Szül(et)ésmese

2022.jan.23.
Írta: CsLKati 31 komment

Kell a szüléshez orvos?

Egy roppant átfogó orvosszakmai tanulmány világosan megmutatta, hogy nem különbözik a kockázat az otthon és a kórházban szülésnél alacsony kockázatú várandósságok esetében. 
 
Azaz NEM az orvos jelenléte teszi sikeressé a szülés kimenetét.
Grayscale Photography of Baby Holding Finger
 
A kérdést talán így kellene feltenni: Mi kell a szüléshez? 
A válasz roppant egyszerű: két feltételnek kell teljesülnie.
1. Kell hozzá egy várandós nő, aki épp világra hozza a gyeremekét,
2. kell hozzá egy gyeremek, aki épp világra kíván érkezni.
 
Szerencsés az, hogyha ez láthatóan egy személyben valósul meg - azaz az adott várandós nő hozza világra az adott gyeremeket.
 
Merthogy a szülésben ott a születés - elválaszthatatlan a két folyamat egymástól.
 
Ennyi, és csupán ennyi kell a szüléshez, születéshez, ami egy természetes, egészséges folyamat.
Az esetek roppant nagy részében beavatkozásmentesen le tud zajlani.
 
Való igaz az is, hogyha bele piszkálnak a folyamatba - akár belülről, akár kívülről, az amúgy önjáró rendszer borul, és sok minden, nem kívánt történést hoz magával.
Amihez aztán valóban szükség van szaksegítségre. Itt megint csak lényeges a minőség - mennyire és mire képzett, mennyire elérhető.
 
A szülés természetes, egészséges, beavatkozásmentes folyamatát nagyon sokan nem ismerik, mert az egész világon rengeteg helyen össze vannak keveredve a kompenteciák, de ez egy másik, és ennél hosszabb és jóval összetettebb kérdés.
Aki kíváncsi, kérdezzen :)
 
Ha szakszemélyzet jelenléte felől nézzük a szülészet témakörét:
Több tanulmány szerint is a bábai modell kellő biztonsággal tudja ellátni a várandóssság, szülés, gyermekágy teljes folyamatát. Ez azt jelenti, hogy a szakdolgozók közül a megfelelően képzett szülésznők elegendőek a szülészeti gondoskodás nagy részének ellátásához.
 
Erre a jelenlegi jogszabályok Magyarországon teljes mértékben lehetőséget biztosítanak, tehát itt semmi extra teendő nincsen. Felülvizsgálat és frissítés - mint az operációs rendszereknél, itt is szükséges.
 
Referenciaként hadd hozzam a Magyarországon hatályban lévő jogszabályokat:
* Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról - https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3016/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelv_csaladbarat.pdf
* 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400026.emm
* 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100035.kor
* 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700154.tv
 
Nem állítom, hogy nincsenek visszaélések vagy hiányosságok - messze vagyunk még ettől, és rengeteg munka vár ránk, hogy a szülészeteken a biológiai norma legyen érvényben.
Hogy egyszerűbb legyen látni a számokat, egyszerűbb az intézeten kívüli és intézeten belüli szüléseket összehasonlítani.
 
Viszont és ámde - nem mindegy, hogy melyeket:
- Azon alacsony kockázatú várandós nők esetében, akik intézményben szülnek, nem csökken a kockázata a gyermek születéskori vagy újszülöttkori elhalálozásának összevetve az intézeten kívül szülő, hasonlóan alacsony kockázatú várandós nőkkel.
 
Azon alacsony kockázatú várandós nők esetében, akik otthon szülnek, nincs megnövekedett kockázata a gyermek születéskori vagy újszülöttkori elhalálozásának összevetve a kórházban szülő, hasonlóan alacsony kockázatú várandós nőkkel.
Ezt egy közel 30 éve futó tanulmány állítja, ami az első módszeres áttekintés és metaelemzés, amely 21 országból származó, 1990 óta publikált, szakmai bírálatokon átesett kutatásokon alapult, és amely az otthon és a kórházi szülések kimenetelét hasonlította össze a világ minden tájáról.
Ez a tanulmány világosan megmutatta, hogy nem különbözik a kockázat az otthon és a kórházban szülésnél alacsony kockázatú várandósságok esetében.
 
Azaz NEM az orvos jelenléte teszi sikeressé a szülés kimenetét.
 
... és akkor ámde és viszont!!!
 
A növekedett vagy magas kockázatú várandósságok és szülések esetében egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire elérhető a szaksegítség. És most megint lényeges a mennyiség és minőség is.
 
