folytatódjon két éves korukig vagy azon is túl.”

Apacici, a szoptatás új forradalma?

Japán sok mindenben élen jár a technikai újítások és megvalósítások terén. Sokszor lenyűgözve és irígykedve állunk előttük, csodáljuk a leleményességüket, és hogy mennyivel jobbak nálunk. Ez eleve egy magyar betegség - hogy mindenki jobb nálunk, amit levetkőzhetnénk már. Azt ugye ilyenkor kifelejtjük, hogy hányan alszanak el az utcán munkába menet/jövet kimerültség miatt. Szóval az érem mindkét oldalát érdemes vizsgálni.

Képtalálat a következőre: „Father's Nursing Assistant”
Kép forrása

Lehetséges a jövő megváltoztatása...

"... vállalat arra törekszik, hogy két különféle elképzelést együttesen hozzon létre annak érdekében, hogy „meggyőződjön arról, hogy lehetséges a jövő megváltoztatása”

A Dentsu cég elképzelése szerint az eszköz célja, "hogy csökkentse az anyákra nehezedő terheket, és növelje a csecsemők alvási idejét, ha lehetővé teszi az apák szoptatását.
A vállalat azt állítja, hogy a szülői stressz nagy része közvetlenül kapcsolódik a szoptatás nehézségeihez és a fiatal csecsemők alvási szokásaihoz.

A hordozható ápolási egységet egy nő mellének modellezése után alakították ki, és alakja optimális és kényelmes a gyermek számára. Az anya testének melegségét szimulálja, így a gondozás egyszerű az apa számára, miközben lehetővé teszi, hogy aktívabban és szorosabban részt vegyen a folyamatban.

A készülék kis tartályt tartalmaz a tej tárolására, és valójában a baba táplálásakor rezeg, hogy alvást és a baba táplálkozási szokásait nyomon kövesse. A vállalat kifejlesztett egy kísérő alkalmazást, amely párosul az ápolási egységgel, és közben figyeli és nyomon követi a baba tejfogyasztását, valamint a gyermek alvási szokásait.

Előfordulhat, hogy a közeljövőben az „Apák ápolási asszisztense” nem lesz megvásárolható a helyi kiskereskedelmi üzletben. A koncepció a The Dentsu Group „Pointless Brings Progress” projektjének részeként került bemutatásra, amelyben a vállalat arra törekszik, hogy két különféle elképzelést együttesen hozzon létre annak érdekében, hogy „meggyőződjön arról, hogy lehetséges a jövő megváltoztatása”."  

A kisbaba szempontjai

A kisbabának az édesanyjára ÉS az édesapjára egyaránt szüksége van. Ez támogatja leginkább az egészséges személyiségfejlődését, önértékelését, önbizalmát. A két funkció NEM helyettesíthető egymással. Az anya akkor tudja a legtöbbet adni, ha anya marad. Az apa pedig akkor, ha apa marad.

A Dentsu cég kifelejti a szoptatás rengeteg egyéb oldalát, amit a táplálékbevitel mellett eredményez. Ha csak és kizárólag az étekzést nézzük, az más módon is megoldható. Az alvásmérés műcicin keresztül pedig fals ereményt hoz, mivel a baba teljesen más mutatókat hoz anyán, apán és a kiságyban egyedül.

Az ötlet, hogy támogassuk és segítsük az édesanyákat szép, a szándék nemes, a megvalósításon még kicsit finomhangoljunk, és maradjunk a humán erőforrásoknál.

Kapcsolódó kép

Az apa védelmez, támogatja az anyát az AnyaBaba egységben, és segíti a babát, kisgyereket az anyától való eltávolodásban. Finoman, ahogy ez a babának leginkább az adott életkorában a legmegfelelőbb. A babák örülnek, ha apa is kiveszi a részét a gondoskodásból. Megfelelő módon, saját erejével, azokkal a mozdulatokkal és energetikával, amit apa hoz.

A szoptatás nem ezek közé tartozik. A szoptatás biológiai norma, ezért biológiai szinten nőhöz kötött. Nem érdekelnek most a társadalmi nemek, stb. Szimpla biológia, ami évmilliók óta életben tartja az emberiséget és még régebb óta az emlősöket. Ennek tiszteletben tartása eredményes és előremutató, erőt, megnyugvást és biztonságot ad. Ez kívánja a legkevesebb energiát, azaz a természetes, egészséges folyamatok által leginkább támogatott.

Rengeteg más módja van annak, hogy egy édesanyának segítsünk abban a kimerítő és sokemberes időszakban, amikor pici babát növel.

Képtalálat a következőre: „bottle feeding or breastfeeding”

A szoptatás biológiai norma

Ami belül történik

mell_nyelv_jo.JPG

Baloldali színes kép - anyamell szoptatás közben      Jobboldali fekete-fehér kép: amikor az anyamellet cumisüvegszerűen próbálja a baba használni

Két teljesen különböző módja az anyatej magához vételének. A műmellnek cumisüveg vége van, ami a keményszájpadnál ér véget, és teljesen másfajta technikát igényel.