Egy másik nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a háttérintézmény, azaz kórház közelsége vagy távolsága mennyire van hatással a szülésre.
Alacsony kockázatú szülések esetében is, a szülészet túlzott távolsága növelte a stresszt és a beavatkozások számának szükségességét.
Ez egy adott távolságon belül csökkent. Tehát a biztonsággal elérhető szakorvosi és kórházi háttér a szülő nő és az ellátást végző szülésznő számára egyaránt biztonságot jelent.
 
Márki-Zay Péter azon állításával, hogy "igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében." semmilyen módon nem tudok egyetérteni - ez hazárdírozás a legkiszolgáltatottabbak életével.
Csomóné Lindmayer Katalin
2022. január 22.

EMMI: Ki lehet jelen a szülésnél - covid újratöltve

Válaszlevél prof. dr. Horváth Idikó egészségügyért felelős államtitkár asszonytól a "Ki lehet jelen a szülésnél?" kérdésre.
Többen jeleztétek az ország különböző részeiről, hogy a szülés folyamán tiltják az édesapák vagy kísérők jelenlétét a szülésnél. Ennek jártunk újra utána ...
Jelenleg Magyarországon semmilyen olyan jogszabály nem változott, ami a tiltást indokolná. Sőt!
Plusz információk:

Mielőtt megvásárolod a hüvelybe helyezhető, hangokat lejátszó csodahangszórót

Mielőtt megvásárolod a hüvelybe helyezhető, hangokat lejátszó csodahangszórót, mi lenne, ha te beszélnél a gyerekedhez?
Egy újszülött számára a világ még közel sem annyira összetett, mint egy felnőtt számára. Számára a világ még egy másik dimenzióban létezik. Nem csak a teste külső részei nem olyanok még, mint egy felnőtté, de az agya sem úgy működik. Képtelen átlátni és értelmezni azokat az összefüggéseket, amiket egy felnőtt a saját tapasztalása, tanulásai, megélt történetei alapján már képes.
A kisbaba agya még nem készült fel arra, hogy képes legyen ilyen módon rendszerezni az életet, sem pedig szofisztikáltan megfogalmazni azt, hogy valójában mire van szüksége. Számára egy dolog létezik: ANYA.
Először anya, majd kezd kinyílni, tágulni, beérkezik apa, tesók és szépen lassan kezd megtelni a nagyvilággal.
Ha ezt megértjük, sokkal egyszerűbb lesz válaszolni a gyerekek alapvető szükségleteire és kívánságaira.
Mégis mit látunk magunk körül? Milyen elvárásokat közvetítenek felénk? A kisbaba, gyerek valódi szükségleteit, vagy a gyártók vásárlásra felhívó üzeneteit?
Már az anyaméhben tanítsuk a gyereket angolul, hallgattassunk vele zenét - számomra ebben a műfajban a hüvelybe helyezhető speciális hangszóró volt a csúcs, hogy a baba jobban hallhassa a hangokat. Természetesen megvásárolható speciális hanganyagtartalommal. Amazonon potom 149 angol fontért szerezhető be.
pexels-photo-373632.jpeg
Majd jönnek a nagyon bababarát ringató kütyük, amik pl. anyaméhben lévő hangokat utánoznak, vagy fel lehet venni az anya/szülők hangját, hogy a baba ne féljen. (miközben ott az igazi, valódi, hús-vér anyukája vagy apukája)
Hű, milyen jó, mennyire innovatív!
Mégis mi lenne, ha tartanád és becsülnéd önmagad annyira, hogy többet érsz az összes ilyen kütyünél?
Halld meg a gyermeked hangját, és neki válaszolj a médiakampány helyett.
Rengeteg helyen találkozunk milliós gyerekszobákkal, remek biztonságot és a gyerek mozgásait elemző és monitorizáló eszközökkel, kütyükkel, játékokkal és a gyerek életkorától függően csüggedt, kimerült és magukat folyamatosan megkérdőjelező szülőkkel, akik loholnak és rohannak, hogy újabb elérendő célt valósítsanak meg valaki más javára.
A reklám és a marketing, anyu, apu, anyós, após, nagynéni, gyerekorvos, védőnő, óvónéni, tanító bácsi, közértes, szomszéd, játszótéren vagy egyéb helyeken szülőtársak mind mind tolják a vélt vagy valós elvárásokat. A kimondott vagy kimondatlan saját vagy mások által magasra helyezett léceket soha nem képesek megugrani, vagy valami aprócskát ugyan sikerül, de ez nem tölti be azt az űrt, amitől jól és büszkének érezhetnék magukat.
… és mindehhez ott van a gyerek, aki néz ki a gyönyörű, cuki szemeivel és folyamatosan fejezi ki a nemtetszését, sír, toporzékol és abszolút elégedetlen az újabb drága ajándék ellenére.
Ismerős? Tiszta hálátlan … pedig te mindent megtettél. Tényleg! A legjobbat akartad.
Megpróbálsz megtenni mindent a gyerekednek. Teljesen normális szülői viselkedés. Így vagyunk kitalálva.
Valójában az a kérdés, hogy te hol vagy a sztoriban?
Ha továbbra is ezt csinálod, tudd hogy a reklámhadjáratok és aktuális divathullámok kiszolgálása motivál, mivel nincs másod. Újabb százezreket, milliókat dobsz ki az ablakon miközben nézed a gyereked elégedetlen arcát, vagy a sarokba dobott, soha vagy csak egyszer használt tárgyak kupacát.
Biztos, hogy te is voltál már csalódott, amikor az ajándéknak szánt szuperjáték helyett annak a csomagolása jelentette az igazi örömet. Tudod milyen az, amikor a gyereked egyszerűen csak egy vállrándítással nyugtázta, hogy megkapta, aztán repült a “megkaptam, de nem használom” kupacba.
Te is ismered azt, hogy beletettél anyait-apait, hogy megszerezd a legprofibbat a sokadik boltból vagy online shopból, miközben úgy érzed, hogy már szétszakadsz mert soha vagy elég jó?
Ha továbbra is a környezetednek akarsz megfelelni gyermekneveléseddel, akkor ennek soha, de soha nem lesz vége. Mindig lesz egy új kütyü, egy új játék, egy új módszer, egy új megmondóember, aki helyetted megmondja, mindig lesz egy ismerős, aki valami nagy bölcsességet mond.
Nem elég az, hogy gyerekkorodban is azt érezted, hogy nem vagy elég jó, soha nem tudsz megfelelni a szüleidnek, tanáraidnak, erre most szülőként is ugyanebben a cipőben jársz - csak a másik oldalon. Elképesztő! Semmi nem változott. Minden ugyanaz, csak pepitában.
Fárasztó, kimerítő, lélekcincáló és a végletekig unalmas. Egy depresszió is már megváltásnak látszik ehhez a folyamatos önmarcangoláshoz képest.
Minél inkább növekszik a gyereked, annál inkább azt érzed, hogy csak ne kelljen újabb időt egyedül tölteni vele.
Na, ettől meg jön az újabb önmarcangolás, bűntudat, önmagad vagy mások vádolása - szüleid, körülmények, Földhöz közelítő aszteroidák, csillagok állása mind mind hibásak a kialakult helyzetért. De ettől meg a világ is egyre veszélyesebb hellyé válik.
Ha már március, akkor … itt az idő, most vagy soha!
A rengeteg rádömló áradat alatt szét fogsz szakadni. A jó hír azt, hogy neked ezt nem is kell figyelembe venni, mert ezt az összeset kidobhatod jóóóóó messzire. Neked nem kell külön energiát fektetni a folyamatos keresgélésbe, az állandó vásárlásba és őrlődésbe. Mert neked mid van?
A gyerekednek nem arra a sok mindenre van szükséged, amit eddig gondoltál, hanem ennél sokkal, de sokkal egyszerűbb a megoldás.
Lehet, hogy azért nem vetted ezt eddig észre, mert te sem kaptad meg.
Neked ott a gyereked, akinek a saját, valódi szükségleteit képes vagy érteni, értelmezni és megfelelően válaszolni rájuk, hiszen te vagy a szülő. Ez a szupererőd!
Itt az idő, hogy ebben a csatazajban megtaláld azt a hangot, ami előre visz. Kapcsold ki a külső zajokat.
Innen már csak egy lépés, hogy megtanuld a saját és gyermeked valódi(!) szükségleteit, és
... innen már csak egy újabb lépés, hogy képes vagy értelmezni a jelzéseket és ezekre adekvát választ adj.
Válaszd inkább azt, hogy mások kiszolgálása helyett, finoman, belesimulva éled az életed, büszkén vállalva önmagad és a szülőséged.
Menni fog, együtt sikerülni fog!

Köldökzsinórvér blöff és a korai bőrkontaktus VI.

1963-as kutatási eredményeket frissítünk fel - tehát már több, mint fél évszázada tudományosan bizonyított tény!!! nem csak szokásjog és buli miatt volt ez így régen
Születés utáni azonnali köldökelvágás esetén a baba vére 78 ml/kg, késleltetett elvágás esetén (miután a köldökzsinórban a pulzálás megszűnt és a méhlepényből a babához tartozó vér mennyisége átáramlott az újszülött testébe) 126 ml/kg. Majdnem a duplája, elképesztő mennyiségi különbség!
 
72 óra elteltével a vörösvértest mennyisége a vérben azonnali köldökelvágás 31 ml/kg; késleltetett elvágás pedig 49 ml/kg. Több, mint másfélszerese. Elképesztő minőségi különbség!
 