Képtalálat a következőre: „Father's Nursing Assistant”

A cumisüveg/műcici esetén a cumi szájban lévő része nem tud megnövekedni semmilyen módon. A baba az ínyével nyomogatja a cumit, hogy abból a tejet kispriccelje. Ha a kisbaba ezt a technikát tanulja meg, és az ínyével az anya mellét kezdi nyomogatni, a nyelvével pedig az anya mellbimbóját a kemény szájpadhoz felcsapkodni, az fájdalmas, sebes mellbimbót eredményez. A kisbaba pedig nem jut azokhoz a természetes folyamatokhoz, amiket a megfelelő szoptatási technikával magáénak tudhat.

A szoptatás során a kisbaba a nyelvével kis hullámokat végez a mellbimbón, és ez készteti az anya mellében lévő anyatejet tartalmazó gömböcskéket, hogy az őket átölelő izmok összenyomják és a tejet a tejcsatornákon keresztül a baba szájába juttassák. Ahogy ezek ürülnek, a nyomásváltozás hatására újabb adag szövetközi folyadék érkezik a gömböcskékbe, és a bennük lévő membránok azonnal friss anyatejet készítenek.

Gyönyörű összjáték kisbaba és édesanya között!

Ha már mindenképp másképp kell bejuttatni a kisbabába a táplálékot, tegyük ezt a leginkább összebújós módon

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „breastfeeding”

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. március 25.

Vizet mindenkinek! ... és a szülés

Víz Világnapja - március 22. 2019: "Vizet mindenkinek!"

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.[1] A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.Képtalálat a következőre: „world water day”

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó, és a testmozgás, a szervezet működése, a környezeti feltételek (hőmérséklet, páratartalom) függvénye.[1] Például az Egyesült Államokban a napi ajánlott folyadékbevitel 3,7 liter a 18 évnél idősebb férfiaknak, és 2,7 liter nőknek.[2] Ebbe a mennyiségbe beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék, a különféle italok és a megivott víz is. Ez némileg ellentmond annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, miszerint mindenkinek naponta két liter vizet meg kellene inni - 2002 és 2008 között számos kutatást végeztek ezen a téren, amelyek nem támasztják alá ezt.[3][4][5] Példának okáért, a melegebb éghajlati öveken élőknek jóval több vízre van szüksége, csakúgy azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy sportolnak.

A megfelelő folyadékbevitel, a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása igen fontos számos fiziológiás folyamat normális működéséhez és az embernek rendszeres folyadékbevitelre van szüksége a szervezet működése közben (izzadás, légzés, vizelés) elvesztett folyadék pótlására. A nap közben elfogyasztott élelmiszerekkel mintegy 0,5 - 1 l víz jut be a szervezetbe, míg a fehérje, zsír és szénhidrát-metabolizmus során további 0,25-0,4 l keletkezik.[6] Ezek alapján a napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter.

Ittál ma már eleget?

Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”Képtalálat a következőre: „water in the body percentage”

Ahogy látszik, minden porcikánknak szüksége van vízre. Ivóvízre, édes vízre. Te tudod milyen az, amikor szomjas vagy? Ismered ezt az érzést?

Vegyél egy papírt és kezdd el írni, hogy mennyit ittál ma - vizet. Nem üdítőt, nem kávét, hanem vizet. Kapott ma a szervezeted eleget?

Vizet mindenkinek!

Ha már víz, akkor mire is gondolhatnék még, mint a magzatvízre!

A kisbabát méhében növelő édesanya vízfogyasztása a kisbaba szervezete fejlődése szempontjábal különösen fontos. Ámde, nézzünk meg a magzatvizet is.

Funkciói többek között:

 • a köldökzsinór védelme a megtöretéstől és az összenyomódástól
 • a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól
 • védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől
 • védelem a kiszáradástól
 • optimális fejlődési környezet biztosítása
 • szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése
 • az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt

Kapcsolódó kép

A magzatvíz a vajúdás során - általában a vége felé - a magzatburok megrepedése után kiömlik, és ezzel a kisbaba feje vagy popsija közvetlenebbül rá tud nehezedni a méhszájra, és már akadálytalanabbul tud kifelé indulni. A magzatburok megnyitása rutinszerűen nem tarozik a szülés normális lefolyásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-ben kiadta a normális szülésre vonatkozó ajánlásait, melyben a rutinszerű, idő előtti burokrepesztést "C" kategóriába, a Kérdéses eljárások közé sorolta.

A 2019-es Víz Világnapja Vizet mindenkinek! mottójához csatlakozva, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kisbaba természetes közege az anyaméhben a magzatvíz, amit a magzatburok védelmez. A magzatburok a szülés alatt önmagától képes megrepedni akkor, amikor arra szükség van, és ekkor kiengedi magából a magzatvizet. A méhlepény képes továbbra is ellátni a feladatát, és folyamatosan termeli a magzatvizet addig, amíg az anyaméhből ki nem kerül. A szülés normális folyamatába a rutinszerű idő előtti burokrepesztés nem tartozik bele. Bízz magadban, a testedben és a kisbabádban!

Kapcsolódó kép

Csomóné Lindmayer Katalin
2019. március 22.

Képek: GettyImages, Wikipedia