A méhlepényben keringő vér a kisbaba vére, hozzá tartozik, csak azért nem a testén belül tárolja, mert a lepényen keresztül érkezik a friss, oxigéndús vér és jut át anyába a feldolgozásra váró, kisbabából kifelé áramló, elhasznált vér, de ez a mennyiség mindenképpen az övé, szüksége van rá ahhoz, hogy minél jobban tudja venni az akadályokat.
Mielőtt köldökzsinórvér tárolásra adnád a fejed, nézz körül és tájékozódj, majd utána hozz a gyermeked számára, egész életét befolyásoló döntéseket:
56afa2391f00007f00217107.jpeg

Lehet, hogy te is rettegsz az következő otthonlevős hetektől, mert nincs közös nyelvetek a gyerekekkel?

Mint azt már az egész ország tudja, az elkövetkező hetekben újra leginkább az otthonainkban fogjuk tölteni az időnk nagy részét. Újra egy légtérben zajlik a tanulás, a munkavégzés, a háztartás és a pihenés, kikapcsolódás. Biztos, hogy az eddigi tapasztalataid alapján, a régi sémák mentén menni fog?

Az eddigi tapasztalataid alapján a homeoffice és homeschooling csatározások terepe, és folyamatos feszültség, elvárások teljesítése az iskola felé, a gyerekek felé, a munkahely felé. Folyamatos bizonytalanság.

This Pandemic Is Not Homeschooling's Moment – AIER

Biztos vagyok benne, hogy ha lehetőséged nyílna rá, olyan megoldást választanál, ami a lehető legkevesebb súrlódással és a legtöbb örömmel, kisimultsággal, biztonsággal jár. Az életed többet ér a folyamatos csatározásnál.

És akkor most fordítsunk a helyzeten. Mi lenne akkor, ha nem elszenvedője lennél a körülményeknek, hanem te tudnál alakítani rajtuk úgy, hogy pozitív változást idézz elő?

Logikus, hogy ha te jól vagy, kipihenten és mosolyogva vagy jelen, akkor az hatalmas biztonságot ad neked és a családodnak. Ha megérted, hogy mi a gyermeked valódi mondanivalója, tudsz rá megfelelően válaszolni, ha a gyermeked megérti amit mondasz, tud rá megfelelően reagálni.

Képzeld el, hogy mindez még az előtt megtörténik, hogy kiabálni kezdesz, vagy neki hisztiznie kellene.

A gyermekeid a szüleiktől nyernek erőt. Te vagy a szülője. Ha nem látja az erődet, nem fog tudni ő sem beletenni a saját erejéből. 

Ha nem tudnak ebbe a szülői szupererőbe kapaszkodni, nem látják anyát boldognak, hogyan tudnának tenni érted?

De mi történik akkor, ha te is olyan fontos megoldásokra fókuszálsz, mint a saját biztonságérzeted?

Te vagy a családban az egyetlen anya, aki olyat tud adni nekik, mint senki más, erre egyedül csak te vagy képes - ez a te szupererőd! Óriási hatást tudsz gyakorolni az egész családod életére.

Ha eltűnik a biztonság, akár bele is halhatsz. Ha nem érzed az odafigyelést, a megértettséget, akár depresszióba is eshetsz. Ha folyamatosan csak a megfelelésre kell fókuszálni, állandó stresszben élsz, kimerülsz és ez hosszan tartó egészségkárosodáshoz vezethet.

How to work from home | VCU Health

Ha viszont az életed és a boldogságod forog kockán, miért nem a legjobbat teszed bele?
Miért elégszel meg a régi, nem működő és idegőrlő mintákkal?
Miért hiszed el, hogy csak ennyit érsz, csak ennyire vagy képes?

Az egész családod a szíve mélyén felnéz rád: sokkal többre becsülnek téged, mint amennyire ez látszik, sokkal többet szeretnének beletenni, ha tudnák hogyan és mibe.

Találjátok meg végre a saját családi nyelveteket, amiben egymás valódi igényeire adtok választ!

How Virgin Media is helping with homeschooling | Virgin

Azzal, hogy megtaláljátok egymás mélyben rejlő üzeneteit, két legyet ütsz egy csapásra: komolyabban fognak venni a gyermekeid, és komolyabban fogod venni saját magad. Tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá válik az életetek.

Ha túl alacsonyra értékeled magad, nem a valódi igényeidet fejezed ki, azzal valójában nem szolgálsz, hanem kárt okozol

Mutasd meg önmagadnak, a párodnak, a gyermekednek, hogy benned meg lehet bízni!

Segítek neked abban, hogy  büszkének, felszabadultnak érezhesd magad, eljuthass egy olyan állapotba, ahol jut magadra is bőséggel idő, és nem kell aggódnod a gyermeked viselkedése miatt - helyette azt érezheted teljesen jogosan és bizalommal, hogy tiéd az egyik legjobb gyerek a világon.

Együtt sikerülni fog!

Jelenkori eugenika és a DIY homeabortusz

Először is jöjjön a kedvencem. Tisztázzuk a fogalmakat és mellé rögtön egy minike történelmi kitekintés:

Eugenika

Az eugenika vagy eugenetika olyan társadalomfilozófiai irányzat, mely az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti.

A kor, amelyben a fajelmélet különféle változataival volt terhes az orvostudomány, az emberi faj „minőségének” problémájával szembesültek a tudósok, hiszen az elmekórképeket az emberi örökletes anyag hibáira vezették vissza. Még a korszerűen gondolkodó orvosok is egyetértettek azzal, hogy az ilyen betegségben szenvedők szaporodását meg kell akadályozni.

Az eugenika „negatív” változata az örökletes betegségek továbbadásának és azok elszaporodásának megakadályozását igyekszik elérni, míg a „pozitív” eugenika az utódok „minőségi javítására”, „tökéletesítésére” törekszik. (Forrás: Wikipédia)

Genetikai tanácsadás

Ennek a fajnemesítésnek legismertebb szónoka és megvalósítója egy Adolf Hitler nevű ember volt, akinek cselekedeteit a világ minden táján ismerik, és leginkább elítélik.

Nem szeretjük hallani ezt a kifejezést, ez olyan devalváló, megalázó, visszataszító.

Az emberi történelemnek ez a szégyenfoltja azonban az igazi eugenikát is oly mértékben kompromittálta, hogy a legtöbb országban még az ilyen jellegű intézmények és szaklapok címéből is törölték az eugenika megnevezést. A célt, a genetikai ártalmak megelőzését nem lehetett feladni, de azt más, új elnevezésekkel illették, mint pl. preventív genetika, genetikai tanácsadás, kvalitatív családtervezés stb. - a szép köntösbe bújtatott eugenika.

Ezen vizsgálatok, kutakodások célja, hogy olyan egyedek jöjjenek a világra, akik genetikailag nem szennyezik az emberiséget. Lehetőleg tökéletesek és egészségesek. Nem rónak sem anyagi, sem lelki terhet a társadalomra, nem kell gondoskodni róluk évekig, hanem önállóan képesek rövid időn belül ellátni magukat, és hasznos tagjai lesznek a modernkori emberiségnek.

Mint tudható már, Izlandon bekövetkezett a szép új világ (?), ahol sikeresen leküzdötték a Down-szindrómát. A diadalittas szólamok háttérében azonban az áll, hogy gyakorlatilag az összes downos magzatot elvetetik, és így remek statisztikákkal tudnak rendelkezni. (Forrás: Divinity) - ez lenne a genetikai tanácsadás?

pexels-cottonbro-5721687.jpg

Hitler ehhez képest homokozóban játszó kisóvodás! Mi (jelenkori társadalom) mindezt az orvostudomány mögé bújva, társadalmilag elfogadottan, sőt támogatottan tesszük!

Társadalmi elfogadottsága

Mi is a méhen belüli genetikai vizsgálatok célja? Kiszűrni – igen nagy hibaszázalékkal – a nem egészséges magzatokat, és az életükről dönteni.

Nézzük csak, mit írnak a tájékoztatóban - ez a reklámszöveg, ami lényegesen szépíteni szokta a valóságot:

"A xxx vizsgálati eredmények egyértelműek

+ POZITÍV

ekkor a vizsgálat patogén / VALÓSZÍNŰLEG patogén mutációt azonosított. Ekkor a teszt valamelyik vizsgált génben ismert, betegséget okozó vagy VALÓSZÍNŰLEG betegséget okozó elváltozást talált."

Tehát szerintük a teszteredmény egyértelmű, hiszen vagy valószínűleg vagy valószínűleg. Ez alapján döntsél!

Az esetek túlnyomó többségében nem a betegség korai felismeréséről és gyógyításáról van szó, hanem az élet megszakításáról!

Leginkább ez választható, nem más. Ez lenne az egyedüli alternatíva? Igen, a nyomás errefelé terel. De nem, nem csak ez létezik, viszont erről kevés információt lehet találni.

Dönthetek. Élet vagy halál között. A gyermekem életéről. Nagy felelősség.
Manapság már olyan szinten tart az egészségügy, hogy nem egészséges baba csak a szülők felelőtlensége, vagy az orvos trehánysága miatt jöhet világra. Mondja a köznyelv.

Több olyan édesanyával találkoztam, aki végigment a genetikai szűréseken, tanácsadáson, és nem kapott más lehetőséget, mint hogy terelték erőszakosan, megalázóan az abortusz felé.

Természetesen ezeknek a vizsgálatoknak és szűréseknek nagy része arról szól, hogy nehogy a szülők a nem megfelelő diagnosztika miatt fel nem ismert betegséggel születő gyerek miatt majd bepereljék az orvost és az intézményt.

Kötelező genetikai vizsgálatok

NEM, nincsenek. A jelenlegi magyar szabályozás semmi ilyesmit nem ír elő, nem vár el, nem kér.

Lásd itt : Kismama és a kötelező vizsgálatok posztban>>> 

Egy (azaz 1) genetikai tanácsadást vár felajánlani a jogszabály a felelős személytől (várandósgondozást végző orvos vagy szülésznő). Erről kizárólag a foganáskori 37. évet betöltött várandós esetében kell tájékoztatni.

DE a várandós nő ezt a vizsgálatot az egészségügyi törvény alapján elutasíthatja. Mint ahogy bármelyik másikat is.

Tehát: dr. elmondja, hogy van ez a vizsgálat

Válaszolhatsz rá egyszerűen: OK, köszönöm, nem kívánok vele élni.

Ennyi!

Nem kell semmit magyarázni, nem kell elhinni, hogy számotokra ez a vizsgálat kötelező, mert NEM az. 

Biztos, hogy ettől vagyunk haladóak, menők és civilizáltak?

DIY Homeabortusz

A legegyszerűbb módja az eugenika megvalósításának a jelenlegi orvostudomány szerint az, ha a várnadós kezébe nyomjuk, vagy telefonhívásra postán elküldjük az abortusztablettát, hiszen az csak annyira egyszerű dolog, mintha bekapnál egy C-vitamint, és már meg is szabadulhatsz a testedben zajló nem kívánatos folyamatoktól. Nincs kérdés, nincs támasz, nincs támogatás, nincs semmi. Oldd meg magad!

Ki áll ilyenkor a nők, a családok mellett?

Keress bátran, ha szükségét érzed a döntés meghozatalával kapcsolatban vagy a feldolgozásban.

pexels-jeshootscom-576831.jpg

Csomóné Lindmayer Katalin
2020. december 09.

Szemüvegesek szülhetnek természetes úton?

Időnként felmerül a kérdés, rövidlátók szülhetnek természetes úton?
Rövid válasz: Igen!
pexels-photo-1925630.jpeg
Bővebben
:
A magas dioptriájú szemek legnagyobb ellensége az ütés, rázkódás.
A pezsgős dugó, a gumipók, a labdák megüthetik a szemgolyót és ennek hatására kiszakadhat a retina. Ez persze nem csak nagy dioptriáknál fordulhat elő, hanem bárkinél, úgyhogy vigyázzunk arra, hogy elkerüljük az ilyen baleseteket.
A nagyfokú rövidlátóknál a kóros üvegtesti tapadások okozhatnak szakadásokat, és mivel a szemgolyó nagy, az üvegtest nem tudja belülről eléggé megtámasztani a szöveteket.
A szülés azonban nem veszélyeztető helyzet! Ott az erőlködés hatására legfeljebb néhány kis kötőhártya ér megpattan de a retina NEM károsodik a szüléstől.
Sajnos a szülészek, védőnők körében még ma is gyakran hallani ilyen ijesztgetéseket, sokakat megoperálnak császármetszéssel emiatt, szakmailag teljesen megalapozatlanul, egy olyan félelem miatt aminek nincs alapja.
Csomóné Lindmayer Katalin
2020. december 8.

Cuki pólyás baba - vagy mégsem?

mongolia.jpgVannak kultúrák, ahol a babák pólyázása, szorosan körbetekerése kulturális jellegzetesség, a hagyomány része, van ahol egyszerűen funkcionális szükséglet, praktikus szempont.

Ne tévesszük össze ezeket a kisbaba személyes, egyéni szükségleteivel.

A tundrán az asszonyok nagy prémes bundákba bugyolálják saját magukat, és kívülről kötik fel a babájukat speciális hordozóeszközben. Erre azért van szükség, mert nagy hidegek vannak, sokat gyalogolnak vagy vándorolnak a pusztában. Ott a babát nehéz lenne belülről testközelbe kendőben felkötni az anya/apa/nagytestvér testére. Ez a megoldás számukra a helyi adottságokhoz és szükségletekhez igazodik.

Ezt a hagyományt főleg az orosz részeken, a volt Szovjetunió területén láthatjuk még ma is beépülni, fennmaradt hagyományként, bár már nem lenne rá szükség. Természetesen a világ más tájain (magyarlakta vidéken is) volt ilyen hordozóeszköz, de nálunk már kikopott.

Az alábbi videó egy ilyen hagyományt őrző családot mutat be. 

Mégis miért hoztam ide? 

Láthatjuk, ...

 • amint egy kedves csecsemősnővér harátozott, szakértő és rutinos mozdulatokkal kicsomagolja, felöltözteti és bepólyázza a babát. Szép masni is kerül rá. Kap virágcsokrot cserébe
 • Anya is kap lufikat, meg ő is rengeteg virágot. Szó sincs a kisbaba vagy az édesanya szükségleteiről.
 • azt is, ahogy a kisbaba reagál - most nézd meg a videót úgy, hogy csak rá, a kisbabára koncentrálsz - a mozdulataira, izomtónusára, színére, arckifejezésére. Mit találtál? Mi változott?

Mit nem láthatunk?

 • az AnyaBaba egységet
 • a kisbaba szükségleteire adott adekvát válaszokat - a várandósság alatti teljes időszakban arra készült, hogy a méhen belüli egységet a méhen kívül is tovább tudja működtetni, a szervezete erre van felkészülve, így működik a születés utáni időszakban. Olyan élettani folyamatok zajlanak benne, amik a későbbiekben soha többet nem lesznek elérhetők.
 • az édesanya szükségleteire adott adekvát válaszokat - a várandósság alatti teljes időszakban arra készült, hogy a méhen belüli egységet a méhen kívül is tovább tudja működtetni, a szervezete erre van felkészülve, így működik a szülés utáni időszakban. Teljesen más élettani folyamatok és hormonális szintek zajlanak benne, mint akár a várandósság előtt vagy alatt
 • Szó sincs a sztyeppén, tundrán hordozásról, ami miatt a babát ezen a módon kéne bebugyolálni

Miért gondolják mégis, hogy ez jó lehet?

 • a baba jó be van bugyolálva, szereti a szorítást, körbeölelést - ez emlékezteti az anyaméhre
  • a kisbaba kibújt már ide, erre a világra, nem visszamenni akar, hanem biztonságos közeget, ami hasonlít az addig ismerthez, ahonnan finoman, lassan tud elindulni felfedezni a világot és magába szívni a földi létet, megtanulni a méhen kívüli életet. Ezt hívhatjuk adaptációs időszaknak is.
  • miért kéne anyai ölelést szimulálni, ha anya elérhető?
 • szakértő csecsemősnővér látja el rutinos, határozott, szakszerű mozdulatokkal
  • a kisbabát egyáltalán nem érdekli, hogy hány diplomája, hány év szakmai tapasztalata van a szakszemélyzetnek
  • a kisbaba az édesanyja rutintalan, esetlen, határozatlan, ám de szeretettel teli mozdulataira vágyik

Mégis, mi a jó az AnyaBaba párosnak és a családnak?

 • bőrkontaktus közvetlenül szülés után, amikor az édesanya testében végig tudnak menni a szüléshez tartozó folyamatok
 • bőrkontaktus születés után, amikor a kisbaba szervezetben végig tudnak menni a folyamatok, és finoman, lágyan tud adaptálódni a méhen kívüli életre
 • az édesanya gondozza az újszülöttet, legjobb, ha az édesapával megosztva, nagyobb testvreket lehetőség szerint bevonva
 • az első időben minél több bőr- és testkontaktus anyával, apával
 • kapcsolat a nagyobb testvérekkel is, akik aktívan be vannak vonva és kellően megszeretgetve
 • AnyaBaba páros egységét támogató családi kör

A kisbabát figyeld - mindig válaszolni fog :) legalábbis az elején, amíg még nem tanulja meg, hogy ne jelezzen

A gyermek az anyához tartozik.
Az anya a gyermekéhez tartozik.
A gyermek a szüleihez tartozik - minden körülmények között.

skin-to-skin_contact_605x403.jpegskin-to-skin-dad-and-baby_1.png

Csomóné Lindmayer Katalin
2020. október 29.

Mikor mehetünk haza szülés után?

VIDD MAGADDAL - HIVATKOZZ RÁ!

A Semmelweis Mozgalom, a szülészet újjászületése nevében a múlt héten (2020. október 21-én) az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságán jártam, ahol dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony fogadott.

Többek között azt a kérdést is tárgyaltuk, hogy

MIKOR mehet haza egy AnyaBaba páros szülés után?

pexels-laura-garcia-3617872.jpg

A válasz erre valójában az, hogy ennek semmilyen korlátja nincsen. Az egyes kórházak saját értelmezésük szerint közvetítik a szülők felé, így akár több nap eltérés is lehet egyes intézmények között.

sm_logo.png

Sok édesanya - főleg a többedszer szülők - szeretnének mihamarabb hazatérni családjuk körébe, együtt lenni a férjükkel, gyerekeikkel, saját otthonában lenni, saját ágyában aludni, pihenni. Ezt akár szülést követően rögtön meg is tehetik.

A 2019. decemberi Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról (Klinikai egészségügyi szakmai irányelv) című dokumentuma 29. ajánlásában: 

"A családközpontú ellátás szemléletének megfelelően jelen irányelv készítői támogatják az ún.
„korai 
hazaadást”, „ambuláns szülést” abban az esetben, amikor az anya ezt kéri, és a feltételek adottak.
korai hazaadás tovább javítja a megfelelő kötődés, egyben az igény szerint szoptatás kialakulását."

Amennyiben valaki a hazamenetel során nehézségbe ütközik, kérem, hogy keressen fel minket a szuletesmese@gmail.com címen, vagy tegyen panaszt, bejelentést az államtitkárságon, ahol kivizsgálják az esetet. 

A Központi Ügyfélszolgálati Iroda telefonos elérhetőségei:
hétfőtől csütörtökig 8-17 óráig, pénteken 8-12 óráig

 

Tegyük együtt a szülészet újjászületéséért! Te is csatlakozol? Tennél azért, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem valódi megoldások szülessenek újra? IGEN! Csatalkozom >>>

VIDD MAGADDAL - HIVATKOZZ RÁ!

Csomóné Lindmayer Katalin
2020. október 26.

pexels-jonathan-borba-3763588.jpg

Víz, víz, víz - mennyire veszélyes vagy veszélytelen a csapvíz?

Időről-időre felmerül a kérdés, hogy mégis mit igyunk?

Csapvizet vagy palackosat? Fordított ozmózisos vagy szénszűrős vagy nanoszűrős víztisztító?

Halljuk, hogy csapvíz tele van gyógyszermaradvánnyal, hormonokkal, stb, a palackkal terheljük a környezetet. Most akkor mi legyen? 

Buddhista, Ritual, Víz, Buddhizmus

Ha Magyarországon élsz, javaslom hogy minden döntés előtt olvasd el, járj utána, kérdezz rá a helyi vízszolgáltatónál.

Kisbabák - elsődlegesen az anyatej elégíti ki a természetes szükségletüket, ha megfelelően hozzá tudnak férni korátozások nélkül. Amennyiben mégis szükség lenne belsőlegesen (inni vagy tápszert készíteni), egy éves korig szokták javasolni, hogy a csapvizet felforralva, majd visszahűtve kapja meg a baba. Ez egyébként felnőttként is jó ötlet lehet Próbáld ki.

 Addig is egy kis olvasnivaló a Vízművektől: következzen néhány részlet -

 • Vannak-e az ivóvízben gyógyszermaradványok, hormonok?
  A csapvizet országról országra más-más forrásból nyerik, de a vízkivétel alapvetően kétféleképpen történik: felszíni vizekből (melynek során tavak, folyók vizét tisztítják) vagy felszín alatti vizekből (karsztvíz, mélységi rétegvíz és parti szűrésű vízbázisok kútjaiból).
  Magyarország szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően olyan rendkívüli helyzetben van, amit sok ország megirigyelhetne: ivóvizünk 95 százaléka felszín alatti vizekből származik, melyek minősége lényegesen jobb , mint a szennyezésnek sokkal jobban kitett felszíni vizeké.
  Éppen ezért valótlan az az állítás, mely szerint gyógyszermaradványok és hormonok lennének a csapvízben, ugyanis képtelenség azt feltételezni, hogy ezek a föld alatti vízkészletekig lejussanak.
 • A jelenleg rendelkezésre álló nagy érzékenységű mérési technikákkal az ivóvízben nem találtunk kimutatható mennyiségben gyógyszermaradványt, annak ellenére, hogy az alkalmazott módszerek nanogrammnyi (a gramm milliomod része) mennyiségeket is képesek kimutatni.
 • Fontos tudnunk, hogy a házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek üzleti érdeke, hogy hamis információkat tegyenek közzé ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A magyarországi csapvízben eddig senki sem mutatott ki mérhető mennyiségű gyógyszermaradványt, illetve fogamzásgátlókból visszamaradt hormonokat.

Megelőzés, amit te is megtehetsz

 • A legkézenfekvőbb megoldás a vegyületek természetes vizekbe kerülésének észszerű korlátozása lenne. Ennek eléréséhez a lakosság szemléletformálása, illetve az orvosok továbbképzése révén a túlzott gyógyszerhasználat csökkentése, illetve a fel nem használt gyógyszerek megfelelő ártalmatlanítása szükséges.

Majd dönts, hogy melyiket választod. Saját döntésed szerint! Lletéve a félelmet és megvezetést.
Ne feledd, sok-sok vízre van szüksége a testünknek, hogy jól tudjon működni.

Baba, Fiú, Gyermek, Fürdővizek, Splash, Víz, Vödör

ForrásŐszintén a gyógyszermaradványokról!

Beach, Ital, Karib Szigetek, Koktél, Egzotikus, Üveg

süti beállítások módosítása